Orta yaş nasıl yeni fırsatlar sunuyor?

semaver

New member
Hannover. Orta yaş krizi modern bir olgu değildir. Kanadalı psikanalist Elliott Jaques 1950'lerde bu konuyu inceledi ve orta yaş krizi terimini icat etti.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

O zamandan bu yana bu konu üzerinde çoğu zaman çelişkili sonuçlar veren çok sayıda çalışma yapıldı. Son zamanlarda yapılan araştırmaların çoğu, orta yaşın keder ve üzüntü döneminden başka bir şey olmadığını öne sürüyor. Çünkü başarılı bir yeni başlangıç potansiyeli taşıyor. Psikolog ve psikoterapist Pasqualina Perrig-Chiello uzun yıllardan beri orta yaş ve yaşlılıkta refah üzerine çalışıyor.

Bayan Perrig-Chiello, 1950'lerden bu yana çok şey değişti. Günümüzde 50 yaşındakiler kendilerini genellikle 30-35 yaşlarındaymış gibi hissediyorlar. Hala bir orta yaş krizinden bahsedebilir miyiz?

Orta yaş krizi terimi bilimsel olarak oldukça tartışmalıdır ve bunun sağlam bir temeli yoktur. Günümüzde 40/45 ile 50/55 yaşları arasında görülebilen, krize açık bir dönemden söz etme eğilimindeyiz. Bu, anlam krizinden boşanmaya, tükenmişliğe ve hatta depresyona kadar her şeye yol açabilir.

Ayrıca kriz genellikle belirli bir anlama gelir. Ancak bu daha çok, önceki yaşam tatmininin teste tabi tutulduğu çok farklı değişim süreçleriyle ilgilidir.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Psikolojik dengeyi bozan durumlardan dolayı mı?

Evet, kesinlikle. Yaşlanmanın kendisi, menopoz (sadece kadınlar için geçerli değil), fiziksel değişiklikler ve işyerinde genç insanlarla artan rekabet; bunların hepsi yüzleşilmesi gereken zorluklardır.

Aynı zamanda, belki çocuklar evin dışındadır ve artık yardıma ihtiyaçları yoktur, ancak kendi ebeveynlerinin ihtiyacı vardır. Kendinizi yeniden tanımlamak önemlidir: Nerede duruyorum, ne istiyorum?

Ve yeniden organize etmek için?

Her halükârda. Yeniden yapılanma genellikle hala mümkündür; sonuçta yaşam beklentisi son birkaç on yılda artmaya devam etmiştir. Krizler aynı zamanda profesyonel ve özel yaşamınızı tersine çevirme fırsatı da sunar.

Ancak önce engeli aşmanız gerekiyor…

Evet, krize yatkın dönemden, esenlik çukurundan geçmek zorundasınız; bu çoğu zaman otomatik ve acısız bir şekilde gerçekleşmez. İstatistikler şunu da gösteriyor: Boşanma oranı 40'lı yaşların sonlarında ve 50'li yaşların başlarında en yüksek seviyededir, ancak tükenmişlik oranı da öyle. Ama tabi ki insanlar farklı tepki veriyor.

Bu neye bağlıdır?

Krize yatkın bir zamanla başa çıkmak birkaç faktör tarafından belirlenir: Kişilik en fazla ağırlığa sahiptir. Her zaman yeni şeylere açık olan insanlar fırsatı görürler. Değişimden, tehditten daha çok korkan insanlar. Ancak sosyal çevre, genel sosyal koşullar ve en önemlisi cinsiyet de rol oynuyor.

Prof. Dr. Pasqualina Perrig-Chiello, 2016 yılına kadar Bern Üniversitesi Psikoloji Enstitüsü'nde fahri profesör olan bir psikolog ve psikoterapisttir. Öğretim ve araştırmaları, yaşam süresinin gelişim psikolojisi, nesiller arasındaki ilişkiler ve sağlıklı yaşam üzerine odaklanmaktadır. yaşlılıkta olmak.

Prof. Dr. Pasqualina Perrig-Chiello, 2016 yılına kadar Bern Üniversitesi Psikoloji Enstitüsü'nde fahri profesör olan bir psikolog ve psikoterapisttir. Öğretim ve araştırmaları, yaşam süresinin gelişim psikolojisi, nesiller arasındaki ilişkiler ve sağlıklı yaşam üzerine odaklanmaktadır. yaşlılıkta olmak.

Kaynak: Aschauer

Kadınlar ve erkekler orta yaşa farklı mı tepki veriyor?

Kadınlar ve erkekler için durum benzer ancak zorluklarla baş etmek aynı değil. Kadınların kişisel sorunlarını başkalarıyla tartışması yaygındır. Örneğin menopoz normal bir tartışma konusudur. Zorluklar varsa adım adım işlerin nasıl ilerleyebileceğini düşünüyoruz.

Öte yandan pek çok erkek hâlâ toplumsal cinsiyet rollerinin stresi altındadır ve sorunlarıyla uğraşmaktadır. Duygusal olarak bir şeyler birikir ve bu daha sonra aniden bir kopuşa yol açar – bu genellikle ilişkiyi etkiler.

Bu fark gerçekten bu kadar belirgin mi?

Aslında son yıllarda çok şey değişti: Genç erkeklerin yardım arama olasılığı daha yüksek. Ancak aynı yaştaki kadınlarla karşılaştırıldığında hala büyük farklılıklar var.

Krizden nasıl güç alabiliriz?

Bir anahtarın çevrilmesiyle bir gecede gerçekleşmeyecek. Bir uyum sürecinden geçmelisiniz: yeni bir kimlik bulmak için eski rollerden vazgeçmek, yanılsamalardan kurtulmak, kayıplarla uzlaşmak.

İllüzyonlardan kastınız nedir?

Örneğin mükemmel bir aile fikri veya ebeveyn evinin sonsuza kadar garanti ettiği güvenlik. Aynı zamanda yeni bir şeyin rotasını belirleyebilmek için içgörülerle de ilgilidir.

Bu acı verici bir süreç gibi görünüyor.

Evet, bu acıtabilir. Ancak ivme kazanmak için içgörüler de önemlidir. Sonunda, çoğu kişi kriz zamanlarında kendileri hakkında “Ben bu kadar yaşadım” deme noktasına gelir çünkü sürekli taviz vermek zorunda olduklarını hissederler.

Ancak sorunları kendi başınıza çözerseniz, kendi güçlü yönlerinizin farkına varabilir ve kendi standartlarınızı belirleyebilirsiniz. Orta yaşta edindiğiniz deneyim birçok itici gücü serbest bırakabilir.

Ve son olarak, ama bir o kadar da önemlisi, öz-yeterlik duygusu (hayatım üzerinde etki sahibiyim) refah için çok önemlidir.

Peki ya krizden kendiniz çıkamazsanız?

Bir değişim her zaman yardımcı olabilir: arkadaşlarla, kariyer tavsiyeleriyle veya bir koçla. Birkaç saatlik terapi bile düğümü çözebilir.

Çoğu zaman diğer insanların da aynı şekilde hissettiğini ve kendiniz üzerine düşünürseniz ve kendiniz için yeni kararlar verirseniz suçlu hissetmenize gerek olmadığını anlarsınız.