Kendimi Diğerleriyle Karşılaştırmaktan Vazgeçmek İstiyorum, Nasıl Yapabilirim ?

Sevval

New member
Kendini Diğerleriyle Karşılaştırmaktan Vazgeçmek: Bunu Nasıl Yapabilirim?

Herkesin hayatında bir dönüm noktası vardır. O an gelir ve sen birdenbire, “Hadi be, başka insanların yaşamlarına bakmaktan ne zaman vazgeçeceğim?” diye sorarsın. Ve sonra, fark edersin ki aslında farkında olmadan sürekli başkalarını izliyorsundur: Instagram’da tanıdıklarının tatile gittiği fotoğrafları, LinkedIn’de bir arkadaşının terfi ettiği paylaşımlar, YouTube’da tanımadığın birinin her gün nasıl mükemmel bir hayat yaşadığını gösterdiği vloglar… Anlayacağınız, herkes bir şekilde başka birini izliyor ve bu durum, rahat bir şekilde dinlenebileceğimiz, kahvemizi içtiğimiz anları bile tehdit edebiliyor. Ama merak etme, sen yalnız değilsin.

Hadi, gelin biraz daha derine inelim ve bu sürekli karşılaştırma alışkanlığından nasıl kurtulabileceğimizi anlamaya çalışalım.

Karşılaştırmak Neden Bizim İçin O Kadar Çekici?

Karşılaştırma yapmak, beynimizin bir tür "sosyal güvenlik" mekanizması gibi çalışır. İnsanlık tarihine bakıldığında, ilk insan toplulukları arasında hayatta kalmak, gruptan dışlanmamak için bir tür "toplumsal puanlama" yapılıyordu. Bu içgüdüsel bir şeydi. Yani bir yerde, farkında olmadan yapıyoruz ama aslında bu hayatta kalma dürtümüzle bağlantılı. Bu, tamamen doğal bir şey. Ama modern dünyada bu içgüdü, artık sürekli zenginleşen sosyal medya ile tetikleniyor.

Ve, tabii, hemen herkesin zengin, mutlu ve başarılı görünmesi bir şekilde kafamızda "Ya ben neredeyim?" sorusunu doğuruyor. Ama bu, sadece dışarıdan gördüğümüz bir yansıma. Kimse mükemmel değil.

Erkekler ve Çözüm Arayışı: Verimli Olmanın Yolları

Evet, erkekler genellikle çözüm odaklıdır. Eğer bir erkek, başkalarıyla kıyaslanmaya başladığında, bir strateji oluşturur: "Bunu çözmem gerek!" Erkekler daha çok “nasıl yapabilirim?” sorusunu sorar, ardından çözümü hemen bulurlar ve adım adım uygularlar. Ancak, bunun tek başına yeterli olmadığını unutmayın. Her şeyin “verimli” olması gerekmiyor. Yani şu an bir başarı listesi tutmaya başlamanızı tavsiye etmiyorum! Ama küçük adımlar atabilirsiniz. İşte birkaç öneri:

1. Kendine Hedefler Belirle: Ama bu hedefleri gerçekçi koy. Eğer daha önce “yarın 5 kilometre koşacağım” dediysen ve koşamıyorsan, belki de 1 kilometre ile başlamak daha doğru olacaktır. Bunu yaptıkça kendini daha iyi hissedeceksin.

2. Zaman Yönetimi Yap: Kendine zamanı verimli kullanma konusunda biraz saygı göster. Eğer sürekli başkalarını izlersen, kendin için ne zaman zaman ayıracaksın?

3. Sosyal Medya Detoksu Yap: Hadi, biraz nostalji yapalım. Belki bir zamanlar, sosyal medyaya girmediğinde, dünya bir şekilde yine dönüyordu, değil mi? Bunu tekrar hatırlamak sana gerçekten iyi gelebilir.

Kadınlar ve Empatik Yaklaşım: Kendini Affetmek ve Anlamak

Kadınlar genellikle daha empatik ve ilişki odaklıdır. Bu, sadece başkalarıyla kıyaslanma konusuna yaklaşırken değil, aynı zamanda kendilerine de gösterdikleri bir tavırdır. Kadınlar, bazen “şu an nerede olduğumu” sorgularken, duygusal olarak kendilerine biraz daha fazla zaman tanır ve hissederler. Bunu sadece bir “sosyal medya detoksu” olarak değil, aynı zamanda bir duygusal detoks olarak da ele alabiliriz. Peki, nasıl?

1. Kendini İyi Hissetmek İçin Zaman Ayır: O anın içinde kaybolmak, nefes almak, bir şeyleri affetmek… Bu süreç, zaman zaman zor olsa da, aslında en rahatlatıcı olanı. Kendini, başkalarıyla kıyaslamadan önce gerçekten hissettiklerine bir bak. Herkesin kendi yolculuğu var, ve bu yolculukların hepsi farklı.

2. Başkalarına Yardım Etmek: Yardım etmek, kendine faydalı olmanın süper bir yoludur. Başkalarına yardım etmek, duygusal olarak büyümene ve empati kazanmanıza yardımcı olabilir. Böylece hem kendin hem de çevrendekilerle barış içinde olursun.

3. Toplulukların Gücünden Yararlan: Bir kadının çevresindeki insanlarla kurduğu bağlar, sadece onun sosyal gücünü değil, aynı zamanda içsel gücünü de besler. Kendini yalnız hissettiğinde, güvendiğin kişilerle konuşmak, bazen en büyük çözüm olabilir.

Kendi Yolu Bulmak: Kendi Referans Puanını Oluşturmak

Bir sonraki adım, bu karşılaştırmaların seni nereye götüreceğini düşünmektir. Aslında, tüm bu "başkalarıyla karşılaştırma" işini durdurmak, sadece kendini bu sosyal baskılardan özgür bırakmak anlamına gelir. Kendi içindeki referans noktasını bulmalısın. Şu soru önemli: “Benim için başarı nedir?” Başkalarına değil, sadece sana uygun olan yola odaklan.

Bunu yaparken, aslında şu soruları kendine sorabilirsin:

Ben neyi başarmak istiyorum, ama gerçekten?

Bu başarı, sadece başkalarının gözünde mi önemli, yoksa benim için de geçerli mi?

Hangi alanlarda gelişmek istiyorum?

Sonuç: Kendine Saygı Göster

Sonunda, bu "başkalarıyla kıyaslanmama" yolculuğu, bir tür içsel saygı gösterisi gibi olabilir. Kendini sürekli başkalarıyla kıyaslamak, bir noktada yalnızca tükenmişliğe yol açar. Ama her adımda, ne kadar küçük olursa olsun, bu farkındalığın seni daha güçlü bir insan yapar. Başkalarını izlemenin, kendini onlarla karşılaştırmanın anlamı yok. Herkesin yolculuğu farklı ve sen kendi yolunda özgünsün.

Sonuçta, önemli olan şey şu: Kendine dair geliştirdiğin her küçük adım, seni daha güçlü ve mutlu bir versiyon yapar. Ve bir gün bakarsın, artık başkalarıyla kıyaslanma alışkanlığını geride bırakmışsındır.