Kendi kendine yardım grubunun nasıl yardımcı olabileceği – röportaj

Muqe

New member
Anonim alkolikler Bay Roderigo, bugünlerde ABD'deki 90. yıldönümlerine bakıyorlar. Dünya çapında böyle bir kendine yardım grupları var – başarıyı ne sağlıyor?

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Alkollü insanlar, büyük açıklamalar olmadan kendi kendine yardım gruplarında birbirlerini anlarlar. Devalüasyon korkusu olmadan başka yerlerden daha özgürce anlatabilirsiniz. Bu, nasıl olabileceğiniz korunan bir oda. İşler iyi gittiğinde, hasta insanlar orada güçlü bir bağlantı hissederler – klasik psikoterapinin yapmadığı bir şekilde. Teselli verebilir ve destekleyebilir.

Kontrol de var mı?

Elbette, alkol bilen ve benzer bir şeyden geçen insanlar var. Birisi beni yoksun kalma motivasyonumu nüksetebileceğim veya azaltabileceğimin farkında olması güçlü bir düzeltici olabilir. Neyse ki, benlik grubu genellikle kalıcı kalan bulmaca kısmıdır.

Dr. Till Roderigo, Neuss'taki kendi uygulamasında psikolojik bir psikoterapist ve amir olarak çalışıyor. Çalışmalarının bir odak noktası bağımlılık ve akrabaları olan insanların terapisidir. Schattauer Verlag'da “Bağımlılığın Yanında: Bağımlıların Akrabaları Oryantasyonu” (2025) kitabı yayınlandı. 210 sayfa.

Kaynak: Özel

Bunu nasıl kastediyorsun?

Her terapi bir noktada sona erer – yatarak ve ayakta tedavi görür. O zaman çevre bekliyor: Şimdi bir şekilde geçinmeniz gerekiyor. Öte yandan, kendi kendine yardım grubu, bunu isterseniz bağımlılar için kalıcı eşlik haline gelebilir. Relaps yaptığımda geri dönebileceğim bir grup var. Benim için her zaman orada olan bir oda var. Terapide farklı: Bittiğinde veya nüksettiğimde, oraya çok çabuk geri dönemeyebilirim.

Kendini kendine çeken bir grup da içmeyi durdurmak için ilk temas noktası olabilir mi?

Sorunlarını ilk kez tanımlamak veya nerede yardımın olduğunu sormak için, alkollü insanlar genellikle bir pratisyen veya psikoterapötik uygulamaya gelirler. İşler iyi giderse, bir bağımlılık tavsiye merkezine de. Kendini kendine çeken bir grup hala içmeyi durdurmak için bir giriş olabilir. Deneyimlerime göre, bu nadiren olur.

Nasıl olur?

Bağımlılar toplumumuzda örneğin depresyonu olan insanlardan daha damgalanmıştır. Bağımlı olduğumu ve şimdi düzenli olarak anonim alkoliklere gittiğimi söylediğimde, bu, çevremde bir anksiyete bozukluğu hakkında rapor verdiğimden daha fazla bir şey tetikliyor, çünkü örneğin tedaviye giriyorum. Tehdit edici, güvenilmezlik, zayıflık genellikle bağımlılıkla ilişkili niteliklerdir.

Kendine yardım grubunda, diğerine alkol bağımlılığı hakkında bilgi edip etmediğinize karar vermeniz gerekmez.
Aynı zamanda, toplumumuzda alkol çok mevcuttur.

Alkol söz konusu olduğunda, çok güçlü bir şekilde kategorize ediyoruz. Bir yandan klinikte güçlü bağımlıların imajı var. Öte yandan, yayılan iş sonrası biranın resmi var: Orta alkol tüketimi bir sorun değil, o zaman iyi bir tutuşunuz var – ki bu genellikle yanlış. Bununla birlikte, bağımlılar için, tüm dünya alkolü sorumlu bir şekilde halledebilir ve sadece bir veya iki içecekle kalamayan daha gevşeksiniz.

Kendi kendine yardım grubundaki bu başarısızlık hissi çözülebilir mi?

Genellikle bağımlılar, başkalarına açmak isteyip istemediklerine karar vermek için her zaman karşılaşırlar. Bazen sadece belirli yönleri gösterirler ve hayatlarının büyük bir bölümünü gizlerler. Kendine yardım grubunda, diğerine alkol bağımlılığı hakkında bilgi edip etmediğinize karar vermeniz gerekmez. Herkes hemen bilir. Bu korkutabilir, utanç. Ama bu da bunu serbest bırakabilir.

Alkollü insanlar bir gün iyileşebilir mi?

Ayakta bir rehabilitasyon, haftada bir veya iki randevu ile yaklaşık bir buçuk yıla kadar uzanır. Bu tür dönemlere en azından bağımlılık baskısı azalması ve yeni yaşam alanları açılacağı için gereklidir. Ama bağımlılık asla tamamen gitmedi. Görüş, anonim alkolikler ve bağımlılık yardım alanına katılan insanların çoğu gibi kendi kendine yardım gruplarıdır. Ancak, yoksun yaşamda başarılı olabilirsiniz.

Bu ülkedeki 18-64 yaşındaki nüfusun 7.9 milyon insanı, sağlık riski formunda Alman bağımlılık yapan sorular, alkol için Merkezi'ni tüketiyor.

Bu ülkedeki 18-64 yaşındaki nüfusun 7.9 milyon insanı, sağlık riski formunda Alman bağımlılık yapan sorular, alkol için Merkezi'ni tüketiyor.

Kaynak: Christoph Soeder/DPA

Nüks riskinin ne kadar yüksek olduğuna dair rakamlar var mı?

Almanya için büyük etkinlik çalışmaları, terapi tamamlandıktan bir yıl sonra ifade etmektedir. İstatistiksel değerlendirmenin türüne bağlı olarak, ayakta tedavi sonrası yoksunluk oranları yüzde 40 ila 70 arasında hareket eder – daha uzun sürelerde, çalışmaya bağlı olarak azalırlar. Dolayısıyla, herkesin tekrarlanacağını varsaymanız gerekmiyor. Gerçekten bağımlılıktan kurtulmak için umut var. Bununla birlikte, nüksler beklenir – tam olarak uzun vadede yoksun bir yaşam sürmenin çok zor olduğu için. Ve kendi kendine yardım grupları var.

Çünkü grup her zaman içkiyi kalıcı olarak terk etmenin ne kadar güç olduğunu açıkça ortaya koyuyor?

Kesinlikle. Her zaman başkalarından nüks olabileceğini öğrenirsiniz. Zor değil, aynı zamanda yoksun olmakla ilgili özel şey, uzun vadede bunun farkında olur. Bu gerçekten büyük bir başarıdır ve bu performansı kalıcı olarak gerçekleştirirken, çevreden olumlu geri bildirim daha az ve daha az hale gelir, çok sinir bozucu olabilir.

Rol modelleri kendi kendine yardım grubunda oturur. İlham alabileceğim, hatta reddedebileceğimlerden bile.
Eğer alkol bağımlılığında nüksetmeniz muhtemel ise, detoksifikasyon, terapi, kendine yardım grubu ile ilgili tüm çaba mı?

Zor bir kriter var: İçip içmiyorum mu? Ama bir yıl, iki ya da hayat olsun: her zaman yoksunluk yoluyla yaşamı ve yaşam kalitesini kazanırsınız. “Hasta” ve “hasta olmayan” kategorik bölünme akıl hastalıklarında dikkatle değerlendirilmelidir. Sadece içmemekle ilgili değil. Ana olan şey, hoşnutsuz yaşayabilmektir. Rol modelleri kendi kendine yardım grubunda oturur. İlham alabileceğim ve ayrıca reddedebileceğim kişiler.

Ve sadece anonim alkoliklerle bulunamıyorlar mı?

Anonim alkolikler, Almanya'daki kendi kendine yardım sistemindeki büyük gemilerden biridir. Ama tek gruptan çok uzak. Bağımlılık tavsiyesi sitedeki tüm kendi kendine yardım gruplarını bilir ve uygun temasları aktarabilir. Doğru grubu aramak önemlidir. Size uygun olan. Çok farklı teklifler var. En az üç randevu almanızı tavsiye ederim. Daha sonra bana uymadığını hissediyorum, başka bir tane deneyebilirim.

Akrabalar bağımlısı kişi için mümkün olduğunca uzun süre yoksun kalmaları için ne yapabilir?

Çoğu zaman göreceli kişi hakkında çok azdır. Bu nedenle, akrabalar kendilerine mümkün olduğunca bir göz atmalıdır. Aslında nasılsın? İhtiyaçlarınız, dilekleriniz, yaşam tasarımınız ne olacak? Ve bu harika performansı düzenli olarak takdir etmeye özen gösterebilirsiniz. Aylar sonra bile, yıllar sonra.

Bu harika performansı katkıda bulunmayan bir kişi olarak nasıl hayal edebilirsiniz?

Fiziksel, bağımlılık belleği var: Sinir sistemimizdeki biyolojik olarak düzenlenen tetikleyiciler, alkol içmek isteyen, bağımlılar için bağımlılara göre önemli ölçüde daha güçlüdür. Öyleyse devam et. Ama aynı zamanda sosyal ve zihinsel düzeyde güçlü bir performans: bağımlı bir insan olarak tekrar tekrar söylemeliyim ve içmediğim motivasyonu yükseltmeliyim. Ancak bölgede hepimiz sürekli olarak alkolle karşı karşıyayız. Bağımlı bir kişi olarak yaşama çabası gerçekten yeterince yüksek değil.

Hakkında Bağımlılık Soruları için Alman Ana Ofisi Bağımlılık Yardım Dizini e. V (DHS) ikamet yerine yakın bir bağımlılık tavsiye merkezi bulunabilir. Danışmanlar, örneğin bağımlılık terapisi alanında özel bir eğitime sahiptir ve kritik bir alkol alımını sürdüren insanlarla çok fazla deneyime sahiptir. Orada çalışan herkes bir gizliliğe bağlıdır. Tavsiye ücretsizdir. Federal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün ana sayfasında Diğer yardım teklifleri bulunabilir.