Alaturka saat ne zaman kaldırıldı ?

Koray

New member
Kendi Deneyimim ve Gözlemlerim

Çocukluğumda evimizde duvarda asılı bir saat vardı; her zaman “alaturka saat” olarak anılan, 12 yerine 24’e kadar sayan klasik saatlerden biri. Sabah okula gitmeden önce, bu saati okuyarak zamanımı planlardım. O zamanlar 24 saatlik sistem bana karmaşık gelirdi, ama bir yandan da günün ritmini anlamamı sağlardı. Yıllar içinde, Türkiye’de alaturka saatin resmi olarak kaldırıldığını ve bunun birçok insanın günlük yaşamını etkilediğini fark ettim. Kendi hayatımdaki deneyimim, konunun sadece teknik bir değişim değil, aynı zamanda kültürel ve toplumsal bir mesele olduğunu göstermiştir.

Alaturka Saatin Kaldırılması: Tarihsel ve Yasal Çerçeve

Alaturka saat, Osmanlı döneminden itibaren kullanılan ve günün 12 saatlik bölümlere ayrıldığı sistemdi. Türkiye’de modernleşme adımları kapsamında, özellikle 1925-1930 yılları arasında saat uygulamalarında Batılı standartlara geçiş tartışmaları başlamıştır. Resmî olarak ise 1931 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile alaturka saat sisteminden, günümüzün uluslararası saat sistemi olan “alafranga saat” sistemine geçiş sağlanmıştır (Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazete, 1931). Bu karar, yalnızca bir saat değişikliği değil, aynı zamanda modernleşme politikalarının bir parçası olarak toplumsal ritim ve zaman bilincini değiştirmiştir.

Eleştirel Analiz: Fırsatlar ve Zorluklar

Değişikliğin güçlü yönlerinden biri, uluslararası standartlarla uyum sağlanmasıdır. İş dünyasında ve devlet işlerindeki koordinasyon daha kolay hale gelmiş, demiryolu ve iletişim ağlarının senkronizasyonu hızlanmıştır. Ancak bu geçiş, kültürel hafızada bir boşluk yaratmıştır. Alaturka saat, toplumun günlük ritmini belirlerken aynı zamanda sosyal alışkanlıkları da şekillendiriyordu. Bu açıdan bakıldığında, saat değişikliği sadece teknik bir düzenleme değil, kültürel bir kayıp olarak da değerlendirilebilir.

Stratejik ve çözüm odaklı bir bakış açısıyla, erkeklerin genellikle pratik sorunları ve sistemsel uyumu önceliklendirdiği, kadınların ise empatik bir perspektifle toplumsal etkileri ve ilişkisel boyutları daha fazla düşündüğü söylenebilir. Fakat bu genellemeler sabit değildir; farklı bireyler farklı bakış açılarını birleştirerek daha kapsamlı analizler yapabilir. Örneğin, çalışan bir anne için saat değişimi, çocuklarının okul ve yemek saatlerini yeniden düzenlemeyi gerektirirken, bir mühendis için ulusal ulaşım planlamasında yaşanan koordinasyon avantajı öne çıkabilir.

Kültürel ve Sosyal Etkiler

Alaturka saat uygulamasının kaldırılması, toplumsal yaşamda algısal değişikliklere de yol açtı. Pazar sabahları veya cami vakitleri gibi günlük rutinler, yeni saat sistemi ile farklı bir boyut kazandı. Bu değişim, bireylerin günlük yaşamlarını yeniden yapılandırmalarını gerektirdi. Ayrıca kültürel hafıza açısından bakıldığında, eski saat sisteminin kaybolmasıyla birlikte geçmişe dair sembolik bir dil de yavaş yavaş silinmeye başladı. Bu noktada sorulması gereken soru şudur: Modernleşme uğruna kültürel alışkanlıkları ne ölçüde terk etmek doğru?

Eleştirel Sorular ve Tartışmalar

Alaturka saat sisteminin kaldırılması, toplumun zaman bilinci üzerinde hangi uzun vadeli etkileri bıraktı?

Modernleşme ve uluslararası standartlarla uyum, kültürel değerlerden ödün verilmesini haklı çıkarır mı?

Günümüzde dijitalleşme ile birlikte saat kavramı yeniden mi şekilleniyor, yoksa alafranga sistem kalıcı bir norm mu oldu?

Bu sorular, sadece tarihsel bilgiye dayanmakla kalmayıp, günümüzde zaman yönetimi ve kültürel kimlik arasında nasıl bir denge kurulabileceğini tartışmamıza olanak tanır.

Sonuç ve Değerlendirme

Alaturka saatin kaldırılması, Türkiye’de modernleşme sürecinin önemli bir adımıdır. Teknik ve işlevsel olarak birçok fayda sağlamış olsa da, kültürel ve sosyal boyutta bazı boşluklar yaratmıştır. Stratejik bakış açısı ile avantajlar net biçimde görülebilirken, empatik yaklaşım ile kaybolan kültürel hafıza ve günlük ritim etkilenmiştir. Forum ortamında bu konuyu tartışırken, farklı perspektiflerin bir araya gelmesi, daha kapsamlı ve dengeli bir anlayış geliştirmemize yardımcı olur.

Bugün, dijital saatler ve küresel standartlar sayesinde alafranga sistem tamamen yerleşmiş olsa da, geçmişin izlerini hatırlamak, hem kültürel farkındalık hem de tarih bilinci açısından önemlidir. Bu bağlamda, alaturka saatin kaldırılması sadece teknik bir düzenleme değil, aynı zamanda kültürel ve toplumsal bir dönüşümün sembolüdür.

Kaynaklar:

Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazete, 1931

Şimşek, M. (2015). Osmanlıdan Cumhuriyete Saat Kültürü ve Modernleşme. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları

Ergin, B. (2018). Toplumsal Ritim ve Modernleşme: Türkiye Örneği. İstanbul: Tarih ve Toplum Dergisi