“Yüksek tüketim ülkesi”nde rol model olarak Alman gençleri

Muqe

New member
Almanya hala “alkol için yüksek tüketim ülkesi”: Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi (DHS) tarafından Çarşamba günü yayınlanan “Yıllık Bağımlılık 2023” de böyle yazıyor. Buna göre, Almanya’da alkol tüketimi azaldı, ancak yaklaşık 7,9 milyon Alman hala “sağlığına zararlı olacak şekilde” alkol tüketiyor. DHS CEO’su Norbert Scherbaum, “Alkol tüketimi önceki yıllara göre düşmeye devam etse de, Almanya’da hala dünya ortalamasından önemli ölçüde daha fazla alkol içiliyor” dedi. Daha da açık olmak gerekirse: Rapora göre, Almanya’da ortalama içki miktarı dünya genelindeki ortalama içki miktarının iki katından fazla.

Alkol, örneğin alkolden etkilenen eksik beyin olgunlaşması nedeniyle, ergenlerin ve genç yetişkinlerin sağlığı için özellikle zararlıdır. Buna ek olarak, ergenlik çağında alkol tüketimine başlandığında alkol bağımlılığı gibi bir bağımlılık geliştirme riskinin özellikle yüksek olduğunu, Prof. Klaus Hurrelmann’ın Almanya yazı işleri ağına (Haberler) da işaret ettiği gibi. o Sosyal, eğitim ve sağlık bilimcisi ve uzun bir süre Bielefeld Üniversitesi’nde ve 2009’dan beri Berlin’deki Hertie Okulu’nda Halk Sağlığı ve Eğitim Profesörü olarak çalıştı.

Gençlik konusunda önde gelen uzmanlardan biri olarak kabul edilir.

Gençler konusunda önde gelen uzmanlardan biri olarak kabul ediliyor: Eğitim araştırmacısı Klaus Hurrelmann, uzun yıllardır gençlerin siyasi tutumlarını inceliyor. Bielefeld Üniversitesi’nde uzun yıllar geçirdikten sonra, 2009’dan beri Berlin’deki Hertie School of Governance’da Halk Sağlığı ve Eğitim Profesörü olarak görev yapmaktadır.

© Kaynak: dpa

Uzman, gençlerin düşük alkol tüketimine “olumlu bir şekilde şaşırdı”

Ancak gençlere yönelik olarak, yeni bağımlılık raporu onu “olumlu bir şekilde şaşırttı”. “Pandemi ve krizin trendleri değiştirmesinden ve alkol tüketimini artırmasından korkuyordum” diyor. Ama durum böyle değil. “Genç kuşakların, özellikle 25 yaşın altındakilerin ‘milli uyuşturucu’ alkol ve tütün tüketiminde çok geride olduğu ve trendin aşağı doğru devam ettiği trendini sürdürüyoruz. Hala bu konuda eski nesillere göre sağlık konusunda daha bilinçli bir genç neslimiz var.” Uzman, gençlerin sigara içtiğini neredeyse hiç görmediğiniz ve artık alkolün içilmediği partilerin olduğu günlük yaşamda da görebileceğinizi vurguluyor.

Ancak gençler alkolden de tamamen uzak değiller. Raporda ayrıca, “14-15 yaş arasındakilerin yüzde 55’i son 30 gün içinde beş bardak veya daha fazla alkollü içki tükettiğini belirtti.” Sözde “sarhoşluk tüketimi” de hala var: Bu nedenle, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından gençlerin bir seferde her biri on gram saf alkol içeren beş veya daha fazla içecek tüketmesi yüksek sesle tanımlanıyor. fırsat. “Bağımlılık Yıllığı 2023”e göre, Avrupa’da 15-16 yaş arası ergenlerin yüzde 37’si, araştırmadan önceki son 30 gün içinde en az bir kez sarhoş olduğunu belirtti. Bu nedenle veriler, Avrupa Birliği’ndeki 25 ülkede yapılan anketlerden derlenmiştir. Örneğin, İsveç ve Finlandiya’da sarhoş olan 15 ila 16 yaşındakilerin oranı yüzde 25’in altındayken, Almanya ve Danimarka’da yüzde 55’in üzerindeydi.

Aşırı içki içmek uzun zamandır bir sorun olmuştur, ancak o zamandan beri keskin bir düşüş göstermiştir.
Profesör Klaus Hurrelmann,

Sosyal, eğitim ve sağlık bilimcileri

Uzman Hurrelmann, daha önce genellikle “koma alem içme” olarak anılan zehirlenmenin de düşüş eğiliminde olduğunu görüyor. “Aşırı içki içmek uzun zamandır bir sorundu, ancak o zamandan beri önemli ölçüde azaldı” diyor. Ayrıca, örneğin “Sınırını bil” kampanyası aracılığıyla kamuoyunda şiddetle tartışıldığı ve eleştirildiği için. Profesöre göre, Almanya’da alkol tüketiminin evde hazırlandığı konusunda uzun bir gelenek vardı. “Ardından bir yudum köpüklü şarap içilmesine izin verildi ve bununla nasıl başa çıkılacağı açıklandı.” Bu daha sonra önemli ölçüde azaldı, böylece popüler uyuşturucuyla uğraşmak, aynı yaştaki gruplarda daha fazla “öğrenildi”, burada orta düzeyde kullanımla ilgili değildi ve içki içme komasına geldi. Ama bu da şimdi tekrar keskin bir şekilde düşüyor.

Alkol vücuda nasıl zarar verir?

Almanya’da, vücuda ne yaptığı iyi bilinmesine rağmen, alkol neredeyse doğaldır.

© Kaynak: Haberler/Marc Mensing

Gençler arasında sigara içmeme eğilimi

“Bağımlılık Yıllığı 2023”e göre gençler arasında sigara kullanımı söz konusu olduğunda daha da iyi bir tablo ortaya çıkıyor. Genel nüfusta sigara içmek azalıyor, ancak hala yaygın – raporun dayandığı mikro nüfus sayımına göre 2021’de kadınların yaklaşık yüzde 16’sı ve erkeklerin yüzde 22’si sigara içiyordu. yaklaşık 15 yıldır gençler. Orada, 2021’de on iki ila 17 yaşındakiler arasında sigara içenlerin sayısı erkeklerde yüzde 6 ve kızlarda yüzde 7 idi.

Bugün gençler arasında sigara içilmiyor.
Profesör Klaus Hurrelmann

Hurrelmann, “Günümüzde gençler arasında sigara içilmiyor” diyor. Bunun nedenlerini, alkol söz konusu olduğunda neredeyse hiç bulunmayan veya çok daha çekingen olan önleme ve siyasi önlemlerde de görüyor. Sigara fiyatlarının artması, halka açık yerlerde sigara içme yasağı, yaş sınırı nedeniyle erişimin zorlaşması, reklam yasağı ve sigara paketlerinin üzerindeki uyarı resimlerini örnek olarak veriyor. “Etkisi olan bir dizi önlem vardı.”

Tütün kontrol politikaları sigara içmeyi azalttı

Bağımlılık Raporu da konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Rakamlar, son yıllarda uygulanan tütün önleme ve tütün kontrolü politikalarının, özellikle ergenler ve genç yetişkinler arasında sigara içmenin azalmasına yol açtığını gösteriyor.” Alkol konusunda neden aynı şey olmuyor? Hurrelmann, “Alkol, kamusal alanlarda hala ‘şık’ ve değerli bir uyuşturucu olarak kabul ediliyor” diyor. Bu, kamusal alanlarda tüketimin hemen hemen her yerde serbest olması ve yasak olduğu zaman da her zaman tartışma ve eleştiri olmasından da görülmektedir. “Alkol orta sınıf ve üst sınıf bir uyuşturucu, bu yüzden daha da zorlaştırıyor.”

Sigara ile farklı. Bağımlılık Raporuna göre, sigara içmek sosyal açıdan dezavantajlı nüfus gruplarında hala en yaygın olanıdır. Buna göre, devam edilen okul türüne göre sigara içme davranışında da anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. 12 ila 17 yaşındaki lise öğrencileri, bir Hauptschule, Realschule, kapsamlı veya başka bir okula giden veya çıraklık yapan gençlerden önemli ölçüde daha az sigara içiyor. Uzman Hurrelmann’a göre bu nedenle okullarda daha fazla önlem alınması gerekiyor. Ayrıca şunu da vurguluyor: “Gençlere gerginliği azaltmak için başka teklifler yapmak – örneğin spor yapmak özellikle önemlidir.”

Tazminat olarak bağımlılık yapan davranış

Çünkü ister yasal ister yasa dışı olsun, düzenli uyuşturucu kullanımı genellikle gerilimi azaltmaya hizmet eder ve bir tür telafi edici davranış biçimidir. “Arkasında her zaman bir sorun vardır ve bunu daha sonra alkol veya tütünle çözmeye çalışırsınız.” Veya uzmanın gözlemlediği gibi diğer bağımlılıklarla. Genç nesil, eski nesillere göre neredeyse hiç sigara içmez ve daha az alkol içerken, genellikle video oyunları veya akıllı telefonlar gibi “madde odaklı olmayan” bağımlılıklara başvururlar. Ayrıca gençler arasında akıl hastalıkları da arttı.

dpa ile