Vardiya değişikliği talebini kabul etmedi, patlamadan kurtuldu

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Kurumunda çalışan maden personeli Muhammed Başol, arkadaşının vardiya değişikliği talebini kabul etmeyince maden ocağında yaşanan patlamadan kurtuldu.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki madende 7 yıldır çalışan 38 yaşındaki 1 çocuk babası Başol, arkadaşının vardiya değişikliği talebini kabul etmedi ve patlamanın yaşandığı gün 00.00-08.00 saatlerinde ocakta çalıştı.

Mesai daha sonrası konutunda dinlenirken akşam saatlerinde patlama haberini alması üzerine çabucak maden alanına giden Başol, arama kurtarma faaliyetlerine takviye verdi.

Vardiya değişikliği talebinde bulunan maden emekçisi de işi ötürüsıyla yöneticilerinden müsaade aldığı için Başol üzere patlamadan kurtuldu.

– “Kimisi evladını kimisi eşini kimisi babasını sordu”

Maden çalışanı Muhammed Başol, AA muhabirine, patlama bölgesine gitmedilk evvel durumu sormak için iş yerini aradığını belirterek, “Çok önemli bir durum olmadığını ümit ettiklerini söylemiş olduler, biz de o ümitle oraya vardık. Natürel saatler ilerledikçe işin gerçek boyutu, acı boyutu önümüze serildi.” dedi.

Ocağa inen birinci takımlardan olduklarını lisana getiren Başol, “Yaralı arkadaşlarla irtibatımız, birçoğuyla birlikte dışarı çıktığımız, şehit arkadaşlarımızla üst çıktığımız oldu. Eksi 300-350 kotunda kazadaki yahut yardıma gelen arkadaşlarla temasımız oldu. Her biri birdi, ben de kömür karası olarak çıktım, onlar da…” halinde konuştu.

Başol, “Kolay değil. Birçoğumuz o görüntüyü gördüğümüz vakit yüreğimiz kaldırmaz tahminen ancak o esnada Rabb’im kuvvet veriyor, güç veriyor. Orada dirençli kalabiliyorsunuz, orada kalan arkadaşlarınıza el ayak olabiliyorsunuz.” sözlerini kullandı.

Patlama bölgesinde her insanın yakınlarından bir haber beklediğini anlatan Başol, şu biçimde devam etti:

“Bekleyenler bizi gördüğünde kimisi evladını kimisi eşini kimisi babasını sordu. Düzgün olmalarını diledik, ‘İnşallah kavuşacağız.’ dedik. Efor sarf ettik ve dua ettik. Bütün takımlar içerideki arkadaşları kurtarmak için canla başla gayret gösterdi, kimse oturmadı. En alttaki çalışanından en yetkilisine kadar herkes yetişebildiği, ulaşabildiği yerde elini uzattı. Bir ablamız nişanlısını sordu, daha bir aylık nişanlıydı. Karşılık verememek yoruyor, bir şey biliyorsunuz, yanıt veremiyorsunuz ya o size ağır geliyor.”

– “O vardiyada o arkadaşların yerine ben de olabilirdim”

Başol, “Rabb’im sizi sevdiklerinize bağışlayacaksa, nasıl ki o gün kurtulan arkadaşlarımız oldu, onlar üzere sizi bağışlıyor. Vardiya da işe geleceğimiz yöneticilerimiz tarafınca yazılıyor. O vardiyada o arkadaşların yerine ben de olabilirdim, bu, o günkü takdiri ilahi.” diye konuştu.