Sebzeli sosis “sosis” olarak adlandırılabilir mi? – Evet neden olmasın?

semaver

New member
Hannover. Bugün et içermeyen bir diyeti takip etmenin tamamen normal bir şey olduğu düşünülebilir. McDonald's ve Burger King gibi geleneksel olarak et ağırlıklı fast food zincirleri bile uzun süredir geniş yelpazede vejetaryen alternatifler sunuyor. Sebzelerden veya tahıllardan yapılan köfteler ve tofu köri sosisi artık egzotik bir şey değil; diye düşünülebilir.

Ancak bölgesel trende sadece bir saatlik yolculuk beni, şöyle diyen arkadaşlarımdan ayırıyor: “Ah, çimlerimin hâlâ biçilmesi gerekiyor. Sen de yiyebilirsin.” Etsiz beslenmeyi keyifsiz yeşillik yemeyi bir tutuyorlar. Bu tür sözlerden sonra gırtlaktan gülüyorlar ve benim de katılmamı bekliyorlar. Eğer yüzümü ifade etmezsem, yemek yeme şeklimle ilgili aynı eski tartışma yeniden başlıyor.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Et yemem. Bu benim kararım. Bir partiye davet edildiğimde fazladan sosis almayı – haha - beklemiyorum. Hayır, sebze mezelerinden tamamen memnunum ya da kendime yiyecek bir şeyler getiriyorum. Kimsenin burgerine kıyma yerine bulgur köftesi koymasını önermiyorum. Konuştuğum kişi diyetim hakkında ne düşündüğünü sormadan bana söylemeyi bırakabilir mi lütfen? Berbat.

Et ikamelerine duyulan öfke

Statista platformuna göre Almanya'da sekiz milyondan fazla vejetaryen var. Bu nüfusun neredeyse yüzde onu. 1,5 milyon kişi de vegan besleniyor, yani hayvansal ürünlerden tamamen uzak duruyor. Bu nedenle ister metropolün merkezinde ister köyde olsun süpermarketlerdeki rafların tamamının et yerine geçen ürünlerle dolu olması şaşırtıcı değil. Vejetaryen sosisler, köfteler ve şnitzeller artık standart ürün yelpazesinin bir parçası.

Bazı insanlar, sunulan ürünlerin çeşitliliğinden memnun olmak yerine, Rügenwalder Mühle'nin sadece jambonlu vegan ürününü sunmasından dolayı üzülüyor. İkame ürünlere sosyal medya yorumlarında “zehirli kimyasal bomba” diyorlar, şirketin yakında iflas edeceğini öngörüyorlar ve vegan ürünlere “jambon” ya da “sosis” denmemesinden yakınıyorlar.

Sebzeli sosis “sosis” olarak adlandırılabilir mi?

Ne peynir. Dünyadaki hemen hemen her şey gibi gıda da sürekli geliştirilmektedir. Kesinlikle “vejetaryen” veya “vegan” gibi net bir etiketleme olması gerekiyor. “Sosis” gibi iyi bilinen terimler tüketicilere tat açısından ne beklemeleri gerektiği konusunda kabaca bir fikir verir. Hatta AB Parlamentosu bile birkaç yıl önce et yerine geçen ürünlerin “biftek” veya “burger” gibi isimler alabileceğine karar vermişti.

Neyse: Sanki yalnızca ölü bir hayvandan yapılan ürüne sosis denmesi doğanın bir kanunuymuş gibi. Yüzyıllar önce ortaya atılan terim, etimolojik olarak “bağırsaklara doldurulan baharatlı et yemeği” anlamına geliyor. Ancak Düden, “sosise benzeyen ve uzun rulo şeklinde olan şey” anlamına gelen alternatif anlamlara da izin veriyor. Ancak sosis kelimesini korumak kesinlikle tartışmanın özü değil.

Et kültürün bir parçası

Mortadella adı verilen kolza yağı ürünlerinden rahatsız olan kişilerde ise bambaşka bir sorun yaşanıyor. Kalıpların dışında düşünmeye cesaret edemiyorlar. Diyetler hakkında ciddi bir şekilde tartışmaya başlayan herkes, kendi eylemlerini sorgulamaya hazırdır. Bu rahatsız edici. Etlerdeki antibiyotikler, fabrika çiftçiliği ve tabağa çıkan sevimli düğme gözlü kuzular: bu şekilde bakıldığında bazı şnitzeller mideyi zorlayabilir.

Ortalama olarak her Alman yılda yaklaşık 52 kilo et tüketiyor. Et hiç şüphesiz buradaki kültürün bir parçası. Buna inanmıyorsanız, tam anlamıyla bir Alman otoyol servis istasyonunda durmanız yeterlidir. Ruloların üzerine köfte, şnitzel ve jambon konur. Tipik bir Alman yemeği, sebze, patates ve kahverengi sosla kaplı doyurucu bir et parçasından oluşan bir garnitür içerir.

Kendi diyetinizi bu şekilde iklim dostu hale getirirsiniz

Birçok insan için diyetleri oldukça kişisel bir konudur. Ancak yediğimiz şeylerin küresel bir etkisi var.

© Kaynak: dpa

Mutfak ve kültür arasındaki uzlaşma

Bu aynı zamanda vejetaryenlere sıklıkla sorulan bir sorunun cevabını da açıklamaktadır: Et yemek istemiyorsanız neden soya yerine geçen bir madde kullanmalısınız? Peki neden köfte gibi görünmek zorunda? Oldukça basit; çünkü et yemeyi sevmelerine rağmen etik ve ekolojik nedenlerden dolayı etten vazgeçen insanlar var. Et aynı zamanda kültürlerinin bir parçasıdır. Onunla büyüdüler. Sadece lezzetle ilgili olmayan pek çok güzel anı, büyükannenin pazar günleri yaptığı rostolar, Noel kızartmaları ve arkadaşlarla yapılan barbekü akşamlarındaki Nürnberglilerle ilişkilendirilir.

Artık ara sıra sosis veya köfteye benzeyen endüstriyel olarak işlenmiş soya ürünleri tabaklara çıkıyor. Çoğu zaman ne çok sağlıklıdırlar ne de tadı etli orijinaline benzemektedir; ancak konu bu değildir. Et yerine geçen ürünler mutfak ve kültür arasında bir uzlaşmadır.

Başkalarına ders vermek yerine kendinizi sorgulayın

Uzlaşmalardan bahsetmişken: Nasıl yerseniz yiyin, her zaman bunu daha iyi yapan biri vardır. Etten ve jelatinden uzak duruyorum ve kemerim suni deriden yapılmış. Ancak yine de bazen kahvaltı sandviçime bir dilim somon koyuyorum. Pescatarian etiketi bana en çok yakışıyor. Bazen vejetaryenler ve veganlardan somon yediğim için aşağılayıcı bakışlarla karşılaştım. Çünkü elbette: balıklar da birer canlıdır.

Yanımdaki bir meslektaşım kantinde mutlu bir şekilde Wiener Schnitzel yiyorsa bunda hiçbir sorunum yok. Ancak diyetlerini genellikle hiç düşünmeyen biri bana ne kadar tutarsız olduğum konusunda ders verdiğinde işler gerçekten gülünç bir hal alıyor. Çünkü balıklarda bu hiç işe yaramıyor. Ve maskaram kesinlikle hayvanlar üzerinde test edildi mi?

Bu tür tartışmalarda, önerdiğim her saldırı yöntemi – aşırı durumlarda – benim açımdan bir hata olarak yorumlanıyor ve kendi yeme alışkanlıklarımı sorgulamak zorunda kalmamak için kullanılıyor. Siyah-beyaz düşünmeden hoşgörülü konuşmalar yapmak isterim. Kendinizi rastgele yiyeceklerle doldurmak ile herhangi bir hayvansal üründen kaçınmak arasında çeşitli seçenekler vardır.

Hangi yön doğru?  Karar vermek bazen zordur.

Hangi yön doğru?  Karar vermek bazen zordur.

Gerçekten iyi bir kararı nasıl veririm?

Her gün kararlarla doludur. Birçoğu tesadüfen gerçekleşir, ancak bazıları sizi çok düşündürür. Bir uzman sizin için doğru olanı nasıl seçeceğinize dair ipuçları paylaşıyor.

Beslenme kişisel bir karardır

İtiraf ediyorum: Son yıllarda yemek konusu oldukça karmaşık ve kafa karıştırıcı hale geldi. “Ben her zaman et yedim” ifadesinin bir argüman olduğunu düşünmek cazip geliyor, ancak bunu huysuz bir “Ayrıca hiçbir şeyin beni durdurmasına izin vermiyorum.” Ama konu bu değil.

Herkes hangi beslenme tarzının kendisine en uygun olduğunu kendisi bulmalıdır. Somon istisnası konusunda yalnız değilim. Bir arkadaşım artık memelileri yemiyor ama balık, tavuk ve hindi yiyor. Başka bir arkadaş, yılda bir kez Noel'de kızarmış et ve kebap yediği zamanlar dışında etsiz yaşıyor. Tuhaf mı geliyor? Davranış tutarsız ve hatta anlamsız değildir. Diyetiniz ve sonuçlarıyla ilgilenmek, tıpkı bilinçli tüketmek gibi, gelecek nesiller için de her zaman iyidir. Nasıl ve ne şekilde olduğuna herkes kendisi karar verebilmelidir.

Bu metni 19 Ocak 2024'te güncelledik.