Panik atak: belirtiler ve yardım – etkilenenlere nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Muqe

New member
Mannheim/Berlin. Kalp gittikçe daha hızlı atıyor. Nefes durur. Vücut terliyor ve titriyor: Panik atak şiddetle gelir. Ve etkilenenler için bu genellikle şöyle hissettiriyor: “Ölmem gerekiyor – şimdi.”

Bir iş arkadaşı, bir arkadaş ya da iyi bir tanıdık olarak panik atak yaşayan herkes genellikle ne yapılması gerektiğini bilemez. İki psikolog neyin önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Bunlar panik atak belirtileri

Önceden bir şey var: Panik atakların farklı semptomları olabileceğinden, dışarıdan bakanların bu atağın gerçekten olup olmadığını anlaması bazen zordur. Doktor ve terapist Mirriam Prieß, “Etkilenenlerde bayılma, delirme ve hatta ölme hissi var” diye anlatıyor.

Birisi şiddetli kalp çarpıntısı veya çarpıntısı veya nefes darlığı ile birlikte göğüste sıkışma hissi bildiriyorsa, bu bir panik atak olabilir.

Ayrıca mide bulantısı, titreme, uyuşukluk ve/veya karıncalanma hissi ve uzuvlarda güçsüzlük hissi de ortaya çıkabilir. MHFA'nın ilk müdahale ekiplerinden Lisa Naab'ın söylediğine göre baş dönmesi ve buna bağlı bayılma hissi de ek olarak. Bu, ruh sağlığı sorunlarına yönelik ilk yardım konusunda eğitim veren bir kuruluştur.

Panik atak belirtileri kalp krizi belirtilerine benzediği için MHFA'nın ilk müdahale ekiplerine tavsiyesi şu: Eğer kişi daha önce panik atak geçirmemişse ve panik atak geçirdiğine inanmıyorsa bu prosedür fiziksel acil durumlar için geçerlidir. Bu, dışarıdan gelenlerin acil durum numarası 112'yi çevirdiği anlamına gelir.

Panik ataklar, örneğin bir sınav durumu gibi belirli bir tetikleyiciye, sözde tetikleyiciye yanıt olarak ortaya çıkabilir. Ancak Lisa Naab, her zaman bu kadar bilinçli bir tetikleyicinin olmadığını söylüyor. Bu nedenle panik atak hem dışarıdakiler hem de etkilenen kişi için tamamen beklenmedik bir şekilde gerçekleşebilir.

Sakin olun ve sakinliğinizi iletin

Korkunun diğer kişiyi bunalttığına dair bir şüphe var mı? O zaman sakin olmanız, paniğe kapılmamanız ve kişiyi yalnız bırakmamanız önemlidir, diye tavsiyede bulunuyor Lisa Naab. Öncelikle kişinin gerçekten yardım ve destek isteyip istemediğini sormak en iyisidir.

Semptomlar tehdit edici görünse de genellikle zararsızdır ve atağın süresi sınırlıdır. İlgili kişinin bu konuda bilinçlendirilmesine yardımcı olabilir.

Doktor ve terapist Mirriam Prieß, “Panik atağı tam olarak geldiği gibi gider; sonunda oldu” gibi cümleler ilk başta rahatlamaya yol açar, diyor. Bu şekilde dışarıdan biri olarak panik atakla ilgili senaryoların sadece korku olduğunu açıkça belirtebilirsiniz.

Bir konuşmayı dikkatli bir şekilde oluşturun; dikkat dağıtıcıdır

Mirriam Prieß'e göre etkilenen kişiye açıklık ve şefkatle yaklaşmak önemlidir. Çoğu durumda, etkilenenler zaten panik ataklara aşinadır. O anda kendileri için en iyisinin ne olduğunu biliyorlar. Böylece dışarıdan bakanlar buna benzer bir şeyin daha önce olup olmadığını, şu ana kadar neyin yardımcı olduğunu ve kendinize nasıl yardımcı olabileceğinizi sorabilir.

Böyle bir diyalog, etkilenen kişinin kendine dair duygusunu yeniden kazanmasını sağlayabilir. Prieß'e göre panik, etkilenen kişinin artık kendi benliğine erişimi olmadığında ortaya çıkar.

Konuşmaya sakin ve sabırla yaklaşılmalıdır. Lisa Naab, “Soruları tekrarlamak ve kısa, yavaş cümlelerle konuşmak, kişinin konuşmayı sürdürmesine yardımcı olur ve bu da dikkati fiziksel semptomlardan uzaklaştırır” diyor.

Gerçeklikle bağlantı kurun

Etkilenen kişinin paniği, duruma ne kadar dahil olursa veya onunla mücadele etmeye çalışırsa o kadar artar.

Prieß'e göre, konuşma sırasında ilgili kişiye gerçeklik bilincini vermelisiniz, bu da paniğe mesafe yaratır. “Mesafe şu anlama geliyor: Kendi içimde panik hissediyorum ama paniğin ben olmadığımı anlıyorum. Panik benim içimde, panikteki ben değilim. Onlara bakıyorum, izin veriyorum ama onlara karışmıyorum” diyor Mirriam Prieß.

Mesafe oluşturmak için odadan ve ortamdan ayrılıp ilgili kişiye daha sessiz bir yere kadar eşlik etmek de yararlı olabilir.

Peki panik ne zaman sona erecek? Lisa Naab'a göre, kişiyle panik atakların çok yaygın olduğu ve tedavisinin kolay olduğu konusunda konuşabilirsiniz. Kişinin yakınındaysanız, profesyonel tıbbi ve psikoterapötik yardım arama konusunda ona destek olabilirsiniz.

Haberler