“Moana 2” şarkı yazarları müzik endüstrisinde kadınların karşılaştığı zorlukları tartışıyor

semaver

New member
Onlar bugüne kadar Disney için beste yapan en genç ikili: Amerikalı şarkı yazarları Emily Bear (23) ve Abigail Barlow (25), devam filmi “Moana 2”nin müziklerine katkıda bulundular. Kasım ayı sonunda Alman sinemalarında vizyona giren animasyon müzikalde maceracı ana karakter Moana, bu kez yanında küçük bir ekiple yeniden denize açılıyor.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

İki sanatçı da birbirinden bağımsız olarak başarılı: Abigail Barlow, pazarın önde gelen müzik şirketlerinden sanatçılar için pop şarkı sözü yazarı, bir oyuncu ve bağımsız bir sanatçı. Emily Bear piyanist, besteci ve icracı olarak çalışıyor. 2023'te piyanist olarak Beyoncé'nin Rönesans Dünya Turu'na da katıldı.

Almanya editör ağı (Haberler) ile yapılan röportajda iki genç kadın, “Moana 2” için şarkı yazma süreçlerini, kişisel güvensizliklerini ve müzik endüstrisindeki zorlukları anlatıyor.

Bayan Bear ve Bayan Barlow, “Moana 2” film müziği kadar büyük bir projeyle işler hızla kaotik bir hal alabilir. Hangi zorluklarla karşılaştınız?

Emily Ayı: Talepler elbette çok yüksek ve biz elimizden gelenin en iyisini yapmak istedik. Ürettiğimizden %100 memnun olmasaydık, bu oldukça sinir bozucu olabilirdi. Bazen orada oturup kendi kendime düşündüm: Şimdi ne yapmalıyım? Ama her şeyin bir nedenden dolayı gerçekleştiğine inanıyorum. Moana'nın filmde öğrendiği gibi: Her zaman bir çözüm vardır. Ve tüm yaratıcılar böyle bir aşamadan geçer. Süreç içerisinde korkmadığını söyleyen yalan söylüyordur.

Abigail Barlow: Birkaç denememiz gerekti ve çoğu zaman şarkı sözlerini yeniden yazdık ki bu çok yorucuydu. Bir şeyler ters gittiğinde kendi kendinize şöyle düşünüyorsunuz: “Pes etmek istiyorum, neden bu projenin bir parçasıyım ki?” Ama her zaman kendinize inanmalısınız ve şunu görmelisiniz: şimdi şarkı harika çıktı.

Bir keresinde başka bir röportajınızda, bir kadın olarak yalnızca erkeklerle çalıştığınızda kendinizi savunmanın genellikle daha zor olduğunu söylemiştiniz. Şarkı yazarlığı endüstrisinde kadınlara ve erkeklere nasıl farklı davranılıyor?

Ayı:
Çoğu zaman kendinizi bir erkek kulübündeymişsiniz gibi hissedersiniz. O oğlanlardan biri olmadığın için sana farklı davranıyorlar. Pek çok kişi bana şöyle dedi: “Ah, bir kıza göre çok iyi çalıyorsun.” Sonra cevap verdim: “Belki de iyi bir besteci olduğum için bu kadar iyi çalıyorum?” Sonra cevap geldi: “Seninleyim” Bir sürü kızla çalıştım ve oynayamıyorlar.” Böyle durumlarda sadece şunu düşünüyorum: “Sessiz ol.” Genel olarak, bu daha zor Kadınların seslerini görünür kılmalarını sağladık. Neyse ki Disney'de durum böyle değildi.

Deneyimlerinize dayanarak genç kadınlara neler söyleyebilirsiniz?

Barlow:
Konuşmaktan ve değerli sesinizi kullanmaktan korkmayın. Yer kaplamak zordur ancak tüm avantajlardan yararlanmak için gereklidir.

Ayı: Ve çok otoriter olma konusunda endişelenme (Almanca: otoriter, editörün notu) veya şirret (Almanca: nefret dolu, editörün notu) çalışmak. Bu yalnızca sizin kafanızdadır. Oyunuz önemli. Ve eğer kafanızdaki ses bir şeyin doğru gelmediğini söylüyorsa, bir şeyler söyleyin.

“Moana 2” de Kasım ayının sonundan bu yana Alman sinemalarında gösterime giriyor. © 2024 Disney Enterprises, Inc. Tüm Hakları Saklıdır.

“Moana 2” de Kasım ayının sonundan bu yana Alman sinemalarında gösterime giriyor. © 2024 Disney Enterprises, Inc. Tüm Hakları Saklıdır.

Kaynak: Disney Enterprises, Inc.

Moana 2'de çalışmanın nesi bu kadar özeldi?

Ayı:
Animasyon elbette bambaşka bir zorluk, süreç diğer projelerimizden tamamen farklı. Ayrıca büyük bir ekibin parçasıydık; bu ilk başta alışılmadıktı ama aynı zamanda çok ilham vericiydi.

Barlow: Toplamda iki buçuk yıl boyunca film üzerinde çalıştık. Bu çok uzun bir zaman.

Ayı: Ve sonra gerçekten sevdiğimiz bir karakter için yazmamız gerekti ki bu gerçekten hoştu.

Filmdeki şarkılar, diğer şeylerin yanı sıra, kendini aşmak ve cesaret sahibi olmak hakkındadır. Hangi durumlarda kendinizi aştınız?

Barlow:
Şahsen ben her zaman akılda kalıcı olmaktan daha fazlasını beceremediğimi düşünürdüm (Almanca: akılda kalıcı, editörün notu) Pop şarkısı. Ama sonra şarkılarımla hikaye anlatmaya olan tutkumu keşfettim ve bir iş arkadaşımla tanıştım. O zamandan beri hayatım büyük ölçüde değişti.

Ayı: Korku o kadar güçlü ki sizi bazı şeyleri yapmaktan alıkoyabilir. Zorlayıcı olsa bile kesinlikle kendinizin ötesine geçmeniz ve cesarete sahip olmanız gerekir.

Bunun hayatınızdan bir örneği var mı?

Ayı:
Çok uzun zamandır internette herhangi bir şeyi paylaşmaktan korkuyordum çünkü mükemmeliyetçiyim ve diğer insanların fikirlerinden korkuyorum. İnsanların sürecinize katılmasına izin verdiğinizde kendinizi çok savunmasız hale getirirsiniz. Ama sonra Abigail'le tanıştım ve onun ne yaptığını gördüm ve bu beni cesaretlendirdi.

Barlow: Benim için durum tam tersiydi: Her zaman çevrimiçiydim ve sonra birdenbire tamamen çevrimdışı olma ve tamamen projeye konsantre olma fırsatı buldum. Bu çok korkutucuydu. Ancak aynı şey burada da geçerli: Kendinize inanın ve büyümek için fırsatları kullanın.

“Moana” filminin çok genç bir izleyici kitlesi var: Genç izleyicilere ne vermek istersiniz?

Barlow:
Alıntı şu: “Kim olduğunu seçmekten asla vazgeçmezsin.” Bu çok önemli bir şey çünkü geçmişi veya geleceği kontrol edemezsiniz ancak bugün ve Anı Yaşa'da kendinizin en iyi versiyonu olabilirsiniz.

Pek çok insan anı gerçekten yaşamanın zor olduğunu düşünüyor. İpuçlarınız neler?

Ayı:
Benim için de zor ama herkes bunu yaşıyor. Bu konuda yalnız olmadığınızı bilmek bana yardımcı oluyor: Hiç kimse geçmişte yaşananlardan tamamen kopuk değil.