Mart ayında muhtaçlık sahiplerine 6,6 milyar lirayı aşan nakdi yardım yapıldı

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Yanık, yaptığı yazılı açıklamada, muhtaçlık sahibi vatandaşlara, çeşitli toplumsal yardım programlarıyla dayanak olduklarını söz etti.

Doğal gaz tüketim dayanağından elektrik yardımına, barınma yardımından toplumsal ekonomik takviyeye, konutta bakım yardımından Genel Sıhhat Sigortası yardımına kadar birfazlaca başlıkta gereksinim sahibi vatandaşları yalnız bırakmadıklarını vurgulayan Yanık, hak temelli, hesap verilebilir, objektif kriterlere bağlı ve sürdürülebilir bir toplumsal yardımlaşma sistemini kurduklarını ve bunu devam ettirdiklerini belirtti.

Yanık, tertipli toplumsal yardım programlarından faydalanan hanelere mart ayı içerisinde yaklaşık 231 milyon lira elektrik tüketim takviyesi verdiklerini söz etti.

Bakan Yanık, sıhhat teminatı olmayan ya da sıhhat sigortası primleri Bakanlıkça karşılanan vatandaşların sıhhat hizmetlerinden yararlanabilmeleri için takviyede bulunduklarının altını çizdi.

Bu doğrultuda Genel Sıhhat Sigortası primlerinin karşılandığını aktaran Yanık, “Vatandaşlarımızın SGK’ye ödemesi gereken 2,6 milyar liralık Genel Sıhhat Sigortası primini Bakanlık olarak biz üstlendik. Ayrıyeten 2,8 milyon liralık hastane, ilaç, reçete, optik iştirak hissesi ismi altında ödenen meblağı da hak sahiplerine geri verdik.” sözlerini kullandı.

– “Aileler, çocuklarının gereksinimlerini karşılayabiliyor”

Engelli vatandaşlara yönelik siyasetler geliştirmenin yanı sıra ekonomik dayanak verdiklerini de belirten Yanık, bu kapsamda 653 milyon lira engelli aylığını, 836 milyon lira yaşlı aylığını ve 1 milyar 260 milyon lira meskende bakım yardımını hak sahiplerinin hesaplarına yatırdıklarını bildirdi.

Gereksinim sahibi ailelerin aile bütünlüğünü müdafaayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda toplumsal ekonomik takviye sunduklarını belirten Yanık, şunları kaydetti:

“Ekonomik niçinlerle çocukların ailelerinden uzaklaşmalarının, farklı ortamlarda büyümelerinin önüne geçerek onların kendi aileleriyle bir ortada, sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini önemsiyoruz. Bu kapsamda toplumsal ekonomik takviyeyle gereksinim sahibi aileler, çocuklarının başta eğitim olmak üzere öteki gereksinimlerini karşılayabiliyor. Mart ayı içerisinde ailelerimize toplamda 236 milyon lira dayanakta bulunduk.”

– “Şartlı eğitim yardımı ile ailelere takviye verildi”

Bakan Yanık, “Şartlı eğitim yardımı” ile çocukların okula devam etmesi kaydıyla, birinci ve orta tahsil çağında çocuğu bulunan ve toplumsal teminatı olmayan ailelere eğitim dayanağında bulundukları bilgisini paylaştı.

“Şartlı sıhhat yardımı” ile 0-6 yaş içinde çocuğu olan muhtaçlık sahibi ailelere, Sıhhat Bakanlığının belirlediği vakit içinderda sıhhat denetimlerini yaptırmaları kaydıyla tertipli nakdi yardımda bulunduklarını aktaran Yanık, fazlacalu doğum ile dünyaya gelen 0-2 yaş aralığında çocukların bulunduğu muhtaçlık sahibi hanelerin beslenme ve öz bakım gereksinimlerine yönelik dayanak verdiklerini de söz etti. Yanık, bu üç yardım kapsamında hak sahiplerinin hesaplarına toplamda 292 milyon lira yatırdıklarını deklare etti.

Bakan Yanık ayrıyeten, doğum daha sonrasında talep eden her Türk vatandaşı ve Mavi Kartlılar için doğum yardımı kapsamında, mart ayında yaklaşık 32 milyon lira meblağında takviye sağladıklarını bildirdi.

– “Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ek kaynak aktarıldı”

Yanık, ramazan ayı öncesinde gereksinim sahibi hanelerin temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için toplumsal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yaklaşık 224 milyon lira ek kaynak aktardıklarını belirtti.

Bu kapsamda 202,5 milyon liranın periyodik hisse transferinin yapıldığına dikkati çeken Yanık, toplamda 426,5 milyon liranın muhtaçlık sahibi vatandaşların kullanmasına ait vakıflara gönderildiğini tabir etti.

– “Salgın dayanakları sürüyor”

Bakan Yanık, Kovid-19 salgını niçiniyle hayata geçirilen Salgın Toplumsal Dayanak Programı ile dönemsel gereksinim sahibi vatandaşlara dayanak olmaya devam ettiklerini bildirdi.

E-Devlet üzerinden Faz-3 takviye müracaatının sürdüğünü aktaran Yanık, mart ayında 8,5 milyon lira fiyatında ödeme gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kış niçiniyle muhtaçlık sahibi vatandaşların barınma şartlarının güzelleştirilmesine yönelik yardımlarının da bulunduğunu belirten Yanık, “Bu ay içerisinde aktardığımız 3,5 milyon liralık barınma yardımı ile oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sıhhatsiz meskenlerde yaşayan muhtaçlık sahibi vatandaşlarımızın meskenlerinin üretimi bakım-onarımını gerçekleştirdik.” açıklamasında bulundu.

Gereksinim sahibi vatandaşlara yönelik nakdi dayanakların nizamlı biçimde devam ettiğine dikkati çeken Yanık, “Elektrik yardımından barınma yardımına, meskende bakım yardımından toplumsal ekonomik takviyeye, Genel Sıhhat Sigortası yardımından eğitim yardımına kadar biroldukça başlıkta vatandaşımızı yalnız bırakmadık. Bu doğrultuda mart ayı içerisinde muhtaçlık sahibi vatandaşlarımıza yönelik 6,6 milyar lirayı aşan nakdi yardımda bulunduk.” bilgisini verdi.