Lena Cornelissen sonuçları ve kısıtlamaları hakkında

Muqe

New member
Lena Cornelissen aslında liseden mezun olduktan sonra hayatını nasıl şekillendirmek istediğini tam olarak biliyordu. Memleketi Bonn'daki özel bir okulda gönüllü olarak geçirdiği bir sosyal yılın ve Bolivya'daki gönüllü hizmetin ardından tıp okumaya başlaması gerekiyordu. Ancak planları ciddi bir kaza sonucu suya düştü: 18 yaşındayken Bolivya'da kendisine yıldırım çarptı. Mucizevi bir şekilde yıldırım çarpmasından kurtuldu, ancak Cornelissen bugün hala sonuçlarıyla mücadele ediyor. Ancak RedaktionsNetzwerk Deutschland (Haberler) ile yaptığı röportajda açıkladığı gibi, kazadan yıllar sonra hayatı daha iyiye doğru değişti.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Bayan Cornelissen, 2019 yılında size yıldırım çarptı. Bu ciddi kaza nasıl oldu?

Bolivya'da küçük bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak çalıştım. Paskalya Pazartesi 2019'da, başkent Sucre'ye yaptığım geziden diğer gönüllülerle birlikte kaldığım eve döndüm. Çamaşırları yıkadım ve sonra asmak istedim. O zamanlar hava güneşliydi ve fırtına yoktu, yoksa çamaşırları asmazdım. Çamaşır ipi telden yapılmıştı, saçlarım ıslaktı ve kulaklarımda kulaklık vardı. Üzerimde ayakkabı yoktu ve cebimde cep telefonum vardı. Yani bunlar optimal hat koşullarıydı.

Güneş parlıyordu, fırtına yoktu, ama yine de üzerinize yıldırım çarptı. Nasıl olabilir?

Kuru yıldırım olarak da bilinen, başıboş yıldırım olarak da bilinen bir şey beni çarptı. O sırada 3200 metre yükseklikte bir dağdaydım. Benim teorim fırtınanın dağların arkasında meydana geldiği ve şimşeklerin kelimenin tam anlamıyla kaybolduğu yönünde. Ayrıca destek hattının yıldırımı çektiğini de varsayıyorum. Ama elbette bundan emin olamam ve muhtemelen hiç kimse bana bunun nasıl ve neden olduğunu açıklayamayacak.

Yıldırımın sana çarptığı anı hâlâ hatırlıyor musun?

Hayır. Diğer gönüllüler bana ateş yaktığımı ve çığlık attığımı söylediler. Çamaşır ipi beni sardı ve kalp krizi geçirdim. Neyse ki diğer gönüllüler hemen yangını söndürmek ve beni hayata döndürmek ve havalandırmak için geldiler. Bu kadar harika bir ilk yardıma sahip olduğum için gerçekten şanslıydım. Direkt hastaneye götürüldüm.

Lena Cornelissen, 18 yaşındayken yıldırım çarptı. Röportajda açıkladığı gibi, kazadan sonra hayatı dramatik bir şekilde değişti; ancak çoğunlukla daha iyiye doğru.

Lena Cornelissen'e 18 yaşındayken yıldırım çarptı. Röportajda açıkladığı gibi, kazadan sonra hayatı çok değişti ama çoğunlukla iyi yönde değişti.

Kaynak: Lena Cornelissen

Doktorların yıldırım çarpmış hastalarla ilgili kesinlikle çok az deneyimi vardır. Hastanede sana nasıl davrandılar?

İlk önce yapay komaya sokuldum. Doktorlar daha sonra önce yanmış derinin bir kısmını aldılar ve yaraların kapanması ve enfeksiyon kapmaması için domuz derisini naklettiler. Ne yazık ki enfeksiyon yine de meydana geldi.

Ne yazık ki Almanya'ya geri dönüp orada tedavi görmeden önce komadan çıkarılıp iki gün uyanık kalmam gerekti. Çünkü Bolivya'daki doktorlar sadece uyanık hastaların uçağa alınabileceğini söylüyordu. Çok korkunçtu, ölesiye korktum ve çok halüsinasyon gördüm. Tabii ki doktorlara çok ama çok minnettarım; hayatımı kurtardılar. Ancak Almanya'da sağlık standardı çok daha yüksek. On gün sonra Kızılhaç tarafından Almanya'ya götürüldüm ve uçakta tekrar yapay komaya sokuldum.

Almanya'da tedavi nasıl geçti?

Almanya'da bir klinikte tedavi gördüm. Ciddi yanıkların uzun vadeli tek tedavisi olan yaralarım başlangıçta temizlendi ve kendi cildimle nakledildi. Ancak durumum önemli ölçüde kötüleşti. Ağır kan zehirlenmesi, çoklu organ yetmezliği ve vücudumda çok fazla su vardı. Doktorlar geceyi atlatabileceğimi düşünmedikleri için ailemin bana veda etmesi gerekiyordu.

Bu ebeveynleriniz için çok kötü olmuş olmalı.

Evet. Yine de o olmasaydı kazadan asla kurtulamayacağımı söyleyebilirim. Kazadan sonra ailem gece yarısı Alman büyükelçiliğinden bir telefon aldı ve hemen Bolivya'ya uçtu. Aksi takdirde bu ıstırap içinde tamamen yalnız olurdum. Ancak günde sadece iki saat beni ziyaret etmelerine izin veriliyordu. Annem ve babamdan aldığım yardım ve destek benim kurtarıcım oldu. Hem uyanık olduğum zamanlar hem de komada olduğum ve öldüğümü düşündüğüm zamanlar.

Deyim yerindeyse artık insan değildim ve artık bir insan bedenine sahip değildim. Ben sadece bir ruhtum.
Komada olup öldüğünü düşünmek nasıl bir duygu?

Bunu tarif etmek çok zordur. Bu haliyle sanki bir rüya gibi, zaman algım tamamen karışmış durumda. Özellikle hava ambulansında kendimi giderek daha kötü hissettim ve bunu fark ettim. Doktorun raporuna göre solunum yetmezliğim vardı, o dönem benim için ölüme yakın bir deneyimdi. Deyim yerindeyse artık insan değildim ve artık bir insan bedenine sahip değildim. Ben sadece bir ruhtum. Bu hemen hemen en kötü şeydi. Öldüğünü düşündüğünde ne için çalışıyorsun? Sonuçta hayatta kalmak için artık savaşmanıza gerek yok. Bu resimler hala her gün orada. Kimsenin bunu gerçekten anlayabileceğini sanmıyorum.

Kazadan sonra hangi sonuçlarla ve kısıtlamalarla uğraşmanız gerekiyor?

Yanıklar kazanın hemen hemen görünür tek sonuçlarıdır. Hala çok kaşıntılı, acı verici ve sıkı olan birçok yara izim var. Ayrıca yara izleri nedeniyle kompresyon giysilerinin yanı sıra silikon yaka ve silikon yüz maskesi de kullanıyorum. Bunlar cildi daha pürüzsüz ve yumuşak hale getirmek için vardır çünkü yara izleri genişleme eğilimindedir.

Ayrıca beyincikte nörolojik hasar var. Başka bir deyişle: Koordinasyon ve denge sorunlarım var ve bu nedenle yürüteç veya bastonla yürüyorum. Kazada kulaklarımı kaybettiğim ve nörolojik hasar nedeniyle işitme yeteneğim çok daha kötü olduğu için işitme cihazı takıyorum. Ayrıca kronik yorgunlukla da mücadele ediyorum ve aynı zamanda kabuslar, geçmişe dönüşler ve kötüleşen depresyon gibi psikolojik etkiler de yaşıyorum. Şu anda eklemlerimde giderek daha fazla ağrı hissediyorum.

Fırtına ne kadar uzakta?

Fırtınanın mesafesini kendiniz kolayca hesaplayın.

Kaynak: Haberler

Aylarca hastanede kaldıktan sonra ilk kez evinize dönebildiğinizde neler hissettiniz?

Bana çok farklı davranıldı, kişiliğim kısmen inkar edildi ve dışsal özelliklere indirgendim.
Her şey çok tuhaftı ve yersiz geliyordu. Çoğu insan bana aynı olduğumu söyledi ama ben aynı kişi gibi hissetmiyordum. Tamamen huzursuzdum ve artık pek çok şeye sahip olamadığım için odamı sık sık yeniden dekore ediyordum. Mesela fotoğrafları kaldırdım çünkü ilk başta benden neyin alındığını görmeye dayanamadım.

Tabii yara izlerim olduğu için birçok insan bana farklı tepki veriyor. Her şeyden önce beceriksizdirler ve temastan korkarlar. Ama aslında beni tanıyan insanlarla birkaç kötü deneyimim oldu. Yabancılarla aptalca deneyimlerim oldu. Bana çok farklı davranıldı, kişiliğim kısmen inkar edildi ve dışsal özelliklere indirgendim. Görünür bir engeli olan bir kişi olarak toplum bana eskisinden çok farklı davranıyor. Buna birçok fiziksel engel de ekleniyor.

Kazanız ve deneyimleriniz hakkında konuşmakta zorlanıyor musunuz?

Aslında benim için nispeten kolay. Bu konuda birçok kez kamuoyuna konuştum ve bu nedenle kendimi ondan bir şekilde uzaklaştırdım. Artık kazamla ilgili ne söyleyebileceğimi ve söylemek istediğimi tam olarak biliyorum. Bu aynı zamanda deneyimlerimi işlememe de yardımcı oluyor. Çünkü kazayı görmezden gelemem ve istemiyorum. Her ne kadar zor zamanlar geçirsem ve bazen her şeyin ne kadar bok olduğunu düşünsem de, çoğu zaman iyiye doğru çok değiştiğimi de görüyorum. Artık sıfırlama düğmesi olsa bile basmayacağım.

Kazadan sonra hayatınızda daha iyiye doğru tam olarak ne değişti?

Kaza hayatta gerçekten ne istediğimi ve benim için neyin önemli olduğunu anlamamı sağladı.
Kaza hayatta gerçekten ne istediğimi ve benim için neyin önemli olduğunu anlamamı sağladı. Ben de hayattaki görevlerimi gönüllü çalışmalar yaparak, politik olarak aktif olarak ve daha adil bir toplum için çalışarak buldum. Psikoloji çalışmalarıma kendi deneyimlerimi de katabiliyorum. Çok şey yaşadım ama o zor günleri boşuna yaşamadım. Artık deneyimlerimle başkalarına yardımcı olmaya çalışıyorum.

Metin ilk olarak Ağustos 2021'de yayınlandı. 21 Mayıs 2024'te güncelledik.