Judith Rakers, Tagesschau çıkışından sonra kendini özel (bahçe) projelere adamak istiyor

semaver

New member
Şimdi geldi 19 yıl sonra Tagesschau'dan ayrılacağınız haberi. Bu kararı küçük çiftliğinize daha fazla zaman ayırıp yeni çocuk kitapları yazmak için mi verdiniz?

Zaten ikinci çocuk kitabımı yazıyorum ve sadece buna değil, diğer birçok fikre de daha fazla zaman ayırmak istiyorum. Şu anda tüm aile için bir masa oyunu üzerinde çalışıyorum ve yakında çocuklar için bir deney seti çıkacak. Ayrıca evde çiftçilik konulu çevrimiçi dergim, podcast'im de var. Bir sürü fikrim var ve artık bunları uygulamak için daha fazla zamanım var. Bu doğru hissettiriyor.

Küçük çiftliğinizi anlatan bir çocuk kitabı yazma fikri nasıl ortaya çıktı?

Daha önce yetişkinler için bahçecilik ve evde çiftçilik hakkında iki kitap yazmıştım. Arkadaşlarımdan gelen geri bildirimler ve aynı zamanda sosyal medya topluluğumdan gelen mektuplar sayesinde kitaplarımla genç okuyuculara da ilham verebileceğimi fark ettim. Tavuklarla ilgili bölümleri inceleyen çocuklardan fotoğraflar, hayvanlarım hakkında sorular soran ve artık marul da yetiştirmek istediklerini yazan çocuklardan mektuplar aldım. Çocuklar doğaya, sebze yetiştirmeye veya bahçede hayvanların yaşamına karşı çok meraklı ve açıktırlar. Bu sonuçta beni çocuklar için kurgu olmayan, öyküleyici bir kitap yazmaya motive etti.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Meslektaşlarınızın ve komşularınızın çocukları sık sık bahçenize uğruyor. Büyük ziyaretçilerin dışında başka şeylerle ilgileniyor musunuz?

Ah evet. Çocuklar yükseltilmiş yatakta dururlar ve havuçların neden marul gibi toprağın üstünde değil de toprağın altında büyüdüğünü bilmek isterler. Yetişkinler daha çok doğru ekim zamanı veya doğru gübre ile ilgilenmektedir. Çocukların neden soruları genellikle çok daha heyecan verici oluyor ve beni her zaman düşündürüyor. Biz yetişkinler günlük yaşamı çok daha az sorgularız ve sözde apaçık olan şeylerin temeline inmek isteme olasılığımız daha azdır. Çocuklar sadece lezzetli havuç yemekten hoşlanmazlar, aynı zamanda nasıl büyüdüklerini de merak ederler. Bu merak çok güzel sohbetlere ve benim gibi bir çocuk kitabına ilham kaynağı oluyor.

Doğrudan “Judith'in Küçük Çiftliği” kitabına giren çocuk soruları var mı?

Biri dört yaşındaki komşumun oğlundan geliyor. Birden köstebek yuvalarımla ilgilenmeye başladı ve köstebeklerin yer altında nasıl yaşayabildiğini merak etti. Oraya nasıl hava alıyorlar? Karanlıkta yollarını nasıl buluyorlar? Aslında ne yiyorlar? Birlikte cevap aradık. Kitapta küçük kedi Jack de aynı soruları kendine sorar ve köstebek Günter ile tanışır.

Kediniz Jack kitabın yalnızca ana karakteri değil, aynı zamanda tavukların yanı sıra sosyal medya varlığınızın da gizli yıldızıdır. Günter gerçekten var mı?

Ah evet, harika bir aşk-nefret ilişkimiz var (gülüyor). İlk başta ondan gerçekten kurtulmak istedim; tabii ki zehir olmadan. Mesela onu korkutmak için yere bip çubukları sapladım. Güya güvenilir bir köstebek kovucu. Bu onu hiç rahatsız etmedi, sadece artık uyuyamadım. Bir noktada onu kabul ettim ve o zamandan beri onu yararlı bir yardımcı olarak gördüm. Sonunda benim için en iyi, köksüz saksı toprağını kazıyor ve beni bahçe merkezine gitmekten kurtarıyor. Bugün onun toprak yığınlarına büyük bir sevgiyle bakıyorum, oysa Günter gerçekten çok hareketli ve bahçemi neredeyse mahvediyor. Bazen evimin ve bahçemin eninde sonunda iki üç metre batmasından biraz korkuyorum. Yine de Günter sıkı bir koruma altında ve aileye ait; bu yüzden kitapta bir yeri hak ediyor. Ayrıca çocuklara köstebeklerin ne kadar yararlı olduğunu ve çimlerdeki benlerin biz yetişkinleri “rahatsız edebileceği” için hiçbir durumda zehirlenmemeleri veya yaralanmamaları gerektiğini gösterebilirim. Neyse ki çocukların aklına bu tür fikirler gelmiyor.

Yazarken ve araştırırken sizin için özel aha anları oldu mu?

Evet yukarıda bahsettiğim havuç sorusu beni kesinlikle rahatsız etti. Neden bazı sebzelerin yukarı doğru, bazılarının ise aşağıya doğru büyüdüğünü hiç merak etmedim. Elbette toprak nemli ve besin açısından zengindir ve havuçların buruşmuş kauçuk havuçlara dönüşmemesi için suyu emebilmesi gerekir. Bu nedenle kışın saklamak için nemli kuma koymalısınız. Bahçedeki hayvanlarda üremenin nasıl gerçekleştiği sorusu beni her zaman şaşırtmıştır; tavuklarda olduğundan daha çok tahta bitleri, örümcekler, salyangozlar ve solucanlarda.

Judith Rakers,

Judith Rakers,

Judith Rakers, “Tageschschau”dan ayrıldıktan sonra gelecekte kendisini evde çiftçilik projelerine daha yoğun bir şekilde adamak istiyor. 48 yaşındaki oyuncu aynı zamanda bir talk-show sunucusu ve çok sayıda TV programının yüzü. Beş yıl önce, popüler televizyon kadını, kendi tavuklarıyla ve meyve ve sebzelerin yetiştiği kendi kendine yeten bir bahçeyle evde çiftçilik yapma hayalini gerçekleştirmek için yola çıktı. “Judith'in Küçük Çiftliği” onun ilk çocuk kitabıdır.

© Kaynak: Patrick Lipke

En güzel, belki de en etkileyici deneyimler bahçede aktif olmaktan kaynaklanır. Bir kitap benzer bir heyecan uyandırabilir mi?

Kitabım, insanların bahçedeki kendi deneyimlerini merak etmelerini ve tabii ki hayvanlar ve bitkilerle ilgili bilgileri aktarmayı amaçlıyor. Ancak bu sadece öğretici sayfaların birbiri ardına geldiği kurgu olmayan bir kitap değil, daha çok heyecan verici bir hikaye anlatıyor. Ana rol, yukarıda bahsedilen küçük kedi Jack tarafından oynanır. Küçük çiftlikteki dünyayı çocuklar kadar merakla keşfediyor ve birbirine çok benzer sorular soruyor: Yataklarda hangi bitkilerin yetiştiğini veya civcivlerin yumurtadan nasıl çıktığını merak ediyor. Elbette sadece soru sormuyor, aynı zamanda birçok macera yaşıyor ve yeni arkadaşlar ediniyor. Kitapta aktarmak istediğim bilgilerin çoğu laf arasında anlatılıyor; klasik öğrenme sayfaları aynı zamanda insanları taklit etmeye motive etmeyi de amaçlıyor. Ayrıca çocuklara tere ve marulu nasıl yetiştirebilecekleri konusunda da çok özel talimatlar veriliyor.

Okumak istiyorsanız daha küçük bitkilendirme projelerini deneyebilirsiniz. Bahçesiz de mi çalışıyorlar?

Elbette her çocuğun evinin arkasında bahçesi yoktur. Bu yüzden kitabımda pencere kenarında da işe yarayan ve aynı zamanda daha fazlasını istemenizi sağlayan bitkilendirme fikirlerine yer vermek istedim. Bir örnek teredir. Çok hızlı ve fazla çaba harcamadan çekilebilir. Sadece bir veya iki hafta sonra ekmeğinizin üzerine kendi terenizi koyabilirsiniz. Bu kadar hızlı başarılar başlamayı kolaylaştırır. Marul veya turp da balkon veya pencere kenarındaki saksılarda bile kolaylıkla yetiştirilebilir. Birkaç hafta sonra hasat yapabilirsiniz. Biraz beceri ve sabırla evinizde patates veya domates bile yetiştirebilirsiniz.

Yetişkinler genellikle yeşil başparmağa sahip olmadıklarından şikayet ederler. Çocuklarda da benzer temas korkuları var mı?

Bahçeyle uğraşırken arkadaşlarım kendiliğinden beni ziyaret ettiğinde, yetişkinler bana asla benimle birlikte kazabileceklerini veya tırmıklayabileceklerini sormuyorlar. Çocuklar ise katılmayı tercih ediyor. Yaşlandıkça bu merak ve bir şeyleri deneme arzusu kayboluyor gibi görünüyor. Bu çok yazık. Aynı zamanda çocukların merakı, bahçecilikle uğraşmayı denemek ve onları yeni projeler üstlenmeye motive etmek konusunda büyük bir nimettir. Kitabımın, ister çocuklar, ister ebeveynler için olsun, kendi ekim fikirleriniz için bir veya iki öneri sunması beni daha da mutlu edecektir.

Bu çocuksu merak sebzeleri denerken de oluyor mu? Bu birçok aile için acı verici bir konudur.

Günlük yaşamda tamamen farklı deneyimler yaşıyorum. Bahçemde pek çok farklı türde meyve ve sebze yetiştiriyorum; süpermarkette bilmediğimiz nadir çeşitler de dahil. Çocuklar hemen mavi alabaşları, mor karnabaharları, mini salatalıkları veya rengarenk patatesleri denemek isterler. Bütün meyve çalıları da çok popüler – örneğin sarı ahududularım var. Yetişkinler, çocukların bektaşi üzümü hasadının tamamını yağmalamasını izlemeyi tercih ediyor. Bu merakı çok güzel buluyorum. Belki çocuklar kendileri aktif hale gelebilirlerse ve hasat veya ekime yardımcı olabilirlerse yeni tat deneyimlerine daha açık olabilirler.

Çocuk kitabınız sadece meyve ve sebzelerden değil aynı zamanda çiftlikteki hayvanlardan da bahsediyor. Her iki yön de sizin için neden önemliydi?

Bahçe, hayvanların ve bitkilerin doğrudan birbirine bağlı olduğu, kendine ait küçük bir ekosistemdir. Mesela atlarımın gübresi havuçlarım için harika bir gübre. Havuçlar daha sonra atlara geri veriliyor. Bu bağlantıları okuyucularıma daha da yakınlaştırmak istiyorum ve elbette onlar da küçük çiftlikteki hayvanların yaşamı hakkında bir şeyler öğrenecekler. Kedi Jack çiftlikteki oda arkadaşlarını çok yakından izliyor; örneğin hayvanların geceleri nasıl uyuduklarını – at ayakta duruyor, tavuklar tünekte oturuyor, sincaplar ağaçta uyuyor ve kirpi Elsa uyanık ve hareket halinde. gece. Veya yavru hayvanların yumurtada veya kısrağın karnında nasıl büyüdüğünü. Başka bir yerde benimle rekabet etmek isteyen salyangoz gibi hoş olmayan siyah noktalardan ve salatadaki tavuklardan bahsediyorum. Onları zehirlemek yerine onları rahatsız eden ama öldürmeyen koruyucu bir çit inşa ediyoruz.

Judith'in küçük çiftliği: Kedi Jack bir arkadaş arıyor, Judith Rakers, 40 sayfa, Kosmos Verlag.  ISBN: 978-3440179031.  Fiyatı: 16 euro.

Judith'in küçük çiftliği: Kedi Jack bir arkadaş arıyor, Judith Rakers, 40 sayfa, Kosmos Verlag.  ISBN: 978-3440179031.  Fiyatı: 16 euro.

Judith'in küçük çiftliği: Kedi Jack bir arkadaş arıyor, Judith Rakers, 40 sayfa, Kosmos Verlag. ISBN: 978-3440179031. Fiyatı: 16 euro.

© Kaynak: Kosmos Verlag

Çocuklar hayvanlarla veya sebzelerle çalışarak ne öğrenirler?

Sağlıklı beslenmenin ne kadar eğlenceli olabileceğini ve her canlının mikrokozmos bahçesinde ve genel olarak kendi yeri ve işlevi olduğunu öğreneceksiniz. Doğayı ne kadar iyi anlarsak, ona o kadar değer veririz ve onu korumaya o kadar bağlıyız. Bu çocuklar için olduğu kadar biz yetişkinler için de geçerli. Umarım kitabım buna küçük de olsa bir katkı sağlayabilir.