Hz. İsa Ölmeden Önce Ne Dedi ?

Koray

New member
Hz. İsa Ölmeden Önce Ne Dedi?

Hz. İsa, Hristiyanlık inancının merkezinde yer alan ve tarihteki en önemli dini figürlerden birisidir. Onun hayatı, öğretisi ve ölümünden önce söyledikleri, yalnızca Hristiyanlar için değil, aynı zamanda tüm insanlık için büyük bir anlam taşır. İsa’nın son saatlerinde söyledikleri, sadece bir dinin öğretilerini değil, insanlık tarihine yön vermiş bir derin anlam içerir. Bu yazıda, Hz. İsa'nın ölümünden önceki son sözlerini ve bu sözlerin anlamını ele alacağız. Aynı zamanda bu soruya benzer sorulara da değineceğiz.

Hz. İsa'nın Son Sözü Nedir?

Hz. İsa'nın ölmeden önce söylediği son sözleri, İncil'in dört ayrı kitabında yer alır ve her biri biraz farklıdır. Ancak, tüm İncil metinlerinde ortak bir tema vardır: İsa'nın söyledikleri, insanlığın kurtuluşu ve Tanrı'ya olan inancın bir ifadesi olarak kabul edilir.

İncil’in Luka kitabında, Hz. İsa’nın son sözleri "Ey Baba, ruhumu sana teslim ediyorum" şeklinde belirtilmiştir (Luka 23:46). Bu söz, İsa'nın ölüm anındaki teslimiyetini ve Tanrı'ya olan güvenini gösterir. O an, İsa'nın hayatındaki en yüksek teslimiyet anıydı, çünkü yaşamını, Tanrı'nın planına uygun olarak sona erdiriyordu.

Matta ve Markos kitaplarında ise, Hz. İsa'nın söylediği son sözlerden biri "Eli, eli, lema sabaktani?" yani "Tanrım, Tanrım, beni neden terk ettin?" şeklinde geçer (Matta 27:46, Markos 15:34). Bu söz, İsa'nın insani tarafını vurgular. Çektiği acı ve yalnızlıkla, Tanrı’ya olan derin bağlılığını gösteren bir ifadedir. Bu sözü söylediğinde, İsa bir anlamda Tanrı ile olan ilişkisinin bir sınavını yaşıyor gibiydi. Bununla birlikte, bu ifadeyi Tanrı’ya karşı bir isyan olarak görmek yanlış olur. Çünkü İsa, bu acı dolu anında bile Tanrı'ya yönelmiş ve duygusal bir samimiyet içinde olmuştur.

Hz. İsa'nın Ölmeden Önceki Diğer Sözleri Nedir?

Hz. İsa'nın son günlerinde, özellikle çarmıha gerilmeden önceki saatlerde, birçok önemli söz söylediği kaydedilmiştir. Bu sözler, onun ölümünün anlamını ve insanlığa bırakmak istediği mesajı açıkça yansıtır.

İncil'in Yuhanna kitabında, Hz. İsa'nın şunları söylediği yer alır: "Ben yolum, gerçeğim ve yaşamım. Benden başka kimse Baba'ya gelemez." (Yuhanna 14:6). Bu söz, İsa’nın kendisini insanlığın kurtuluşu için Tanrı'nın bir aracı olarak sunduğu, özde Tanrı'nın yolunu gösteren bir öğretidir. Yine aynı kitapta, "Ben, gerçek bağrıyım ve siz de onun dallarısınız. Eğer bende kalırsanız, çok meyve verirsiniz" (Yuhanna 15:5) şeklinde bir başka önemli ifade vardır. Bu, İsa’nın, onun öğretilerine ve Tanrı'nın yoluna bağlı kalmanın, insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir söylemdir.

Bunun yanı sıra, İncil’in diğer bölümlerinde, İsa'nın sevgi ve affetme konularındaki sözleri de sıkça yer alır. "Birbirinizi sevdiğiniz gibi, ben de sizi sevdim" (Yuhanna 15:12) diyerek, sevginin ve bağışlamanın Tanrı'nın istekleri doğrultusunda ne kadar önemli olduğunu anlatır. Bu, Hristiyan ahlakı ve toplumsal ilişkilerde temel bir prensip olarak kabul edilir.

Hz. İsa'nın Son Akşam Yemeği'nde Söyledikleri

Hz. İsa'nın ölümünden önceki en önemli anlardan biri, son akşam yemeğidir. Bu yemek, İsa'nın havarileriyle birlikte geçirdiği son akşamı işaret eder ve burada söyledikleri, hem İncil'deki hem de Hristiyan geleneğindeki en önemli öğretileri içerir. Son Akşam Yemeği’nde, İsa "Bu ekmek, benim bedenimdir" ve "Bu şarap, benim kanımdır" diyerek, kendi ölümünün bir sembolünü oluşturur. (Matta 26:26-28). Bu sözler, Hristiyanların kutsal ayinlerinde, özellikle Ekmek ve Şarap ritüelinde tekrarlanan bir ifade haline gelmiştir.

Ayrıca, İsa bu akşam yemeğinde, havarilerine birbirlerine nasıl hizmet etmeleri gerektiğini de öğretir. Yuhanna kitabında, İsa'nın "Beni takip edenlerin birbirini sevmesi gerekir" şeklindeki sözleri, sevgi ve alçakgönüllülük üzerine olan öğretilerini pekiştirdiği önemli bir noktadır (Yuhanna 13:34-35).

Hz. İsa'nın Son Sözü İle İlgili Sorular ve Yanıtlar

Hz. İsa'nın ölüm anındaki sözleri neden bu kadar önemli?

Hz. İsa'nın ölüm anındaki sözleri, sadece onun insani yönünü değil, aynı zamanda Tanrı'ya olan teslimiyetini de gösterir. İsa’nın ölümünden önce söyledikleri, onun bu dünyadaki misyonunun tamamlandığını ve Tanrı'nın planına uygun olarak dünyadan ayrıldığını simgeler. Bu sözler, Hristiyanlık inancının temeli olan kurtuluş mesajını taşıyan önemli bir öğretidir.

Hz. İsa'nın Tanrı’yı neden terk edildiğini söylediği sözü ne anlama geliyor?

İsa’nın "Tanrım, Tanrım, beni neden terk ettin?" sözleri, onun Tanrı ile olan derin ilişkisinin bir ifadesidir. Bu söz, İsa'nın insanlık adına çektiği acıların bir yansıması olarak kabul edilir. Çarmıhta yaşadığı büyük acılar ve yalnızlık, İsa’nın insanlıkla empati kurarak, onların yaşadığı en zor duygusal anları yaşadığını gösterir. Ancak bu sözü, Tanrı'ya karşı bir isyan olarak görmek yanıltıcıdır; çünkü İsa, hala Tanrı’ya yönelmiş ve son bir kez O'na seslenmiştir.

Hz. İsa'nın son sözlerinden ne çıkarılabilir?

Hz. İsa'nın son sözlerinden, Tanrı’ya olan güvenin, sevginin ve affetmenin önemi çıkarılabilir. İsa, insanlara karşı sonsuz bir sevgiyle yaklaşmış ve onları affetmiş, son anlarında da Tanrı'ya teslimiyetle yaklaşmıştır. Onun son sözleri, insanlara sevgi, teslimiyet ve Tanrı'ya olan güvenin önemini hatırlatır.

Sonuç

Hz. İsa’nın ölümünden önceki söyledikleri, Hristiyanlık inancının özünü ve Tanrı ile olan ilişkiyi anlamada derin bir rehberdir. İsa, son anlarında insanlığa en değerli mesajlarını vermiştir: Sevgi, affetme, Tanrı'ya teslimiyet ve insanın kurtuluşu için O'na olan güven. Bu sözler, sadece Hristiyanlar için değil, tüm insanlık için bir yol gösterici niteliği taşır.