Gelecek korkusundan bahsetmek nasıl bir duygu?

semaver

New member
Sizce 30 yıl sonra dünya nasıl görünecek? O zaman ihtiyaçlarınız, arzularınız, umutlarınız ne olacak? Ve şimdi buna kendi kişisel yanıtınızı düşünürseniz, nasıl hissediyorsunuz? Geleceğe dair umutlu musunuz yoksa karamsar mısınız? Belki siz de gelecekle ilgili şu sorulara verdiğiniz içsel yanıttan korkuyorsunuz: Gerçekten bunu mu düşündüm? Belki uzun zamandır beyninizin en derin köşelerine itilmiş bir düşünceyi düşünüyorsunuz. Ve aslında ait olduğu yer: karanlık düşünceler için karanlık bir yer.

Genellikle böyle anları nadiren yaşarım. Ancak Mayıs ayının bir Salı günü büyük bir konferans masasında oturuyorum ve düşüncelerim beni birkaç kez şaşırtıyor. Masadaki yer aslında daha çok kanepedeki yere benzediği için burada derinlemesine bir psikolojik görüşme yapıyorum. Bu tür tartışmalarda uzmanlaşan Rheingold Enstitüsü şu büyük soruyu açıklığa kavuşturmak istiyor: Almanya geleceğe ne kadar güvenli bakıyor? İnsanlara umut ve korku veren şey nedir?

Rheingold Enstitüsü böyle çalışıyor

Rheingold, Köln’den bir pazar araştırma enstitüsüdür. Toplamda 100’e yakın psikolog burada deterjanlara yönelik pazarlama stratejilerinin yanı sıra sosyal konularda da araştırma yapıyor. Enstitü, ticari ve kar amacı gütmeyen müşterilerin yanı sıra bağımsız çalışmalar da başlatıyor. Derinlemesine psikolojik görüşme yöntemi, bilinçdışı psikolojik etkileyici faktörleri ve anlamlı bağlantıları görünür kılmayı amaçlamaktadır.

Köln şehir merkezinde bulunan enstitünün kapısından kalbim hafifçe çarparak giriyorum. Orada beni dost canlısı genç bir kadın karşılıyor. Anna Brand “Almanların Çoklu Kriz Zamanlarında Güveni” projesine öncülük ediyor. O ve meslektaşları, her biri iki saat boyunca 35 kişiyle ve ayrıca büyük bir çevrimiçi anketle röportaj yapıyor. Çalışma kar amacı gütmeyen Kimlik Vakfı tarafından yaptırıldı.

Önce günlük yaşam, sonra gelecek

“Günlük yaşamınızla ilgili gerçekten çok şey anlatmanız benim için önemli. Aklıma gelen tüm görüntüler, anılar, durumlar. Ve hayatınızı anlattığınızda, doğru ya da yanlış diye bir şeyin olmadığı da açıkça görülüyor” diyor Brand, sohbeti başlatırken. Bu sorun olmamalı diye düşünüyorum, sonuçta bir gazeteci olarak ben de aynısını röportaj arkadaşlarımdan da talep ediyorum.

Ve aslında, sıradan bir şekilde sohbet ederek başlıyorum ve sorulduğunda ilgi alanlarım (iyi yemek yapmak, yeme ve içmek dahil), sabah rutinim (alarm tuhaf bir saatte çalıyor, ardından ilk olarak Twitter’a bir göz atıyorum) ve günlük yaşamdaki yapı ( asla alışveriş listesi olmadan evden çıkmayın). Kısa vadeli hedeflerim sorulduğunda hemen aklıma bir şey geliyor; bunu zaten iş görüşmelerinden biliyorum. Almanların korkuları ve özgüvenleri üzerine yapılacak bir çalışmaya günlük hayatımdan hikâyelerin ne gibi katkıları olabileceğini merak ediyorum.

Daha sonra yayınlanan çalışmayı okuduğumda asıl meselenin tam olarak bu olduğunu anladım: “Krizlerin etkisi insanlar için dayanılması zor, bu yüzden uzun süre tartışmalara konu olmuyor.” diyor ki. Bunun yerine, katılımcılar kendi hayatlarına ne kadar hakim olduklarını anlatacaklardı. İnsanlar krizleri günlük yaşamlarından bastırmaya çalışırlardı.

Yaklaşık 40 dakika sonra Brand, açıkça geleceğe yönelik olan ilk soruyu soruyor. Ve bu beni hemen rahatsız ediyor. “Uzak geleceği düşünürseniz – 15, 20, 30 yıl sonra – planlarınız ve sizi ilgilendiren konular neler olacak?” Düşünüyorum ama tutunabileceğim somut bir düşünce yok.

Belirli bir hedefin olmaması garip mi?

Çünkü birkaç saniye sonra aklımda hala hiçbir şey kalmamış ve bir şeyler söylemek istediğim için genel bir ifade kullanmaya çalışıyorum: “Tabii, genel olarak işte mutlu olmak, etrafımda iyi insanlar olmasını, sağlıklı kalmak istiyorum.” Ve şunu takip ediyorum: “Belirli bir yaşta belirli bir işi istediğim veya gerçekten üç çocuk sahibi olmak istediğim gibi belirli bir hedef yok.”

Belirli bir hedefin olmaması garip mi? Görüşmecim (başlangıçta da söylediğim gibi) doğru mu yanlış mı diye yargılamak istemese de kendimi yakalanmış hissediyorum. Daha önce masaya yaslanıp ona dönük otururken, şimdi kollarımı çaprazlayarak geriye yaslanıyorum. Ancak Brand’in savunmacı tutumu onu sormaktan alıkoymuyor; görünüşe göre ben onun ilgisini çekmiştim: “Buna sahip olmamak nereden geliyor, belki de çok tuhaf bir soru?”

30 yıl sonra ne olacağını planlamaya değer mi bilmiyorum çünkü sonuçta her şey farklı gelişecek.
Sebastián Scheffel,

Haberler yazarı

“Bu iyi bir soru. Özellikle yakın gelecek için çok şey planladığımdan bahsettiğimizden beri, konu daha uzak bir gelecek olduğunda bu çok tuhaf oluyor. “Kendime çok yükleniyorum” diye cevaplıyorum. Bunu söylediğimde cevap netleşiyor: “Belki de son birkaç yılda edindiğim tecrübelerle, dünyada inanılmaz bir değişimin meydana gelmesiyle alakalıdır. O yüzden buna değer mi bilmiyorum.” 30 yıl sonra ne olacağını planlıyoruz çünkü sonuçta her şey farklı gelişecek.”

Brand not defterine bir şeyler yazıyor. Ve şu benim için netleşiyor: Bu vizyon eksikliğinin hiç bu kadar farkında olmamıştım. Bu bir çeşit gelecek korkusu mu? Rheingold Enstitüsü’nün araştırması daha sonra şunu söyleyecektir: “Birçok insan güçsüzlük duygusu yaşıyor. Pek çok insan kendilerini etkileyebilme duygusunu kaybetmiş durumda.”

Distopya mı yoksa her şey tamamen gerçekçi mi?

Konuşma şimdi büyük krizlere dönüyor: Bitmiş olan ancak yeni salgınların habercisi olabilecek Corona krizi. İlk birkaç günde içimde daha önce tamamen bilinmeyen hoş olmayan bir duyguyu tetikleyen ve kabuslar görmeme neden olan Ukrayna’daki savaş hakkında. Ve tabii ki iklim krizi hakkında ki bu daha da tehditkar çünkü insanlığın varlığını tehdit edebilir.

Brand bana sonuç olarak toplumun neyi değiştireceğini düşündüğümü soruyor. Öyle sanıyorum ki, doğal karşıladığımız şeylerin artık karşılanabilirliği kalmayacak ve bunları lüks olarak görmeye başlayacağız. “İklim krizi nedeniyle daha fazla insanın kaçması ve bunun direnişle karşılanması durumunda toplumsal çalkantıların yaşanacağını da düşünüyorum. Bu belki de insanların diğer insanları daha da az anladığı bir atmosfer yaratacaktır.”

Konuşurken, kendimi bir distopyaya mı benzettiğimi yoksa gerçekten bunu mu kastettiğimi merak ediyorum. Bir sonuca varamadan şu soruyu duyuyorum: “Bu iş böyle giderse en kötü senaryo ne olur?”

Ben izole bir vaka değilim

Bu, konuşmanın kendimden korktuğum ikinci anı. Hemen kafamda bir senaryo canlanıyor. “Mmh evet, belki de en kötü senaryoda…” Cevabını geciktirmeye çalışıyorum, “… iç savaşa benzer sahneler olacak çünkü biz sadece hayatta kalmak için savaşıyoruz.” Çünkü bana göre bu çok çirkin görünebileceğinden, hemen konuyu perspektife koyuyorum: “Bu gerçekten oluyor ve bu noktaya mı geliyor? Fikrim yok. Gerçekçi olmayabilir ama bunu söylemek de tuhaf geliyor.”

Uzlaşma isteğinin olmayışı, bölünmüşlük hissini daha da artırıyor. Birçok insan için etkileşimlerde daha fazla saldırganlık fark edilir.
Rheingold Enstitüsü’nün Alman güveni üzerine araştırması

Toplumda ayrıntılı olarak nelerin değişebileceğine dair her zaman net fikirlerim vardı: Enflasyon, AfD’nin yükselişi, kaynak eksikliği. Ancak bunu hiçbir zaman derinlemesine düşünmedim ve bunun nereye varabileceğini açıkça ifade etmedim. Röportaj bittikten sonra Brand’e korkunç senaryolarımın münferit bir olay olup olmadığını soruyorum. Hayır diyor, bu tüm konuşmalardan geçiyor. “Uzlaşma isteğinin eksikliği var, bu da bölünmüşlük hissini daha da artırıyor. Çoğu kişi için etkileşimlerde daha fazla saldırganlık fark edilir hale geliyor,” diye yazacak çalışmanın ilerleyen kısımlarında.

Çalışmanın başlığına duyulan güven şu ana kadar konuşmalarda pek fazla yer kaplamadı; neredeyse tamamen güven eksikliğiyle ilgiliydi. Bu ben miyim? Bir saatten fazla bir sürenin ardından Brand, hayatın çeşitli alanlarında ne kadar umut bulduğumu araştırıyor. Konu artık daha az zor olsa da, bunun hakkında konuşmayı daha kolay bulmuyorum. Büyük bir güven uyandıran bir şey bulmak zordur. Markanın artık daha sık soru sorması gerekiyor, yanıtlarım daha kısa.

Küçük ve büyük şekillerde umut

Ancak farklı konuları incelemek için biraz zaman harcadıktan sonra bana umut veren iki şeyi belirleyebildim. Bir yanda sözde küçük şeyler var: Mesela ben ve diğer insanlar, ilk baştaki direnişe rağmen vejetaryen olmaya ya da iklim kriziyle mücadele etmek için araba yerine trene binmeye karar verdiğimizde. Öte yandan, çok büyük bir perspektif var: “İnsanlığın zaten o kadar çok şey yaşadı ve üstesinden geldi ki, bu, gelecekte de aynı olmaya devam edeceğine dair temel bir güven veriyor.” Ben de bu düşüncelerin tipik bir örneğiyim.

Çalışma bir yandan bunu “hoşgörü ticareti” olarak tanımlıyor: İnsanlar, örneğin arabadan vazgeçmek gibi küçük davranışsal ayarlamalar yapmaya çalışıyorlar. Bunun insanların iklim krizi konusunda kendilerini daha az suçlu hissetmelerini sağlayacağını umuyoruz. Öte yandan çalışma, bir güven kaynağı olarak “kurtuluş umutlarını” belirtiyor: Kurtuluş çok farklı şeylerle, örneğin yeni teknolojilerle, Tanrı’yla, gelecek nesille ya da sadece insan aklıyla sağlanabilir.

Tam iki saat sonra konuşma bittiğinde kendimi bitkin hissediyorum. Brand bunu bu tür konuşmalarda pek çok şeyin ortaya çıktığını söyleyerek açıklıyor. “Öyle kalın bir baskı perdesi var ki, öncelikle daha derine inmeniz ve konuştuğunuz kişiyle birlikte bu perdeye doğru ilerlemeniz gerekiyor.” Bu bakımdan röportaj bazı denekler için bir terapi seansı hissi veriyor. Benim de hissim bu: Almanya ve onun geleceğe dair korkuları bu konferans masasında koltuğa oturuyor.