Ev hastalığı ve iyileştirme umudu arasında

Muqe

New member
“Başlangıçta çok ağladım,” diyor Cornelius Jankowski. Rehabilitasyonu ilk kez rehabilitasyon için kullandığında on bir yaşında. “Benim için çok zordu,” diye hatırlıyor 18 yaşındaki. Bu arada zaten yedinci rehabilitasyon tedavisi. Astım ve şiddetli nörodermatit ile hasta. Tekrar tekrar Allgäu'daki Santa Maria Alpine Kliniğine gidiyor. Cornelius, en son 2024'ün sonunda kliniğe sahipti. “Bu sefer de çok yardımcı oldu” diyor Cornelius.

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Sadece 2023 yılında Alman emeklilik sigortasının yıllık raporuna göre neredeyse bir milyon rehabilitasyon tedavisi gerçekleşti. Hastaların çoğunluğu 60 yaşın üzerindedir ve kronik hasta sayısı da artar.

Ancak Cornelius gibi gençler olarak veya 35 yıla kadar genç yetişkinlerde rehabilitasyona ihtiyaç duyan insanlar da var: 2023'te tedavilerin yüzde üçü çocuklar ve ergenler tarafından ortadan kaldırıldı.

Ergenlik döneminde rehabilitasyon: birçok olağanüstü durum için

Rehabilitasyon nedenleri çeşitlidir. Cornelius 'Heimat Duisburg'da hava kalitesi genellikle çok kötüdür ve akciğerleri her zaman büyük strese maruz kalır. Bu özellikle astımla sorunludur. Alplerde süre boyunca, Cornelius oradaki temiz havadan yararlanabilir. Buna ek olarak, “Klinik personeli güneşi kalpte taşıyor” diyor. Bununla birlikte, tüm hastalar aynı olumlu deneyime sahip değildir. Ona ek olarak, yaşı diğer üç hasta oradaydı. Cornelius hatırlıyor: “Biri hiçbir şey söylemedi ve hiçbir şey yemedi ve üç gün sonra ayrıldı.”

Her şeyden önce, çok genç hastalar, tıpkı ilk rehabilitasyonunda olduğu gibi, kliniğe geldiklerinde genellikle ev hastalığından muzdaripti. Hemşireler, doktorlar bunu bilir ve dikkate alırlar. Haftadan haftaya, ev hastalığı bıraktı. Cornelius da bunu hatırlıyor. İlk kez bir sponsorluk sistemi de var. Bu, uzun zamandır klinikte olan hastaların yeni gelenlerle ilgilenmeleri ve orada günlük yaşamı açıkladıkları anlamına gelir. Küçükler için bu aynı zamanda “normal” günlük yaşamda olduğu gibi gün boyunca klinik okuluna gitmeleri gerektiği anlamına gelir.

18 yaşındayken, Cornelius Jankowksi yedi kez rehabilitasyon yapmıştı.

Kaynak: Özel

Çocuklar ve ergenler, rehabilitasyondaki psikolojik şikayetler ve davranışsal bozukluklar için en yaygın olanıdır. Bu, 2020 için federal sağlık raporundan ortaya çıkıyor, bunu astım ve obezite izliyor.

Bazı genç hastalar yıllardır kronik hastalıklar vardı, bazılarının arkasında ciddi operasyonlar var ve bazıları kilolarını azaltmak istiyor.

Laura Kühn'ın dileği de kilo vermektir. 18 yaşında Sakson İsviçre'deki Bad Gottleuba'daki medyan klinikte en genç hastalardan biridir. Gönüllü olarak rehabilitasyon seçti. “Ama aynı zamanda 18 yaşında olağanüstü bir durum olduğumun da farkındayım” diyor. “Burada benim yaşımda neredeyse hiç insan yok, beni zaten rahatsız etti. Eğer yaş farkıyla anlaşırsanız, tedaviyi gerçekten tavsiye edebilirim.”

Günlük klinik hayatınız üç öğün, grupta çok sayıda spor, dersler, masajlar ve beslenme tavsiyelerinden oluşur. Sabah yediden başlar, akşam yemeği genellikle saat altıdan önce mevcuttur. Ve sonra Laura'nın yaşadığı bu hoş olmayan durumlar var. “Su aerobiği sırasında, bazı yaşlı adamların benimle flört edeceği izlenimine kapıldım” diyor 18 yaşındaki. “O zaman 'Açık saçlarla daha iyi hale getirmeyi seviyorum' gibi yorumlar.” Bu tür durumlar, özellikle çok genç kadınlar için zor olabilir. Bununla birlikte, rehabilitasyon ona yardımcı oldu, zamanında üç kilo kaybedebildi.

Her hasta için doğru rehabilitasyon

Her tanı için farklı ve bağımsız tıbbi rehabilitasyon tesisleri vardır. Yine de semptomların nedeni her zaman netleştirilemez ve çözümlenemez.

Örneğin Marie-Luise Rieck'te: 31 yaşındaki birkaç yıl boyunca mide ağrısı vardı, burada geldikleri nihayet açıklanamadı. “Şimdi kronik gastritten bahsediyorum. Aslında her gün karın ağrım var, bu yüzden rehabilitasyon yapmaya karar verdim.” Ağrı terapisi rahatlama getirmelidir. Planında da çeşitli önlemler vardı: su aerobiği, yoga, beslenme tavsiyesi ve jimnastik. Beş hafta boyunca Marie-Luise Rieck, Bad Gottleuba'daki rehabilitasyon kliniğindeydi.

“Ne yazık ki, bu mide ağrımı çok fazla değiştirmiyor,” diyor Berlin'den öğretmen. Ayrıca çoğu hastadan ayrılan yaş farkı ile ilgili sorunları vardı: “'Çok gençsin', sonra duydum.” Yine de, bazı olumlu deneyimleri vardı. Örneğin, kronik gastrointestinal problemlerle başa çıkmak zorunda olan diğer insanları da tanıdı. UMarie-Luise Rieck, rehabilitasyon tedavisinin hala olumlu bir etkisi oldu: “Kesinlikle zinde oldum.”

“Rehabilitasyon birçokları için kara bir kutudur”

Saskia Meves, bir rehabilitasyon kliniğini ziyaret etmek zorunda olan birçok genç insan için ana soru tekrar aynı olup olmayacaklarını söylüyor. Essen-Kettwig'deki Rhein-Ruhr Uzman Kliniğinde nörolojinin baş doktorudur ve hastaların ihtiyaçlarını uzun süre biliyordu. 18 ila 30 yaş arası oranı tüm hastaların sadece yüzde üçünü telafi etmektedir, ancak genç hastalarla farklı uğraşmak zorundadır.

Doktor, “Genellikle aniden hastalığı hayattan çıkarıyor, birçoğu şimdi nasıl ilerleyeceğini bilmiyor” diyor. Rehabilitasyon bir “kara kutu”. Birçoğu ne bekleyeceğini ve korkacağınızı bilmiyor çünkü onlar için yeni bir yaşam aşaması başlayacaktı.

Saskia Meves, Essen'deki Mediclin Uzman Kliniği Rhein/Ruhr'da Nöroloji Kliniği Nöroloji ve Baş Hekimidir.

Saskia Meves, Essen'deki Mediclin Uzman Kliniği Rhein/Ruhr'da Nöroloji Kliniği Nöroloji ve Baş Hekimidir.

Kaynak: Dr. Saskia Meves

Rehabilitasyon genç insanlarda sık sık inme nedeniyle

Hastalar Essen-Kettwig'deki klinikte Meves'e çok farklı nedenlerle gelirler. Çoğunluk felç geçirmişti ve şimdi sonuçlarla yaşamayı öğrenmeli. İnme çok farklı nedenlere sahip olabilir: örneğin ilaç kullanımı, vaskülit, yani damarların iltihabı veya HIV enfeksiyonu. Meves, “Gençlerin bir inmeyi işlemek için daha fazla kaynağı var, ancak bazen çok ağır vuruşlar yaşıyorlar” diyor. Bazı vuruşlar o kadar zordur ki, hastalar altı aya kadar rehabilitasyonda kalmak zorundadır. Doktor, “Paketli olan herkes sağlıklı insanlar için oldukça normal olan teknikleri öğrenmek zorundadır.”

Tam iyileşme genellikle mümkün değildir

Hemen hemen tüm rehabilitasyon klinikleri yaşlı insanlara karşı genç hastalardan daha fazla tasarlanmış olsa da, Meves tesislerin gençlere iyi yardımcı olabileceğinden emindir. Doktora göre, “sistem rehabilitasyonunun” gençler için ne ölçüde tasarlandığı sorusu başka bir şey.

Ve sonra beklenti ile ilgili bir şey var: Birçok rehabilitasyon öğrencisi, rehabilitasyonun sonunda çok sağlıklı olduklarını varsayar. “Ama bazıları sonuç olamaz,” diye vurguluyor Meves. “Bu gerçekten hastalığın şiddetine bağlı. Bazen hedefin günlük yaşamı tekrar yapmak veya iş yapabilmek de kolaydır.” Laura Kühn, Cornelius Jankowski ve Marie-Luise Rieck de bu beklentiye sahip. Bununla birlikte, sadece rehabilitasyondan sonra kendini yerine getirip getirmediği gösterilecektir.