Erdoğan: Bugünü anlamak lakin dünü yeterli bilmekle mümkündür

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Çamlıca Mescidi Külliyesi’nde yer alan Ulusal Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesinin açılış merasiminde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyleki;

Tarih boyunca yerle insanın buluştuğu yerlerde evvela kentler kurulmuş akabinde medeniyetler inşa edilmiştir. Medeniyetler kültür, sanat ve bilime paha katan kentlerin ortak yapıtı olarak gelişmiştir. Her medeniyet kendi ahlak, sanat, ideoloji ve din anlayışı çerçevesinde kente bir mana bir kimlik kazandırmıştır. Kentlerin kimlikleri tarihi, edebi ve kültür sanat birikimleriyle şekillenmiştir. Türkiye pek hayli medeniyete beşiklik etmiş, farklı inanç ve kültürleri potasında eritmiş tarihin akışında başrol oynamış epeyce özel bir coğrafyadır.

Kadim kentlerimizin her biri birer açık hava müzesidir. Bu coğrafyanın göz bebeği olan İstanbul ise bizim en büyük müzemizdir. Bütün klasik müzeler yalnızca maziyi koruma ederken İstanbul mazi ile bugünün iç içe geçtiği bir ortada hayat sürdüğü bir müze hüvviyetindedir. İstanbul’un en taze incisi Büyük Çamlıca Camii’ni de bünyesindeki sanat galerisi, kütüphanesi, konferans salonu, atölyeleri ve müzesi ile coğrafyamızın zenginliğinin nişanesi olarak asırlar boyunca hizmet verecek bir eser olarak medeniyet mirasımıza kazandırdık.

Bu vesileyle geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz camimizin ve müzemizin inşasında büyük katkıları olan Gürsoy ailesinden Abdurrahman kardeşimizi rahmetle yad ediyorum. Hakikaten de yaklaşık 3 yıl evvel ibadete açtığımız camimiz ve külliyemiz İstanbul’un silüetine kıymet katan bir eser oldu. Bugün açılışını yapacağımız İslam Medeniyetleri Müzesi de külliyemizin en kıymetli kısımlarından biridir. Müzemizde sergilenecek eserler bu topraklara yepisyeni çehre kazandıran İslam medeniyetinin bin yıllık birikimini temsil ediyor.

Ulusal Saraylar Yönetimimiz tarafınca hazırlanan bu müzenin tematik kısımlarında İstanbul’daki seçkin müzelerden getirilen 650 eser sergileniyor. Bunlar içinde peygamber efendimizin eşyalarından Kur’an-ı Kerim’in birinci nüshalarına, Türk dokuma sanatının örneklerinden mimari ve dekoratif eşyalara, hüsnühat sanatından çini örneklerine kadar her biri başkasından değerli eserler de bulunuyor. İslam Medeniyetleri Müzemizin kentimize, ülkemize ve kültür sanat dünyamıza iyi olmasını diliyorum.

Mükemmel tarihimizin kadim medeniyetimizin en değerli izlerini gelecek jenerasyonlara taşıyacak olan bu müzenin kentimize ve ülkemize kazandırılmasında emeği geçenleri bilhassa tebrik ediyorum. İstanbul’un tarihi, coğrafik ve kültürel yapısını yansıtan kentimize hayli yakışan bu müzenin ziyaretçileri medeniyetleri inşa eden asli gücün ilim ve hikmet olduğunu fark edeceklerdir.

Başka bütüm kültür sanat yapıtları işte bu ilim ve hikmet çatısının altında kendini üretmekte inşa etmekte, yükseltmekte, geliştirmektedir. Asırlar boyunca tıptan edebiyata, mimariden giysiye, astronomiden şehirciliğe her alanda dünyanın öncülüğünü yapan bir medeniyetin mensupları olarak evvel kendimizi tanımaya muhtaçlığımız var. İslam medeniyetini yok sayarak dünya tarihi yazmanın ve bilimde bugünkü düzeye nasıl gelindiğini kavramanın imkansızlığı müzemizde sergilenen eserler yardımıyla bir kere daha anlaşılacaktır.

Asırlar boyunca farklı inanışların, farklı kültürlerin, farklı yaşama biçimlerinin beşiği olmuş İstanbulumuz bu yapıtı de gururla taşıyacaktır.

Tarih bizlere yalnızca geçmişle ilgili değil geleceğe dair de hayli aydınlatıcı imkanlar sunuyor. Bugünü anlamak fakat dünü düzgün bilmekle, geçmiş vakitte neler yaşadığını gerçek kavramakla mümkündür. Nasıl büyük bir insanlık birikiminin varisi dünya barışı için ne kadar manalı kültürel mirasa sahip olduğumuzu lakin bu türlü anlayabiliriz. Yakın geçmişte bu mevzuda pek de yeterli hislerle hatırlamadığımız deneyimlerimiz oldu. Ülkemiz bir devir malesef tarihi ile, medeniyeti ile kültürü ile bağını koparmak için özel çaba sarfeden bir zihniyetin tasallutu altında kaldı. Ecdadın binbir emekle kurduğu kentlerimiz binlerce yıllık medeniyet kıymetlerimiz şuurlu biçimde tahrip edildi. Yakın tarihimiz bu acı hakikatin anılarıyla doludur.