Doktorlar hata yaptığında

Muqe

New member
Altı yıl önce Rüdiger Holtbrügge bir tramvay şoförü olarak çalışmasına gidiyordu. Ama artık o gün hizmetine başlamıyor: mutsuz bir şekilde kaldırımdan düşüyor, pist yatağına düşüyor ve kemikleri kırıyor. Hemen kendini ciddi şekilde yaraladığını hissetti ve hemen gördü: “Sol bacağım vücuttan dik açıda göze çarpıyordu ve çılgınca acı çektim” diye hatırlıyor. Acil serviste tanı: kırık bir femoral boyun. Kaza işe giderken gerçekleştiğinden, bir profesyonel derneğe göndermeye devam edersiniz.

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Sadece 33 saat sonra çalıştı

Orada oldukça karmaşa var, Holtbrügge hatırlıyor. Ona ağrı kesiciler sağlayan anestezist, diğer acil durumlar nedeniyle tedaviyi iki kez kesintiye uğratmalıdır. Holtbrügge yatarak kaydedilir, ancak ertesi gün tekrar tekrar tedavi edilmez. Klinikten ayrılmakla tehdit ediyor: “Elbette saçmalık ne, bunu yapamazdım” diyor. Girişinden sadece 33 saat sonra nihayet ameliyat masasında. Holtbrügge, “Aslında, böyle bir moladan sonra, 24 saat içinde ameliyat olmalısınız, aksi takdirde kemik artık kan verilmiyor ve iyileşme şansı kötüleşiyor” diyor.

Prosedürden sonra iyileşmez. “İki gün sonra ilk kez kalkmaya çalıştığımda neredeyse devrildim” diyor. Ve operasyondan üç hafta sonra bile, hala tekerlekli sandalyede oturuyor. Ancak o zaman X -Tayn olacak. Resimler gösteriliyor: Operatörlerin molasını düzeltmek istedikleri vidalar, plakalar ve kablolar: “Hepsi parçalandı”.

Klinikte 13 hafta

Rüdiger Holtbrügge klinikte kalmak zorunda, 60. doğum gününü orada geçiriyor. Ailesi onu salonda kek ve dekorasyonla küçük bir kutlama ile şaşırtıyor. “Ama elbette günü aslında farklı hayal ettim” diyor.

Yeni bir operasyon tarihi belirlendi, Holtbrügge artık yapay bir kalça kullanılıyor. Klinikte toplam 13 hafta sonra serbest bırakıldı. Sadece: Tekerlekli sandalyeye bağlı kalır. “Son tartışmada, davamın benim için hiçbir şey yapılamayacağı sonucuna varıldığı söylendi. Ama yürüyemiyorum, dedim.” Kazası neredeyse bir yıl önceydi.

Hayat ve biz

Sağlık rehberi, kuyu ve tüm aile – her ikinci Perşembe.

Kendisine 70 diğer rehabilitasyon uygulaması reçete edilir, ancak gerçekten yardımcı olmazlar. “Bu süre zarfında, kafamdaki bulutlar karardı. Hayatımın pistten kaçtığını düşündüm.” Sonsuza dek tekerlekli sandalyede kalmak zorunda kaldı. “Ya karım, beni durdurur mu? Bu tür düşünceler sana geliyor” diyor. O zaman, ona çok yardımcı olan psikolojik yardım kullandı.

Neyse ki, mesleki ilişkisi sonunda onu bir uzmana verir. Hemen şüpheliydi: “Bana, molamın benim mola verildiği yerde bir operasyonla tavsiye edildiğini söyledi, çünkü dışsal bir uyarı vardı çünkü sinir iplikleri omurgadan yaralanabilecek kaçtı.” 14 gün sonra, nörolojik inceleme, Holtbrügge'nin bacağının bir sinirinin yıkıldığını, bir diğerinin kötü hasar gördüğünü doğrular.

Doktor dedi

“Bu dürtü engelledi,” diye açıklıyor. “Ve maalesef sinirler tekrar tamir edilemez.” Altı haftalık özel, günlük rehabilitasyondan sonra, Holtbrügges o kadar güçlendirilebilir ki nihayet tekrar gidebilir – en azından bir sopa yardımıyla. Fizyoterapi sırasında, ortopedik cerrah olan başka bir hastayla tanıştı. Ona şikayet etmenizi önerir. Ortamı da ona tazminat talep etmesini tavsiye ediyor. Holtbrügge, “İlk başta istemedim, ama bu doğru, hayatım kısmen bunlar tarafından yok edildi” diyor.

Rüdiger Holtbrügge, tıbbi tedavi hatası nedeniyle aylarca tekerlekli sandalyedeydi.

Rüdiger Holtbrügge, tıbbi tedavi hatası nedeniyle aylarca tekerlekli sandalyedeydi.

Kaynak: Özel

Heiko Partenheimer, Gellner & Collegen hukuk firmasında tıbbi hukuk avukatıdır. Mahkemede Holtbrügge'yi temsil etti. Müzakere öncelikle bir noktaydı: ilk operasyon sırasında yapılan hatalar. “Protokol, bir doktorun zaten bir vida tutmayacağını uyardığını gösterdi. Başka bir doktor ona onu teslim etmeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Sonuçta, onu çıkarmak artık mümkün olamazdı.

Yanlış Vida Kullanılır

“Sanırım orada deneyen altı ila yedi doktor vardı,” diyor Partenheimer. Bunlar, böyle bir müdahalenin nasıl çalıştığını hala öğrenenleri içerir. Her zamanki gibi, bir uzman davayı değerlendirmek zorunda kaldı. Partenheimer, “Uzman tarafından bulunan belirleyici hata o zaman tamamen farklı bir hata oldu” diyor. Operasyon sırasında hiçbir anti -rotation vidası kullanılmadı, ancak bu gerçekten belirtildi.

İlk operasyonun tamamen önlenebilir olup olmadığı konusunda mahkemede müzakere edilmez. Holtbrügge, “Aşırı kilomdan dolayı ve mola çok karmaşık olduğu için, prosedürün başarılı olmayacağı için muhtemelen artan bir risk vardı” diyor. Böylece doktor, sonunda sinir hasarını bulan ona açıkladı. Bu durumda daha iyi alternatif, kararına göre doğrudan yapay bir kalça eklemi kullanmak olacaktır. Holtbrügge bu seçenek hakkında bile bilgilendirilmedi.

Tıbbi kusurlar genellikle tanınmaz

Partenheimer'a göre, bu daha az ağır olan bir tedavi hatasından ziyade bir keşif hatası olurdu. Ayrıca, durumun burada net olduğunu düşünmüyor. Eklemi koruma kararı muhtemelen yanlış değildi. “Ama eğer öyleyse, o zaman doğru yapılması gerekiyor!” Mahkemede operasyonda sinirlerin yaralanıp yaralanmadığı anlaşmazlığı da yoktur – kanıtlamak çok zor olurdu. Teorik olarak, dedi Holtbrügge, düşerken yaralanabilirlerdi. Ayrıca operasyonun çok geç olup olmadığı konusunda müzakere edilmedi.

Techniker Krankenkasse'ye göre, Alman kliniklerinde yılda 400.000 ila 800.000 önlenebilir hata meydana geliyor. Bu nedenle bir klinikteki her 20. ölüm bir tedavi hatasından kaynaklanmaktadır. Ancak etkilenenlerin hepsi telafi edilmez – çünkü hastalar hataları bile tanımazlar. Ya da onları kanıtlamak çok zor olduğu için.

Uzmanlar meslektaşlarına zarar vermek istemiyor

Avukat Partenheimer'a göre burada bir sorun: Raporu oluşturan tıp uzmanlarının çoğu, iş arkadaşlarına “binmek istemez” ve tedavi hatalarını belirlerken ayrılır. Diyerek şöyle devam etti: “Bu nedenle somut cerrahi hatalarla göstermek en iyisidir.” Çünkü protokol her zaman bir müdahale sırasında gerçekleştirilir, böylece daha fazla, bazen daha az dikkatlidir. Holtbrügge'nin durumunda, operatörlerin prosedürünün çok iyi belgelenmiş olması şanslıydı.

Hataları ne sıklıkla kanalize ediyor?

Almanya'da her yıl kaç tedavi hatası meydana gelebilir, ancak takdir edilebilir. Federal Sağlık Bakanlığı'na göre, tıbbi tedavi hataları konusunda ulusal istatistik yoktur. Sağlık sigortası şirketlerinin tıbbi hizmetinde sadece hastaların bir tedavi hatası raporuna başvurduğu vakalar, sağlık sigortası şirketlerinin tıbbi hizmetinde kaydedilmektedir, bu da 2023'te davanın tam olarak 12.438 katıdır. Bu vakaların yüzde 21.5'inde bir tedavi hatası açıkça kanıtlanmıştır. Yayın, “Bununla birlikte, bilimsel çalışmalar, tıbbi tedavide gerçekleşen hata sayısının birçok kez ortaya çıkan iddiaların sayısını aştığını göstermektedir.” Dedi. Bu davalar sadece buzdağının ucunu tasvir ediyor. AOK (WIDO) Bilim Enstitüsü “2014 Hastane Raporu” nda bir ekstrapolasyon yayınladı. Yılda yaklaşık 19 milyon hastane tedavisi ile yılda 190.000 tedavi hatası varsaymaktadır ve bu da bin vakadan birinde ölümcül sonuçları vardır. Teknisyen Sağlık Sigortası Şirketi, Alman kliniklerinde 400.000 ila 800.000 önlenebilir hatanın meydana geldiği uzmanlarının tahminlerine dayanmaktadır. Bu nedenle bir klinikteki her 20. ölüm bir tedavi hatasına değer verir.

Başka bir engel: Doktorlar, klinikleri aracılığıyla hata durumunda hasar iddialarına karşı sigortalıdır. Tedavi hatalarını çok hızlı kabul ederseniz, sorumluluk sigortası ile ilgili sorun riski vardır. Partenheimer, “Sigorta hukuku nedenleriyle doktorlar kapalı kalıyor” diyor. Tıbbi hatalarla ilgili süreçler söz konusu olduğunda, karşı tarafın “kendini el ve ayaklarla savunduğu” gerçeğine alışkındır.

Hatalar başlangıçta reddedildi

Holtbrügge'nin davasında bile, kliniğin temsili başlangıçta herhangi bir hata yapmak istemedi. Bunun yerine, “kader bir komplikasyon” varsayılabilir. Tahkimle uğraştığı ve Holtbrügge'de 15.000 avro ödemeyi kabul ettiği sadece ikinci bir müzakerede oldu. Avukatı başlangıçta 70.000 avro talep etmişti.

Holtbrügge'nin yasal koruma sigortası vardır. Aksi takdirde, etkilenenler bir anlaşma olursa avukat maliyetlerinin payını almalıdır. Bazı durumlarda, tazminattan neredeyse hiç bir şey kalmadı. Doktora hatasından şüphelenen hastalar ve hastalar genellikle maliyet korkusu nedeniyle bir süreçten uzak dururlar. Bununla birlikte, yasal ücretler olmadan, olası tedavi hatalarını kontrol eden Tıp Derneği Tahkim Kurulu ile temasa geçmek her zaman mümkündür. O zaman bir davanın başarı şansını daha iyi değerlendirebilirsiniz.

İmzalama

Partenheimer'ın Hasarlı Hastalar İçin İpucu: Daha fazla iddiada bulunmadan yapacağınız için para vaat ederseniz imzalamamalısınız. Bu tür tekliflerin bir avukat tarafından incelenmesi en iyisidir. O sırada Partenheimer, müvekkili Holtbrügge'ye 15.000 Euro tazminat ödemesinin biraz fazla az olabileceğini açıkladı. “Ama tartılması her zaman önemlidir: operasyon kusursuz bir şekilde giderse nasıl olurdu? Bugün yüzde 100 restore olurdu?”

Holtbrügge'nin davasında, soru da ne kadar olacağı ortaya çıktı. Birlik olmadan, ona acı ve acı için tazminat verilecekti, ancak daha az olurdu, diyor Partenheimer. Muhtemelen kazanç kaybı olan Holtbrügge bir daha asla bir tramvay şoförü olarak çalışamaz. “Ancak, karşı taraf, prosedürü uzun süre sürükleyecek olan temyiz edebilirdi.” Holtbrügge'nin daha fazla paraya itiraz edebileceğinden emin değildi. Mahkemeler genellikle acı ve acı için ayrılmıştır.

Holtbrügge toplamı kabul etti. O ve karısı, kullanılmış bir araba olan yeni bir araba satın aldı. “Bu bizim için yeterli” diyor. Memnun kaldı ve ayrıntılı muamele ve yorucu süreçten sonra sadece barışını yaşamak istiyordu. Sonuçta, tıbbi hata mahkemede tanınmıştı. “Bu yüzden hiç kötülük hissetmedim.” Ama sadece sonunda bitti. “