Çocuklarda depresyon okul konusu olmalı

Muqe

New member
Leipzig. Depresyonla mücadele okul derslerinde bir konu olmalıdır. Korona salgını sırasında ve sonrasında, özellikle çocuklar ve gençler arasında akıl hastalıklarının keskin bir şekilde arttığı göz önüne alındığında uzmanların çağrısı budur. Leipzig merkezli Alman Depresyon Yardımı ve İntiharı Önleme Vakfı başkanı Ulrich Hegerl, “Hastalığın bu sıklığı ve ciddiyeti nedeniyle, bağımlılıklara benzer şekilde depresyon konusu da okul müfredatında yer alıyor” diyor. Harekete geçme baskısını daha da artıran şey: Çocuklar ve gençler için tanı anından tedavinin başlangıcına kadar bekleme süreleri altı aya kadar veya daha uzun olabilir.

“Ayrıca öğretmenlerin, bir öğrencide psikolojik sorun olduğunu fark etmeleri durumunda harekete geçme yetkisi olmalıdır.” Hegerl, geri çekilme, depresyon, performansta düşüş veya devamsızlığın depresif bir hastalığa işaret edebileceğini söylüyor. O zaman endişe duyduğunuz bir öğrenciye nasıl yaklaşacağınız sorusu ortaya çıkıyor. Profesyonel yardım gerekli görünüyorsa ne sorulmalı ve ne önerilmelidir?

Çocuklar terapi yeri için 20 haftadan fazla bekliyor

Federal Psikoterapistler Odası yönetim kurulunda yer alan Zschopau’dan (Erzgebirgskreis) çocuk ve gençlik psikoterapisti Cornelia Metge, “Ben ruh sağlığıyla ilgilenen bir okul dersinden yanayım” diyor. Küçük çocuklarda bile sağlığın nasıl korunacağı ve stresin nasıl azaltılacağı tartışılabilir.

Ancak mevcut statüko söz konusu bile olamaz. Haftalar sonra ilk randevuyu alırsanız daha fazla zaman geçecektir. “Bir terapi yeri için ortalama bekleme süresi 20 haftadır, ancak çocuklar için bu süre daha da uzundur” diye yakınıyor. “Bu çok, çok uzun.”

Pandemi sürecinde ihtiyaç yeniden arttı. “Bu açıdan hâlâ önümüzde bir dağı zorluyoruz.” Metge, çocuk ve gençlik psikoterapistlerine yönelik talep planlamasının söz verildiği gibi federal hükümet tarafından acilen reforme edilmesi gerektiğini talep ediyor.

Sağlık sigortası şirketi DAK’ın güncel çocuk ve gençlik raporuna göre, özellikle genç kızlar arasında hastanede tedavi gören depresyon 2022’de 2019’a göre yüzde 24 arttı. Anksiyete bozuklukları yüzde 35, yeme bozuklukları ise yüzde 52 kadar arttı. Erkek çocuklarda ise dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, dürtüsellik ya da sosyal davranış bozuklukları giderek daha fazla görülüyor.

Okullarda ruh sağlığı: konuyla ilgili neredeyse hiç eğitim kursu yok

Ancak yol güvenliği, HIV, alkol bağımlılığı, diş sağlığı gibi konularda dersler verilirken ruh sağlığı konusu okullarda hâlâ ihmal ediliyor. Bu nedenle Depresyon Yardım Vakfı, mevcut eğitim tekliflerini yalnızca “yetersiz” olarak değerlendiriyor. Şimdi, ihtiyaç sahibi çocuklara ve gençlere yönelik yardım projelerini destekleyen Bambi’ye Saygı Vakfı ile birlikte, öğretmenlere yönelik çevrimiçi eğitimler geliştirilecek ve bu eğitimler, 2024 ortasından itibaren yer ve zamana bakılmaksızın ücretsiz olarak sunulacak. .

Depresyon ve intihar eğilimi hakkında bilgi vermenin yanı sıra, öğretmenler ve öğrenciler arasındaki konuşma durumlarını gösteren alıştırmalar ve gösteriler de önemli bir rol oynamaktadır. Kontrol listeleri ve diğer indirilebilir materyaller aracı tamamlar. Öğretmenler hasta öğrencilerle ilgilenme konusunda güçlendirilmelidir. Vakıf, Barmer sağlık sigortası şirketiyle birlikte halihazırda Fideo (Fighting Depression Online) internet platformunu işletiyor.

Krizlerden özellikle gençler etkileniyor

Saksonya’daki Barmer eyalet müdürü Monika Welfens, “Gençler son birkaç yılda yaşanan birçok krizden özellikle etkilenmiş gibi görünüyor” diye uyarıyor. Kendisi, diğer şeylerin yanı sıra, sağlık sigortası şirketi tarafından yaptırılan ve 14 ila 17 yaşları arasındaki 2.000 gence memnuniyetleri ve beklentileri hakkında sorular sorulan bir araştırmaya güveniyor. Savaşlar, iklim değişikliği ve aynı zamanda çevre kirliliği endişeler listesinin başında yer aldı. Üçte birinden fazlası yalnızlığın Corona krizi sırasında kendi hayatlarını en iyi şekilde tanımladığını söyledi.

Sakson eyaleti hükümeti tarafından 10 ila 16 yaş arası çocukların ruh sağlığına ilişkin yaptırılan bir başka çalışma, Şubat ayında Saksonya’daki akıl hastası çocuk ve gençlerin oranının korona salgını sırasında önemli ölçüde artmadığı sonucuna vardı. Doğu Almanya Psikoterapistler Odası (OPK) Başkanı Jena psikoterapisti Gregor Peikert, “Ancak yalnızca hizmet verilen çocuk ve genç sayısı esas alındı” diye eleştiriyor. Yardım beklemek zorunda kalan çok sayıda çocuk ve genç dikkate alınmadı. Özellikle çocuk ve gençlik terapistlerinden Korona döneminde sorgulamaların ciddi oranda arttığı bildiriliyor. Peikert: “Arz baskısı artıyor. Bunu tüm uygulamalardan duyuyoruz.”

Çocuklara yönelik psikotrop ilaçlarda tedarik darboğazları

Ayrıca Almanya’da çocuklar ve ergenler için onaylanan tek antidepresan olan fluoksetin konusunda da tedarik darboğazları mevcut. Almanya’daki çocuk ve ergen psikiyatrisi, psikosomatik ve psikoterapi meslek birliğine göre, sonuçlar çok ciddi olabilir. Derneğe göre, depresif bozuklukların ciddi formlarında kullanılan ilacın aniden kesilmesi veya düzensiz kullanımı, ciddi yan etkilere ve nüksetmelere neden olabilir.

Saksonya Kültür Bakanlığı, Özgür Eyalet’teki okul psikolojisi çalışmalarının okul müfettişliği tarafından standartlaştırıldığına dikkat çekiyor. Yeni öğretim yılının başında, Saksonya Okullar ve Eğitim Dairesi, Techniker Krankenkasse ile zorbalığa ve siber zorbalığa karşı bir proje başlatıyor. Öte yandan PIT (Ekip İçinde Önleme), diğer şeylerin yanı sıra, çatışmaların şiddet içermeyen bir şekilde çözülmesine ve dijital medyanın güvenli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmalıdır. Dresden’e göre, Saksonya da okul psikologlarının sayısını yeni öğretim yılında 58’den 109’a çıkardı.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

25 yılın en yüksek hastalık oranı

Ancak etkilenenler yalnızca çocuklar ve gençler değil. Leipzig ile Görlitz arasında, daha önce hiç bu kadar çok insan geçen yıl olduğu kadar akıl hastalıkları nedeniyle hastalanmamıştı. Sağlık sigortası şirketi DAK, “100 sigortalı başına 292 gün devamsızlıkla, psikolojik nedenlerden dolayı devamsızlık günlerinin 25 yıl önce toplandığı rakamlardan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını” belirtiyor. Eyalet müdürü Christine Enenkel, “Psikolojik hastalıkları olan birçok insan özellikle Corona, savaş ve krizlerin devam eden stresinden muzdarip” diyor.

Ancak Barmer’dan meslektaşı Monika Welfens için tek bir yol var: “Psikolojik sorunların sloganı erken teşhis, erken tedavidir.” Çünkü bunların çoğu zaman uzun bir geçmişi vardır. Zamanında harekete geçmek, basit araçlar kullanarak etkili bir şekilde karşı koyma fırsatı sunar. “Psikoterapiye olan ihtiyaç artıyor. Alman Psikoterapistler Birliği Federal Başkanı Gebhard Hentschel, “Sadece pandemi sırasında muayenehanelerimize olan talepte yüzde 40’lık bir artış gördük” diyor.

Genç yetişkinler arasında psikolojik tedaviye talep arttı

Çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında ve genç yetişkinler arasında terapi seçeneklerine olan talep hızla arttı.

© Kaynak: Reuters

Çocuklarda depresyon: Terapilere olan talep artmaya devam edecek

Önümüzdeki yıllarda Merkez Yasal Sağlık Sigortası Enstitüsü talebin yeniden yüzde 25 oranında artacağını öngörüyor. Hentschel, “Mevcut tedarik yapılarında bunu yönetemeyiz” diye uyarıyor. Ayrıca çeşitli BT sorunları nedeniyle değerli tedavi süresi kaybedilir.

OPK’ya göre Saksonya’daki psikoterapist sayısı 1.800 civarında. Ayrıca her iki alanı da kapsayan 400 civarında çocuk ve gençlik psikoloğu ve 70 civarında psikolog bulunmaktadır. İhtiyaç planı, Kanuni Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği ve sağlık sigortası şirketleri tarafından aralıklarla müzakere edilmektedir. OPK Başkanı Peikert, “Bunlar gerçek ihtiyacı yansıtmayan istatistikler, daha ziyade Almanya’nın ortalama arzını yansıtıyor” diyor. Özellikle kırsal alanlarda daha fazla işe ihtiyaç var. Acil durumlarda yardıma ihtiyaç duyanlar, Saksonya’daki Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği’nin randevu hizmet noktasıyla da iletişime geçerek vakit kaybetmeden randevu alabilirler.

Bu makale ilk olarak “Leipziger Volkszeitung”da yayımlandı.