Cinsel istismar şüphesi mi? Akrabalar ne yapabilir?

Muqe

New member
Kiel. Cinsel istismara uğrayan çocuklar çoğunlukla sezgisel olarak şunu bilirler: Başıma gelenler hoş değil. Ancak genellikle ilk başta bundan kimseye bahsetmezler – ama değişirler. Daha sonra yetişkinler antenlerini uzatmalıdır.

Çocuklara ve gençlere yönelik cinsel şiddet konusunda danışmanlık merkezi olan NINA derneğinden Tanja von Bodelwickelh, “Bazen yetişkinler daha yakından bakmaya bile cesaret edemiyorlar çünkü ne yapacaklarını veya bununla nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlar” diyor . Bu yüzden en önemli soruları burada yanıtlıyor.

En önemli sorular ve cevaplar

Cinsel istismarı nasıl anlarım?

Sosyal hizmet uzmanı Tanja von Bodelwickelh, “Bunu açıkça gösteren tipik bir yaralanma veya belirti yok” diyor. Ancak yetişkinler, çocukların önemli ölçüde değişmesi durumunda (örneğin aniden çok endişeli veya saldırgan hale gelmeleri durumunda) dikkatli olmalıdır.

N.-I.-N.-A'ya başvuran etkilenen çocukların ebeveynleri. Yardım hattı, örneğin çocukların konsantre olmakta zorlandıklarını, okulda sorunlar yaşadıklarını, içine kapanık olduklarını veya sürekli baş ve karın ağrılarından şikayetçi olduklarını bildirdi. Diğerleri kendilerine acı verir, yeme bozuklukları veya başka bağımlılıklar geliştirir.

Uzman, çocukların yaşlarına uygun olmayan cinselleştirilmiş davranışlar sergilediklerinde yetişkinlerin çok dikkatli olması gerektiğini belirtiyor: “Örneğin, diğer çocuklarla birlikte battaniyenin altında kaybolmak ve onları özellikle yetişkin cinselliğini yeniden yaratmaya teşvik etmek.”

Bazen çocuklar okulda uyuyakalacak kadar yorgun olduklarında öğretmenler şüphelenmeye başlar. Von Bodelwickelh, “Bazı çocuklar geceleri uyanık ve uyanık olmaları gerektiği ve artık uyumadıkları için çok yorgunlar” diyor.

Elbette bu anormalliklerin her birinin başka nedenleri de olabilir. Ülke çapındaki cinsel istismar yardım portalı, “Bu nedenle çocukla konuşmak önemlidir” tavsiyesinde bulunuyor.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Şüphelenirsem çocukla nasıl başa çıkacağım?

Doğru strateji güven oluşturmak, zaman ayırmak, birlikte bir şeyler yapmak ve çocuğun nasıl olduğunu sormaktır; şöyle bir şey: “Endişeleniyorum, üzgün görünüyorsun ve değiştin” diye tavsiyede bulunuyor von Bodelwickelh. Ancak hiçbir durumda çocuğa baskı yapmamalı ve gerekirse konuşmayı daha sonra tekrar yapmaya çalışmalısınız.

Başlamanın başka bir yolu da şu olabilir: “Yetişkinlerin yaptığı her şey her zaman çocuklar için iyi değildir. O zaman onlara söylemende bir sakınca yok.” Bazen kötü hissettiren sırların olduğunu ve daha sonra bunlar hakkında konuşabileceğinizi de açıklayabilirsiniz.

Cinsel istismar yardım portalı, yalnızca evet veya hayır olarak yanıtlanabilecek soruların sorulmamasını tavsiye ediyor: “Kişi sana zarar verdi mi?” “Birlikte ne yaptınız?” gibi açık uçlu sorular. Ama aynı zamanda kural şudur: Baskı yok! Çocuk kendini baskı altında hissederse kendini tamamen kapatabilir. Failin genellikle çocuğa hiçbir şey söylememesi için çok fazla baskı uyguladığını unutmamak gerekir.

Görmezden geldiğim gizli yardım çığlıkları ne olabilir?

Utançtan ya da içinde bulunduğu durumun sorumlusunun kendisini olduğunu düşünmesi nedeniyle çocuk, istismarı anlatacak kelime bulmakta zorlanır. Tanja von Bodelschwingh bir örnek veriyor: “Büyükbabamın evinde her zaman lolipop emmek zorunda kalıyorum. Bundan hoşlanmıyorum.” Günlük yaşamın stresi içinde, olayın gerçek özünü hızla görmezden gelebilir ve şunu söyleyerek onu bir kenara bırakabilirsiniz: “O zaman ona bunu istemediğini söyle.” Bitti.

Deneyimler şunu gösteriyor: “Çocuk için mesele bitmiştir. Şöyle düşünüyor: Anneme söyledim. Artık neler olduğunu biliyor. Sosyal hizmet görevlisi çocuğun bakış açısını açıklayarak “Size bir daha söylemeyeceğim” diye açıklıyor. Genellikle kuruş yalnızca ebeveynlere daha sonra düşer.

Bir çocuk bana güvendiğinde nasıl tepki veririm?

“Çocuk istismarı bildirirse ona şunu işaret etmelisiniz: Sana inanıyorum ve yanındayım!” Tanja von Bodelwickelh en önemli kural olduğunu söylüyor. Çocuğun yanında olmalı ve failleri mahkum etmemelisiniz.

Ayrıca önemli: Ayrıntıları sormayın! Uzman, “Bunu uzmanlara bırakmalısınız” tavsiyesinde bulunuyor. Ayrıca vahiyden sonra konunun fazla çalışılmaması konusunda da şu uyarıyı tekrarlıyor: “Bana detaylı bir şekilde tekrar anlatın!” Veya: “Küvette nasıldı?”

Cinsel İstismar Yardım Portalı, doğru adımları düşünmek için zaman ayırmanızı önerir. Çocuğa, ona yardım etmek için neyin doğru olduğunu düşünmeniz gerektiği söylenir. Daha sonra onu gelecek adımlar hakkında bilgilendirirsiniz. Önemli olan şu: Her şeyi kendinize saklayacağınıza söz vermeyin. Çünkü o zaman çocuğa yardım etmek mümkün olmuyor. Ancak yapmanız gereken: Çocuğun tüm gözlemlerini ve ifadelerini yazılı olarak kaydedin.

Kim yardımcı olabilir?

Akrabalar veya tanıdıklar bir çocuğun cinsel istismara uğradığını öğrenirse veya şüphelenirse, (0800) 22 55 530 numaralı cinsel istismar yardım hattından veya konuyla ilgili çalışan uzman danışma merkezlerinden tavsiye alınabilir. Cinsel İstismar Yardım Portalında bölgenizdeki pozisyonlar için bir veri tabanı bulunmaktadır.

Haberler