Buddy'nin öğrenmesi gerekenler

semaver

New member
Hamburg. Andreas Schmelt çok iyi bildiği bir durumu anlatırken “Alışkın olmadığınız bir istasyonda iniyorsunuz ve S-Bahn'ı bulmanız gerekiyor; bastonunuzla birlikte tamamen kayboluyorsunuz” diyor. “Sonra Buddy'ye 'Bir tezgah bul!' diyorum. Böylece beni bana bilgi verebilecek birine götürebilir.”

Devamını oku sonra Reklamcılık

Buddy iki yıl üç aylık. Genç rehber köpek ya da teknik terimlerle kör köpek, sahibine günlük yaşamda eşlik eder. Ona sadece trafikte güvenli bir şekilde rehberlik etmekle kalmıyor, aynı zamanda kritik durumlarda onun adına kararlar alıyor.

“Kaldırımda birdenbire büyük bir çöp kutusu belirirse, Buddy'nin durumu değerlendirmesi gerekir. Kolayca yanından yan yana geçebilir miyiz yoksa bir anlığına sokağa çıkmamız mı gerekiyor” diye açıklıyor Schmelt. 28 yaşından beri kör. “Ve tabii ki burada köpek hiçbir arabanın gelmemesini sağlıyor.”

Çalışma modunda bulaşıklarla

Buddy ona liderlik etmek için bir emniyet kemeri takıyor; takıldığı anda Labrador Retriever çalışma moduna geçiyor. Kaldırım kenarında duruyor, trafik ışıklarına veya yaya geçidine gidiyor, bir posta kutusu ve otobüste boş bir koltuk buluyor; bunların hepsi de görsel yönelimi olmayan Schmelt ile yakın temas halinde.

Almanya'da kör insanlara yönelik tek savunuculuk grubu olduğunu iddia eden Alman Rehber Köpek Derneği'nin (DBFH) 64 yaşındaki başkanı, “Benim için rehber köpek, gören dünyayla bir bağlantı gibidir” diyor. yalnızca rehber köpekler konusuna ayrılmıştır.

Schmelt, “Ana görevlerimiz arasında uygun yavru köpeklerin yetiştirilmesi, potansiyel rehber köpekler için sponsor ailelere profesyonel destek sağlanması ve uluslararası standartlara göre profesyonel rehber köpek eğitimi sağlanması yer alıyor” diye açıklıyor. Dernek, 2021 yılından bu yana, insanlara ve hayvanlara eşit derecede odaklanan standartları savunan uluslararası bir dernek olan Uluslararası Rehber Köpek Federasyonu'nun (IGDF) üyesidir.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Sağlıklı, öğrenmeye istekli ve havalı

Her cins rehber köpek olarak eğitime uygun değildir. Okullar Labrador Retriever'ları, Golden Retriever'ları, Alman Çoban Köpeklerini ve Standart Poodle'ları (omuz yüksekliği yaklaşık 55 santimetre olan hayvanlar) tercih ediyor. Geleceğin yardımcı hayvanları olarak aynı zamanda zeki, öğrenmeye istekli ve disiplinli olmaları gerekiyor.

Ayrıca güçlü bir avlanma veya koruma içgüdüsüne sahip olmamalıdırlar. Gerekliliği açıklayan Schmelt, “Köpekler yalnızca yoldan geçen diğer köpekleri veya kedileri görmezden gelmemeli, aynı zamanda kalabalık bir trende sakin kalmalı ve sahiplerinin yerini saldırgan bir şekilde savunmamalıdır” diyor.

Eğitmenler, hayvanların karakter özelliklerini doğduktan sonraki ilk birkaç ayda test ediyor. Yalnızca bir köpek bu gereklilikleri karşılıyorsa ve aynı zamanda sağlık durumu da iyiyse, bu zorlu eğitime kabul edilir. Yetiştirme programında seçilen yavruların ilk durağı sponsor aileler oluyor. Buddy ile birlikte dağlarda yürüyüş tatiline bile çıkan Schmelt, “Burada bir yıl boyunca sosyal etkileşime alışıyorlar. Ayrıca barlar veya basamaklar gibi çok farklı yüzeylerde yürümeyi öğreniyorlar” diyor.

Akıllı itaatsizlik gerekli

Bunu takip eden altı ila dokuz aylık eğitimde köpekler ilk önce koşum takımıyla yürüme alıştırması yapıyor. Çekmelerine izin verilmeyen tasmalardan farklı olarak, bir koşum takımı takmaları gerekiyor. Bunu “Devam et!” gibi ilk komutlar takip eder. veya “İleri!” aynı zamanda kaldırımda durmak.

Ayrıca kalabalık veya yoğun trafikte köpeklere güvenli bir şekilde eşlik etmenin yanı sıra akıllı itaatsizliği de öğrenirler. Schmelt şöyle açıklıyor: “Tehlikeleri fark etmeleri ve değerlendirmeleri gerekiyor, hatta bazen bir emre uymayı bile reddediyorlar.” İster bir inşaat alanı ister büyük bir çukur olsun, sahiplerini hayati tehlike oluşturan kazalardan bu şekilde korurlar.

Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre Almanya'da 71.000'den fazla kör ve 46.800'den fazla ileri derecede görme engelli insan yaşıyor. Sadece 1.800 kişinin rehber köpeği var. Schmelt, bunun bir nedeninin sağlık sigortası şirketlerinin karşıladığı maliyetler olduğunu söylüyor. “Bir rehber köpeğin eğitiminin maliyeti 35.000 ila 45.000 avro arasındadır.”

“Benim küçük cankurtaranım”: Köpek Yuki, sahibini epileptik nöbetler konusunda uyarıyor

Alman çoban Yuki epilepsi konusunda tetikte olan bir köpektir. Sahibinin nöbet geçirmek üzere olduğunu hisseder ve onu uyarabilir. Bunu nasıl yapıyor? Peki neden bütün köpekler bu yeteneğe sahip değil?

Övgü ve ikramlar

Bu zorlu okulda hayvanlar öncelikle övgü ve ikramlarla öğrenirler. Sahibi, “Buddy tamamen açgözlü” diyor. Bu genellikle çok faydalıdır. Schmelt, “Her ikramdan memnun ama ne yazık ki yabancılardan da memnun” diyor ve iç çekiyor. “Benim iznim olmadan başkalarından bir şey kabul edemeyeceğini ya da yiyemeyeceğini çok iyi biliyor. Ama benim görmediğimi de biliyor. Tek duyduğum aniden dudaklarını şapırdatması.”

Bu da tehlikesiz değil: “Ne kadar iyi niyetli olursa olsun her ödül köpeğin dikkatini dağıtır ve kazalara yol açabilir.” Schmelt, iletişim kurarken her zaman önce bakıcıya hitap edilmesi gerektiğini, asla köpeğe hitap edilmemesi gerektiğini, böylece hayvanın dikkatinin işinden uzaklaşmaması gerektiğini belirtiyor.

Ancak Buddy'nin hayatı sadece işten ibaret değil: Sahibi koşum takımını çıkarır çıkarmaz köpek oynayabileceğini biliyor. Boynundaki küçük çan, kör adama hayvanın nerede zıpladığını akustik olarak gösteriyor. Artık köpeksiz bir hayat düşünemeyen Schmelt, “Onu aradığımda hemen gelmesi gerekiyor” diyor.

Birkaç yıldır Schmelt konferanslar veriyor, tüketici fuarlarına, sağlık fuarlarına ve şehir festivallerine katılıyor ve okullara kör insanlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda eğitim veriyor; her zaman Buddy de yanında.