Başkentteki meslek lisesi elektronik kart üretimiyle öne çıktı

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Yılın birinci çeyreğinde, 7 milyon 933 bin liralık üretimle okullar bazında en çok gelir sağlayan Sincan Fatih Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, ürettiği elektronik kartlarla ön plana çıkıyor.

Meslek liselerinin bu yılın birinci üç ayındaki toplam geliri, 2021’in birinci üç ayına bakılırsa, yüzde 225 artarak 333 milyon liraya yükseldi. Okullar içindeki üretim sıralamasında ise 7 milyon 933 bin liralık üretimle Ankara Sincan Fatih Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi birinci sıraya yerleşti.

Bilişim, elektrik ve elektronik, plastik, metal teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme ile mobilya ve iç yer tasarımı alanlarında ürettiği eserlerle pazarın gereksinimlerine karşılık veren meslek lisesi, okul-sektör iş birliğini daima kılarak mezun ettiği başarılı öğrencilerin daha kolay istihdam edilmesini sağlıyor.

– “Öğrencilerimiz iş ömrüne daha rahat geçiş yapabiliyor”

Okulun eğitim ve üretim faaliyetlerine ait AA muhabirine konuşan lise müdürü Cumali Yerdelen, bölümdeki şirketlerle imzalanan protokoller yardımıyla öğrencilerin belirli günlerde fabrika ortamı ve hayatını yerinde bakılırsarek buraları tanıma fırsatı yakaladığını söylemiş oldu.

Döner sermaye üretiminde yılın birinci 3 ayında ciro bazında en yüksek geliri elde ettiklerini hatırlatan Yerdelen, “Bundan daha sonra da üretime tıpkı süratle devam edip ciro maksadımızı yükseltmek istiyoruz.” dedi.

Okuldaki atölyelerin altyapılarını büyük oranda kendi imkanlarıyla kurduklarını ve son olarak plastik teknolojisi alanını faaliyete geçirdiklerini aktaran Yerdelen, “İmzalanan protokolle iki plastik enjeksiyon makinesi hibesi kazandık. bu biçimdece öğrencilerimiz plastik sürece ve kalıp tekniklerini öğrenip kullanabiliyor. Ayrıyeten bu protokolle çocuklarımız, okulun yanı sıra fabrika ömrünü tanıyarak mezuniyet daha sonrasında iş hayatına daha rahat geçiş yapabiliyor.” sözlerini kullandı.

– “İş sıhhati ve güvenliğini öğrencilerimizde bir kültür haline getirmeye çalışıyoruz”

“Çocuklarımızın yalnızca iş güvenliği değil, aile temelli bir iş güvenliği disiplini kazanmalarını istiyoruz. Zira iş sıhhati yalnızca okulda olması gereken bir durum değil. Bundan daha sonraki hayatlarında da bir kültür haline getirmek istiyoruz. Ayrıyeten Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı ve Beypazarı Fatih Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte yürüttüğümüz madencilikle alakalı iş sıhhati güvenliği projemiz var. Bu projede bulunmaktan dolayı memnunuz.”

Mesleksel eğitimin yanı sıra öğrencilerin şahsi ve toplumsal gelişimi için faaliyetlerde bulunduklarını lisana getiren Yerdelen, “Çocuklarımızın toplumsal hayata daha uygun entegre olması gayesiyle her öğrencinin 6 farklı şahsi gelişim mahareti kazanması konusunda bir program uyguluyoruz. tıpkı vakitte dijital girişimcilik üzerine de eğitim çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

– “Öğrenciler için programlama ve deney seti üretiyoruz”

Özel eğitim kurumlarındaki öğrencilerin duyusal gelişimlerini sağlamak gayesiyle fiber optik ışık demeti aygıtını tüm kesimleriyle okulda ürettiklerini anlatan Çıkrıktaş, “Özel daldan de kimi siparişler alıyoruz. Elektronik kart devre dizaynını bilgisayar programlarında tasarlayıp SMD dizgi atölyesinde üretiyoruz. çabucak sonrasında öğrencilerimizle birlikte kalite denetimlerini yapıp siparişlerimizi müşterilerimize ulaştırıyoruz.” formunda konuştu.

Çıkrıktaş, Sincan bölgesinde bulunan okulların kompanzasyon sistemleriyle elektrik tesisatının yeni heyetim, bakım ve tamiratlarının meslek liseli öğrenciler tarafınca gerçekleştirildiğini lisana getirerek, şöyleki devam etti:

“Bunları yaparken öğrencilerimizin meslek derslerinde aldığı teknik ayrıntıları uygulamada gösterip gelişimlerini sağlamayı amaçlıyoruz. Mezuniyetlerinin akabinde toplumsal hayatları ve iş sistemlerine daha çabuk adapte olmalarını, materyalleri tanımalarını ve daha yeterli fiyatla işe başlamalarını istiyoruz. bu türlü öğretmenlerimizle bir arada Ulusal Eğitim Bakanlığının bize verdiği takviyelerle öğrencilerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz.”

– “Ülkeme katkı sağladığımı düşününce gururlanıyorum”

Elektrik-elektronik kısmı öğrencisi Mehmet Uğur Çardak da derslerde öğrendiklerini döner sermaye atölyelerinde uygulayarak pekiştirdiklerine dikkati çekti.

Bu alanı gelecek vadettiği için seçtiğini vurgulayan Çardak, öğretmenlerinin alana dair her şeyi öğretmek için farklı anlatma teknikleri kullandığını kaydetti. Çardak, “Atölyede kodlayıcı kartları yaptığımda, ülkeme katkı sağladığımı düşünerek tüm arkadaşlarım üzere kendimi fazlaca gurur dolu hissediyorum. Bu gururun yanında maddi çıkar da elde ediyoruz.” sözünü kullandı.