Astım Krizi Anında Ne Yapmalı ?

Koray

New member
Astım Krizi Anında Ne Yapmalı?

Astım, hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucu nefes almayı zorlaştıran bir solunum yolu hastalığıdır. Astım krizi, bu iltihaplanma ve daralma nedeniyle ani bir şekilde nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum ve göğüs sıkışması gibi belirtilerin ortaya çıktığı bir durumdur. Astım krizleri, özellikle tedavi edilmezse hayatı tehdit edici olabilir. Astım krizi anında yapılacak doğru müdahaleler, kişinin sağlığını koruyabilir ve kriz sürecinin şiddetini azaltabilir. Peki, astım krizi anında ne yapılmalıdır? İşte bu konuda bilmeniz gerekenler.

Astım Krizi Belirtileri Nelerdir?

Astım krizinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genel olarak aşağıdaki belirtiler astım krizini işaret edebilir:

- Nefes darlığı

- Göğüs sıkışması

- Hırıltılı solunum

- Öksürük, özellikle gece veya sabah erken saatlerde

- Normalde kullanılan astım ilaçlarının etkisiz hale gelmesi

- Yavaş nefes alma ve solunumda zorluk

Bu belirtileri fark ettiğinizde, astım krizinin başladığından şüphelenebilirsiniz. Kriz ilerledikçe, hastanın durumu kötüleşebilir, bu yüzden zaman kaybetmeden müdahale edilmesi gerekir.

Astım Krizi Anında İlk Yapılması Gerekenler

Astım krizine müdahale etmek, erken ve doğru adımlar atmakla mümkündür. Kriz anında yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:

1. **Sakin Olun ve Panik Yapmayın**: Astım krizi sırasında sakin kalmak önemlidir. Panik, solunum yollarının daha da daralmasına yol açabilir ve durumu daha kötü hale getirebilir. Derin nefes alarak sakinleşmeye çalışın.

2. **İnhaler veya Nebülizatör Kullanın**: Astım hastalarının, kriz anında kullanmaları gereken bir inhaler veya nebülizatör cihazı bulunur. Hekimin önerdiği ilaçla solunum yollarını açmaya çalışın. İnhaler, genellikle hızlı etki eder ve solunum yollarını rahatlatır. Nebülizatör kullanıyorsanız, ilaç buharlaşarak daha geniş bir alana yayılır.

3. **Pozisyon Alın**: Astım krizi sırasında sırt üstü yatmak, nefes almayı zorlaştırabilir. Bu yüzden oturmak veya hafifçe öne eğilmek, solunum yollarını açarak rahat bir pozisyon sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, baş ve omuzlarınızı dik tutarak daha kolay nefes alabilirsiniz.

4. **Nefes Egzersizleri Yapın**: Derin nefes almak, solunum yollarının genişlemesine yardımcı olabilir. Yavaş ve derin nefes almayı deneyin. Burun yoluyla derin bir nefes alın ve ağız yoluyla yavaşça bırakın. Bu egzersiz, oksijen alımını artırır ve rahatlamayı teşvik eder.

5. **Hekiminizi Arayın**: Eğer kriz kısa sürede geçmezse veya şiddetlenirse, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir. Hekim, ilacın dozu veya tedavi süreci hakkında yönlendirme yapacaktır.

Astım Krizi Geçmeyen Durumlar İçin Ne Yapılmalıdır?

Astım krizi, bazen kullanılan ilaçlarla geçmeyebilir. Bu gibi durumlarda, aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır:

1. **Ekstra İlaç Uygulamak**: Astım ilaçlarının yeterli olmadığı durumlarda doktorun önerisi doğrultusunda ek ilaç tedavisi uygulanabilir. Nebülizatör ile ilacın etkisi arttırılabilir. Ayrıca, sistemik steroid tedavisi gibi başka tedavi seçenekleri de uygulanabilir.

2. **Acil Servise Başvurmak**: Eğer evdeki tedavi yöntemleri ile kriz kontrol altına alınamazsa, acil servise başvurmak gereklidir. Acil serviste, oksijen tedavisi ve ileri tedavi yöntemleri uygulanarak kriz durumu geçiştirilebilir.

3. **Oksijen Tedavisi Uygulamak**: Astım krizlerinde, oksijen seviyeleri düşebilir. Oksijen tedavisi ile kan oksijen seviyeleri artırılabilir. Bu tedavi, genellikle hastanede uygulanır ve hastanın durumu stabilize olana kadar devam edebilir.

Astım Krizini Engellemek İçin Alınacak Önlemler

Astım krizlerinin önlenmesi, düzenli tedavi ve tetikleyici faktörlerden kaçınma ile mümkündür. Krizlerin tekrarlamaması için aşağıdaki önlemler alınabilir:

1. **İlaç Kullanımını Düzenli Yapın**: Astım hastalarının, doktor tarafından verilen ilaçları düzenli kullanması çok önemlidir. İnhaler tedavileri, astım krizlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Düzenli olarak ilacınızı kullanarak astımın kontrol altına alınmasını sağlayabilirsiniz.

2. **Tetikleyicilerden Kaçının**: Astım krizlerini tetikleyen bazı çevresel faktörler bulunmaktadır. Polen, sigara dumanı, hava kirliliği, toz, evcil hayvanlar ve enfeksiyonlar gibi etkenlerden kaçınılması gereklidir. Bu faktörlere maruz kalmamak için önlemler alınmalıdır.

3. **Düzenli Egzersiz Yapın**: Astım hastalarının düzenli olarak egzersiz yapması, akciğer fonksiyonlarını güçlendirir ve astım krizlerinin şiddetini azaltabilir. Ancak, egzersiz sırasında aşırı efor sarf etmekten kaçınılmalıdır.

4. **Sigara İçmeyin ve Sigara Dumanından Kaçının**: Sigara dumanı, astım hastalarının solunum yollarını daha da tıkayabilir. Sigara içmek, astım krizlerini artırabilir, bu yüzden sigara içmekten kaçınılmalıdır.

Astım Krizi Anında Hangi İlaçlar Kullanılır?

Astım krizinde kullanılan ilaçlar, genellikle bronkodilatörler ve kortikosteroidler gibi ilaçlardır.

1. **Bronkodilatörler**: Bu ilaçlar, solunum yollarını genişleterek nefes almayı kolaylaştırır. İnhaler formunda kullanılan kısa etkili beta-agonistler, kriz anında hızla etki ederek solunum yollarını açar.

2. **Kortikosteroidler**: Astım krizi sırasında kullanılan sistemik kortikosteroidler, iltihabı azaltarak solunum yollarının açılmasına yardımcı olur. Bu ilaçlar genellikle tablet ya da enjeksiyon şeklinde uygulanır.

3. **Nebülizatör İlaçları**: Nebülizatör cihazı, ilaçları buharlaştırarak solunum yollarına daha derinlemesine etki eder. Bu yöntem, özellikle şiddetli astım krizlerinde tercih edilir.

Astım Krizi Sonrası Takip ve Önleme

Astım krizinin ardından hastaların durumu yakından izlenmeli ve takip edilmelidir. Kriz sırasında kullanılan ilaçların etkisi gözlemlenmeli ve gerekirse tedavi planı gözden geçirilmelidir. Ayrıca, astımın kontrol altında tutulabilmesi için uzun süreli tedavi planları oluşturulmalıdır. Kriz sonrası hastaların doktorlarıyla görüşerek, tedaviye dair yeni düzenlemeler yapmaları önemli olacaktır.

Astım krizlerinin önlenmesi ve yönetilmesi, düzenli tedavi, tetikleyici faktörlerden kaçınma ve doğru müdahalelerle mümkündür. Astım krizi anında yapılacak doğru adımlar, sağlığınızı korumaya ve yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olabilir.