Akıllı telefonunuzdan kurtulun: can sıkıntısını yeniden keşfetmek

Muqe

New member
Bir yaz sonu gününde, Berlin'in hemen dışındaki Tegel Gölü'ndeki bir adada bir armut ağacının altında oturuyorum ve düşüncelerimi izliyorum. Koltuk altlarınızın altındaki terle birlikte bir aşkınlık anı, öğleden sonra ve 30 derece. Güneş ışınları Valentinswerder kıyısındaki su üzerinde ışıltılı bir dans sergiliyor, yansıyan ışık kapalı göz kapaklarımda parlıyor. İç görünüm ve dış görünüm birleştirilir. Burada ne yapıyorum?

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Sonra zil çalıyor. Kurs eğitmeni beni gerçekliğe döndürüyor. “Görüşmeyeli nasılsın?” “İlham verici” ve “akıllara durgunluk veren” gibi bir şey söylüyorum. 17 dakika boyunca burada kendimle baş başa oturdum. En son ne zaman bir yerde bu kadar uzun süre oturup düşünce zincirleri oluşturdum? Ayağa kalkıyorum ve pantolonumdaki çim parçalarını silkiyorum. Daniele Schütz-Diener'in “Dijital Detoks – Adaya Hazır” başlığıyla sunduğu ve rezervasyonunu yaptığım “orman banyosu” sona erdi.

Bir zorluk olarak yavaşlık: Haberler muhabiri Marco Nehmer, Berlin'in hemen dışındaki ormanda yıkanırken.

Bir zorluk olarak yavaşlık: Haberler muhabiri Marco Nehmer, Berlin'in hemen dışındaki ormanda yıkanırken.

Kaynak: Marco Taker

Ada ormanında üç saat geçirdikten sonra elde ettiğim başarının kanıtı: Ağaçların yanından dikkatlice yürüdüm. Büyük bir meşe ağacına gergin ama samimi bir sevgiyle baktım. Çimlere uzanın ve mavi gökyüzüne bakın. Renkleri, sesleri, kokuları fark ettim. Kaybolduğunu sandığım doğa duygusunu yeniden keşfettim.

Daha sonra tekrar akıllı telefonumu elime aldım.

Yüzlerce avroya sıkıcı bir telefon

Bu metnin araştırması Mayıs 2024'te, Boring Phone'un Milano Tasarım Haftası'nda sunulmasının ardından başlıyor. Bira üreticisi Heineken'in ABD'li perakendeci Bodega'ya sipariş ettiği bu cep telefonunun özelliği: Neredeyse hiçbir şey yapamıyor. Medyanın telefon, SMS ve 0,3 megapiksel fotoğrafçılık gibi işlevlere sahip süssüz şeye gösterdiği ilgiye, son zamanlarda sosyal medya tüketiminde hafif bir düşüş yaşandığına dair haberler de eşlik etti. Bunun bir ifadesi: Yeni çıkan klasik Nokia 3310 gibi retro cihazlara yönelik hassas bir şekilde büyüyen pazar. The Guardian şunları yazdı: “Kıyamet kaydırmayı durdurmak için iyi bir neden: sıkıcı cihazlar artık havalı.”

Elbette kendime bir Sıkıcı Telefon almam gerekiyordu. Ve evet, inanılmaz derecede sıkıcı. Önüne oturup bekliyorsunuz. Bir çağrıda. Bir kısa mesajda. Godot'ta. Katlama cihazı 5.000 kopya ile sınırlı ve meraklılar arasında internette yüzlerce avroya satılıyor. İkonik. Bar için bir cep telefonu. Sürekli ekrana bakmayanlar daha sosyaldir. Ve daha fazla Heineken iç. Saygın bir halkla ilişkiler darbesi.

Fin şirketi HMD Global'in CEO'su Arto Nummela, 2017 yılında yeni Nokia 3310 modelinin lansmanında.

Fin şirketi HMD Global'in CEO'su Arto Nummela, 2017 yılında yeni Nokia 3310 modelinin lansmanında.

Kaynak: dpa

Bunda neyin harika olduğunu görüyorum. Yine de beni başarısızlığa uğratıyor. Rutinlerim iPhone'larını geri istiyor.

Onsuz yapabileceğimi hayal ediyorum. Ama bütün bağımlılar bunu söylüyor. Kasım ayının başında araştırmaya başladığımdan bu yana ne kadar ekran başında vakit geçirdiğimi hesaplıyorum. Telefonumun bana son yedi günü ne kadar zaman geçirdiğimi bildirdiği haftalık mesajla, tüm bu sefalet kolayca yeniden inşa edilebilir: Yarım yılda 800 saatten fazla çalışıyorum. Bir aydan fazla süreyi cep telefonuma bakarak geçirdim. Sadece özel olarak değil profesyonel olarak da kullandığım doğrudur. Ama bu acıklı bir bahane. Algoritmalar beni istedikleri yere götürüyor.

Kaybedilen zamanla ne yapabilirdim? Yani o gitti, söndü. “Önceki nesillere göre daha fazla fırsatımız var. Zaman uzmanı Jonas Geißler, “Fakat bu inanılmaz miktarda kaybettiğimiz anlamına geliyor” diyor. Hayatın ancak şimdi gerçekleştiğini söylüyor. Hiçbir şey anı geri getiremez. Tadını çıkaran kişiye ne mutlu. Ancak elimde kalan tek şey onu yok etmiş olmanın pişmanlığıydı. Her halükarda, tatmin edici bir cep telefonu kullanımı anını asla duyguyla düşünmedim.

Şu anda can sıkıntısını unutuyor muyuz?

2022'de ölen ünlü zaman araştırmacısı Karlheinz Geißler'in oğlu Geißler, şirketlere zamanın nasıl daha akıllıca kullanılacağı konusunda koçluk yapıyor. Yavaş olan her şeye karşı mücadelenin çarpık sosyal mantığını ve zamanla agresif ilişkimizi ele alan “Her şey bir zaman meselesidir” kitabının ortak yazarıdır. Geißler'e aylardır kafamı kurcalayan sorularım var. Şimdi sonbaharda konuşurken onlardan kurtulabiliyorum: Hiçbir şeyi kaçırmak istememekle neyi kaçırıyoruz? Ve şu anda can sıkıntısından kurtulma sürecinde miyiz?

“Sessizliğin, boşluğun, yavaşlığın, boş zamanın, can sıkıntısının, bunların hepsinin de kendine has nitelikleri var” diyor. “Ve kayboluyorlar. Bunlar önemli.” Sağlıklı bir ruh için. Ama aynı zamanda bunun hakkında düşünmek, bilinçaltının çalışmasına izin vermek de gerekiyor. “Birdenbire iyi fikirler buluyoruz, bir şeyler buluyoruz. Ve eğer sürekli bu şekilde bombardımana maruz kalırsam elbette tüm bu niteliklerim kaybolur.”

Eğer kullanılabilirliği arttırmaya devam ederseniz, sonunda bir canavar olarak geri gelecektir. Ve sonra tamamen kullanılamaz hale gelir. Psikososyal düzeyde bu tükenmişliktir.
Zaman uzmanı Jonas Geißler

olasılıklarla dolu bir dünyanın karanlık tarafı hakkında

Geißler bilim ve ekonomi tarihinden alıntılar yapıyor, Louis Pasteur'ün “Şans hazırlıklı zihinle buluşuyor”, Warren Buffett'in başarı formülü “otur ve düşün” – yenilikler genellikle aşırı ısınmış kapitalizmde bile bilinçli kendini sınırlamanın ürünüdür. Apple'ın kurucusu Steve Jobs, “Odaklanmak yüzlerce iyi fikre hayır demek demektir” dedi. Ve çelişkili bir şekilde iPhone, zamanımızın büyük sınırlama ve dikkat dağıtma makinesini yarattı.

Hiç kimse cebimizdeki müziğin tamamını duyamayacak. Hiç kimse YouTube'u eli boş izleyemeyecek. Instagram'da her gün 100 milyon hikaye, video ve fotoğraf yayınlanıyor. Bütün bunlar, sosyolog Hartmut Rosa'nın düşüncelerinde ifade ettiği gibi, “dünyayı ulaşılabilir kılmanın” bir ifadesidir. Giderek daha fazla. Her zaman daha hızlı. Her şeyin her zaman mutlak kullanılabilirliği. Geißler, “Bu büyük bir çekim” diyor, “ama dünyayla agresif bir ilişkiye yol açıyor.”

Tegel Gölü'nün bir noktasında, burnumu çiçeklerin çanaklarına sokarken dünyayla derin düşünceli bir ilişkiye giriyorum. Dünyayla daha sağlıklı bir ilişkiye girmek için birkaç saatlik rehberli doğa deneyimi yeterli mi? Toplumumuzun buna her zaman ihtiyacı var.

Geißler, “Eğer kullanılabilirliği değiştirmeye devam ederseniz, bir noktada bir canavar olarak geri dönecektir” diyor. Ve sonra tamamen kullanılamaz hale gelir. Psikososyal düzeyde bu tükenmişliktir.” Canavar aramızda. Giderek daha fazla insan akıl hastalıklarından muzdarip oluyor. Aşırı akıllı telefon kullanımı uzun zamandır bir risk faktörü olarak görülüyor.

Uyu, yemek ye, akıllı telefonunu kullan: Haberler muhabirinin ekran süresi, Ağustos ayından bir ekran görüntüsü.

Uyu, yemek ye, akıllı telefonunu kullan: Haberler muhabirinin ekran süresi, Ağustos ayından bir ekran görüntüsü.

Bu canavarı çekmenin kesin bir yolu, ihtiyaçlarınızı karşılamak için kendinizi akıllı telefonunuza kaptırmaktır. Yakınlık ihtiyacı, cinsellik, hatta şiddet arzusu; kendini boşaltmak için cep telefonunu eline alan herkes tehlikeli yollarda yürüyor demektir. “Sonra insan olmanın çok önemli bir unsurunu, yani duygulanım düzenlemesini bir cihaza aktarıyorum. Ve bu çok zor” diyor Geißler.

Akıllı telefonu öncelikle bir araç olarak kullandığımı cesurca iddia ediyorum. Araştırma. Haberler. Profesyonel iletişim. Aradaki kedi videoları çok önemli. Peki neden bu şeyi süpermarket kuyruğunda kendim alıyorum? Sanırım artık can sıkıntısına dayanamadığım için.

Yine de harika bir şey. Bazen hala kendime izin veriyorum. Bu nadiren olur ama gerçekleştiğinde benim için iyi olur. Yaratıcı oluyorum. Genellikle gitarımı alırım veya şiir yazmaya başlarım. Bunu sadece kendim için yapıyorum. Hiçbir amaca hizmet etmiyor. Ve yine de refahıma katkıda bulunuyor. Seni mutlu ediyor. Ve tatmin olmaktan daha iyi bir şey olabilir mi?

Garantisi olmayan bir çözüm olarak rezonans

Şimdiyi yaşayanlar daha uzun yaşar. Bunun altında yatan etki ise zaman algısıdır. Desenler halinde gelirler. Doktorun bekleme odasında zaman acı verici derecede uzun geçiyor ama geriye dönüp bakınca kısa görünüyor. Yeni ve heyecan verici bir şey deneyimlediğimizde ise durum tam tersi olur. Sosyal medyada gezinen herkes her iki şeyin de birlikte mırıldandığını görüyor: kısaca deneyimde, kısaca geçmişe bakıldığında. Sadece Insta'yı kontrol edin – deneyimlerden ve anılardan arınmış bir saat geçti. Geißler şöyle diyor: “Göz kamaştıran şey şu ki, bu aslında yaşamı kısaltan bir önlem çünkü yaşadığımız yaşam süresi daha kısa görünüyor.”

Oradan nasıl çıkılır? Belki kendinize tekrar duygusal olarak dokunulmasına izin verme isteğiyle. Başlangıçta dokunaklı bir şekilde hassas görünen şeyin temeli, Hartmut Rosa'nın söyleme dahil ettiği rezonans kavramında yatıyor. Geißler, “Rezonans, çevremle canlı, duyarlı bir ilişki içinde olduğum anlamına geliyor” diye açıklıyor. Bazen sadece bir gülümsemeyle, bize ilham veren bir şarkıyla karşılık verirsiniz. Ancak bu zorla yapılamaz. Rezonansa açık bir konum faydalıdır. Geißler, “Fakat rezonans garantisi olan bir rezonans semineri sunamazsınız” diyor. “Bu işe yaramıyor.”

Bütün çiçekler nereye gitti? Onlar doğadadır. Akıllı telefonların aksine, kokularını bile alabiliyorsunuz.

Bütün çiçekler nereye gitti? Onlar doğadadır. Akıllı telefonların aksine, kokularını bile alabiliyorsunuz.

Berlin dışında ormanda banyo yapmam bile hiçbir şeyi garanti etmez. Birlikte? Akıllı telefonum sırt çantamda seyahat ediyor ve kelimenin tam anlamıyla boynumdan aşağı doğru nefes alıyor. Karaya döndüğümde beni sırtımdan bıçaklayacak. Sorun: rutinler. Geißler, “Onları değiştirmek, üretildikleri süre kadar zaman alıyor” diyor. Bu ormanda yürüyüşle çözülebilecek bir şey değil.” Yeni rutinlere ihtiyaç var. Ve eskilerin daha az çekici hale gelmesi gerekiyor. Geißler'in kendisi akıllı telefonunda takvim tutmuyor. E-postaları almak için bilgisayarı geleneksel yöntemle başlatması gerekiyor.

Yararlı engeller. Ama benim için pratik değiller. Sıkıcı Telefon da bana göre değil. Bir pazarlama hilesi olarak yavaşlama – lütfen yapmayın. Çiçekleri koklamak ve gökyüzüne bakmak ise en azından bir başlangıçtır. Şu andan itibaren, rezonans olmadan şimdiyi yaşayın – bunu nasıl yapacağımı henüz bilmiyorum ama yapmaya karar verdim.

Ve bazen yolculuk sadece varış noktasıdır. Araştırma süresince hiç zorlamadan cep telefonu kullanım sürem azaldı. Haftalardır günde üç saat stabil kalıyor. Yoğun zamanlarda yediye kadar vardı.

Artık bazen canım sıkılıyor. Ne büyük şans.