Emir
New member
6. His Ne Kadar Kuvvetli? Kalbin Gizli Radarını Konuşalım
Geçen gün bir arkadaş ortamında konu yine ilişkilerden açıldı. Birisi kahvesini karıştırırken gayet ciddi bir yüz ifadesiyle, “Benim 6. hissim çok kuvvetlidir, biri mesaj atmadan önce hissediyorum” dedi. Masadaki herkes bir an sustu. Sonra başka biri, “Ben de pizzacı motorunun sokağa girdiğini hissediyorum ama buna süper güç demiyorum” diye cevap verdi.
Kahkahalar yükselirken aklıma şu soru geldi: Gerçekten 6. his diye bir şey var mı? Varsa ne kadar kuvvetli olabilir? Yoksa beynimizin bizden habersiz topladığı bilgilerin oluşturduğu hızlı tahminlere romantik bir isim mi veriyoruz?
Forumda bu konuda çok farklı görüşler görüyorum. Kimileri bunu doğaüstü bir yetenek gibi değerlendirirken, kimileri tamamen psikolojik süreçlerle açıklıyor. İlginç olan ise iki tarafın da zaman zaman haklı çıkabilmesi.
6. His Nedir? Gizemli Güç Mü, Hızlı Analiz Mi?
Psikoloji alanında çalışan uzmanların önemli bir bölümü, insanların bazen farkında olmadan çok sayıda ipucunu değerlendirdiğini söylüyor. Yüz ifadeleri, ses tonları, davranış değişiklikleri, konuşma ritmi ve hatta sessizlikler bile beynimiz tarafından kaydediliyor.
Beyin bu verileri bilinç seviyesine çıkarmadan işlediğinde ortaya şu cümle çıkıyor:
"İçime doğdu."
Aslında içimize doğan şey çoğu zaman havadan gelen gizemli sinyaller değil, beynimizin arka planda yaptığı hızlı hesaplamalar olabilir.
Düşünün...
Bir arkadaşınız her zamanki gibi davranıyor gibi görünse de siz onda bir gariplik hissediyorsunuz. Birkaç gün sonra gerçekten bir sorun yaşadığını öğreniyorsunuz.
Bu durumda 6. his mi çalıştı?
Belki.
Ama belki de gözlerinin biraz daha yorgun olduğunu, mesajlarının daha kısa geldiğini ve normalde yaptığı esprileri yapmadığını fark ettiniz. Sadece bunu bilinçli olarak analiz etmediniz.
Neden Bazı İnsanların 6. Hissi Daha Kuvvetli Görünüyor?
Burada iş biraz ilginçleşiyor.
Bazı insanlar çevrelerini daha dikkatli gözlemliyor. İnsan davranışlarını okumaya daha yatkın oluyorlar. Bu kişiler genellikle ilişkilerdeki küçük değişimleri daha hızlı fark ediyor.
Örneğin bir erkek arkadaşım herhangi bir problemle karşılaştığında hemen çözüm haritası çıkarmaya başlıyor.
"Bu olduysa sebebi budur. Çözüm için şunu yaparız."
Onun yaklaşımı tamamen stratejik.
Başka bir arkadaşım ise aynı durumda insanların ne hissettiğini anlamaya çalışıyor.
"Acaba bunu söylerken kırıldı mı? Son zamanlarda biraz uzaklaştı gibi."
Onun odağı ilişki dinamikleri.
İlginç olan şu ki her iki yaklaşım da bazen çok güçlü sezgiler oluşturabiliyor.
Çözüm odaklı kişiler davranış kalıplarındaki mantıksal değişimleri yakalıyor.
Empatik kişiler ise duygusal değişimleri daha hızlı fark ediyor.
Dolayısıyla kuvvetli sezgi belirli bir cinsiyete değil, kişinin deneyimlerine, gözlem becerisine ve karakterine bağlı görünüyor.
6. His ve Tecrübe Arasındaki Gizli Ortaklık
Bir doktor düşünün.
Acil servise gelen bir hastaya bakar bakmaz durumun ciddi olduğunu hissedebilir.
Bir satranç oyuncusu rakibinin hamlesini önceden tahmin edebilir.
Bir öğretmen sınıfa girer girmez o gün bir şeylerin ters gideceğini anlayabilir.
Bu insanlar geleceği mi görüyor?
Hayır.
Fakat yıllar boyunca binlerce örnek gördükleri için beyinleri örüntüleri inanılmaz hızlı tanıyor.
Bu nedenle bazı araştırmacılar güçlü sezgiyi "sıkıştırılmış deneyim" olarak tanımlıyor.
Yani yılların birikimi saniyeler içinde sonuç üretiyor.
Belki de en kuvvetli 6. his aslında uzun yıllar boyunca edinilmiş görünmez tecrübedir.
6. Hisin Bizi Yanılttığı Anlar
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var.
İnsanlar doğru çıkan sezgilerini çok iyi hatırlar.
Yanlış çıkanları ise unutmaya eğilimlidir.
Mesela yüz kez tahminde bulunursunuz.
Doksan dokuzu yanlış çıkar.
Bir tanesi doğru çıkar.
Sonra yıllarca o bir taneyi anlatırsınız.
"Bak demiştim!"
Beynimiz bazen kendi başarı hikâyelerini yazmayı sever.
Bu yüzden her sezgiyi mutlak gerçek kabul etmek tehlikeli olabilir.
Özellikle kıskançlık, korku veya öfke gibi yoğun duygular içindeyken sezgilerle önyargılar birbirine karışabilir.
Kendinize şu soruyu sormak faydalı olabilir:
"Bu gerçekten sezgi mi, yoksa endişe mi?"
Bu ayrımı yapabilen kişiler genellikle daha sağlıklı kararlar veriyor.
Forumların En Popüler Cümlesi: 'Benim İçime Doğmuştu'
İnternet forumlarında bu konuyla ilgili sayısız hikâye bulunuyor.
Birisi taşınacağını önceden hissettiğini söylüyor.
Bir başkası yıllardır görüşmediği arkadaşının arayacağını tahmin ettiğini anlatıyor.
Bazıları gerçekten şaşırtıcı örnekler paylaşıyor.
Fakat dikkat çekici başka bir durum daha var.
İnsanlar çoğu zaman güçlü bağ kurdukları kişileri daha iyi tahmin ediyor.
Çünkü o kişilerin davranış kalıplarını yıllardır gözlemliyorlar.
Annesinin ses tonundan moralinin bozuk olduğunu anlayan biri doğaüstü güç kullanmıyor olabilir.
Sadece yılların oluşturduğu bir veri tabanına sahip.
Bir anlamda insan ilişkileri kendi yapay zekâmızı oluşturuyor.
Tek farkla...
Bizim sistem güncellemesi geceleri uyurken geliyor.
Peki 6. His Ne Kadar Kuvvetli?
Bana göre bu sorunun tek bir cevabı yok.
6. his bazen şaşırtıcı derecede güçlü olabilir.
Özellikle insan davranışlarını anlamak, riskleri sezmek ve ilişkilerdeki değişimleri fark etmek konusunda büyük avantaj sağlayabilir.
Ancak onu sihirli bir kehanet mekanizması olarak görmek de doğru olmaz.
En güçlü sezgiler genellikle dikkatli gözlem, empati, deneyim ve bilinçaltı analizlerin birleşiminden doğuyor.
Belki de mesele geleceği görmek değil.
Geleceğe giden işaretleri diğerlerinden biraz daha erken fark etmek.
Şimdi merak ediyorum:
Hayatınızda gerçekten açıklayamadığınız bir 6. his deneyimi yaşadınız mı?
Yoksa siz de benim gibi bunun beynimizin görünmez dedektiflik faaliyetleri olduğunu düşünenlerden misiniz?
Belki cevap ikisinin tam ortasındadır. Çünkü insan zihni bazen mantığın hesap makinesinden, bazen de kalbin radarından çalışıyor. Ve dürüst olmak gerekirse, ikisinin ortak çalıştığı günlerde ortaya oldukça etkileyici sonuçlar çıkabiliyor.
Geçen gün bir arkadaş ortamında konu yine ilişkilerden açıldı. Birisi kahvesini karıştırırken gayet ciddi bir yüz ifadesiyle, “Benim 6. hissim çok kuvvetlidir, biri mesaj atmadan önce hissediyorum” dedi. Masadaki herkes bir an sustu. Sonra başka biri, “Ben de pizzacı motorunun sokağa girdiğini hissediyorum ama buna süper güç demiyorum” diye cevap verdi.
Kahkahalar yükselirken aklıma şu soru geldi: Gerçekten 6. his diye bir şey var mı? Varsa ne kadar kuvvetli olabilir? Yoksa beynimizin bizden habersiz topladığı bilgilerin oluşturduğu hızlı tahminlere romantik bir isim mi veriyoruz?
Forumda bu konuda çok farklı görüşler görüyorum. Kimileri bunu doğaüstü bir yetenek gibi değerlendirirken, kimileri tamamen psikolojik süreçlerle açıklıyor. İlginç olan ise iki tarafın da zaman zaman haklı çıkabilmesi.
6. His Nedir? Gizemli Güç Mü, Hızlı Analiz Mi?
Psikoloji alanında çalışan uzmanların önemli bir bölümü, insanların bazen farkında olmadan çok sayıda ipucunu değerlendirdiğini söylüyor. Yüz ifadeleri, ses tonları, davranış değişiklikleri, konuşma ritmi ve hatta sessizlikler bile beynimiz tarafından kaydediliyor.
Beyin bu verileri bilinç seviyesine çıkarmadan işlediğinde ortaya şu cümle çıkıyor:
"İçime doğdu."
Aslında içimize doğan şey çoğu zaman havadan gelen gizemli sinyaller değil, beynimizin arka planda yaptığı hızlı hesaplamalar olabilir.
Düşünün...
Bir arkadaşınız her zamanki gibi davranıyor gibi görünse de siz onda bir gariplik hissediyorsunuz. Birkaç gün sonra gerçekten bir sorun yaşadığını öğreniyorsunuz.
Bu durumda 6. his mi çalıştı?
Belki.
Ama belki de gözlerinin biraz daha yorgun olduğunu, mesajlarının daha kısa geldiğini ve normalde yaptığı esprileri yapmadığını fark ettiniz. Sadece bunu bilinçli olarak analiz etmediniz.
Neden Bazı İnsanların 6. Hissi Daha Kuvvetli Görünüyor?
Burada iş biraz ilginçleşiyor.
Bazı insanlar çevrelerini daha dikkatli gözlemliyor. İnsan davranışlarını okumaya daha yatkın oluyorlar. Bu kişiler genellikle ilişkilerdeki küçük değişimleri daha hızlı fark ediyor.
Örneğin bir erkek arkadaşım herhangi bir problemle karşılaştığında hemen çözüm haritası çıkarmaya başlıyor.
"Bu olduysa sebebi budur. Çözüm için şunu yaparız."
Onun yaklaşımı tamamen stratejik.
Başka bir arkadaşım ise aynı durumda insanların ne hissettiğini anlamaya çalışıyor.
"Acaba bunu söylerken kırıldı mı? Son zamanlarda biraz uzaklaştı gibi."
Onun odağı ilişki dinamikleri.
İlginç olan şu ki her iki yaklaşım da bazen çok güçlü sezgiler oluşturabiliyor.
Çözüm odaklı kişiler davranış kalıplarındaki mantıksal değişimleri yakalıyor.
Empatik kişiler ise duygusal değişimleri daha hızlı fark ediyor.
Dolayısıyla kuvvetli sezgi belirli bir cinsiyete değil, kişinin deneyimlerine, gözlem becerisine ve karakterine bağlı görünüyor.
6. His ve Tecrübe Arasındaki Gizli Ortaklık
Bir doktor düşünün.
Acil servise gelen bir hastaya bakar bakmaz durumun ciddi olduğunu hissedebilir.
Bir satranç oyuncusu rakibinin hamlesini önceden tahmin edebilir.
Bir öğretmen sınıfa girer girmez o gün bir şeylerin ters gideceğini anlayabilir.
Bu insanlar geleceği mi görüyor?
Hayır.
Fakat yıllar boyunca binlerce örnek gördükleri için beyinleri örüntüleri inanılmaz hızlı tanıyor.
Bu nedenle bazı araştırmacılar güçlü sezgiyi "sıkıştırılmış deneyim" olarak tanımlıyor.
Yani yılların birikimi saniyeler içinde sonuç üretiyor.
Belki de en kuvvetli 6. his aslında uzun yıllar boyunca edinilmiş görünmez tecrübedir.
6. Hisin Bizi Yanılttığı Anlar
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var.
İnsanlar doğru çıkan sezgilerini çok iyi hatırlar.
Yanlış çıkanları ise unutmaya eğilimlidir.
Mesela yüz kez tahminde bulunursunuz.
Doksan dokuzu yanlış çıkar.
Bir tanesi doğru çıkar.
Sonra yıllarca o bir taneyi anlatırsınız.
"Bak demiştim!"
Beynimiz bazen kendi başarı hikâyelerini yazmayı sever.
Bu yüzden her sezgiyi mutlak gerçek kabul etmek tehlikeli olabilir.
Özellikle kıskançlık, korku veya öfke gibi yoğun duygular içindeyken sezgilerle önyargılar birbirine karışabilir.
Kendinize şu soruyu sormak faydalı olabilir:
"Bu gerçekten sezgi mi, yoksa endişe mi?"
Bu ayrımı yapabilen kişiler genellikle daha sağlıklı kararlar veriyor.
Forumların En Popüler Cümlesi: 'Benim İçime Doğmuştu'
İnternet forumlarında bu konuyla ilgili sayısız hikâye bulunuyor.
Birisi taşınacağını önceden hissettiğini söylüyor.
Bir başkası yıllardır görüşmediği arkadaşının arayacağını tahmin ettiğini anlatıyor.
Bazıları gerçekten şaşırtıcı örnekler paylaşıyor.
Fakat dikkat çekici başka bir durum daha var.
İnsanlar çoğu zaman güçlü bağ kurdukları kişileri daha iyi tahmin ediyor.
Çünkü o kişilerin davranış kalıplarını yıllardır gözlemliyorlar.
Annesinin ses tonundan moralinin bozuk olduğunu anlayan biri doğaüstü güç kullanmıyor olabilir.
Sadece yılların oluşturduğu bir veri tabanına sahip.
Bir anlamda insan ilişkileri kendi yapay zekâmızı oluşturuyor.
Tek farkla...
Bizim sistem güncellemesi geceleri uyurken geliyor.
Peki 6. His Ne Kadar Kuvvetli?
Bana göre bu sorunun tek bir cevabı yok.
6. his bazen şaşırtıcı derecede güçlü olabilir.
Özellikle insan davranışlarını anlamak, riskleri sezmek ve ilişkilerdeki değişimleri fark etmek konusunda büyük avantaj sağlayabilir.
Ancak onu sihirli bir kehanet mekanizması olarak görmek de doğru olmaz.
En güçlü sezgiler genellikle dikkatli gözlem, empati, deneyim ve bilinçaltı analizlerin birleşiminden doğuyor.
Belki de mesele geleceği görmek değil.
Geleceğe giden işaretleri diğerlerinden biraz daha erken fark etmek.
Şimdi merak ediyorum:
Hayatınızda gerçekten açıklayamadığınız bir 6. his deneyimi yaşadınız mı?
Yoksa siz de benim gibi bunun beynimizin görünmez dedektiflik faaliyetleri olduğunu düşünenlerden misiniz?
Belki cevap ikisinin tam ortasındadır. Çünkü insan zihni bazen mantığın hesap makinesinden, bazen de kalbin radarından çalışıyor. Ve dürüst olmak gerekirse, ikisinin ortak çalıştığı günlerde ortaya oldukça etkileyici sonuçlar çıkabiliyor.