Zeytinburnu Avrupa mı Anadolu mu ?

Savat

Global Mod
Global Mod
Zeytinburnu: Avrupa mı Anadolu mu? Yoksa Bizans’ın hâlâ karar veremediği sınır mı?

Selam forum ahalisi!

Dün akşam arkadaş ortamında yine bir tartışma çıktı. Konu: "Zeytinburnu Avrupa mı Anadolu mu?"

İlk başta gülüp geçtim, ama sonra fark ettim ki bu mesele aslında yıllardır süren bir toplumsal bilmecedir. Yani kimse tam emin değil! Google bile emin değil, Uber bir öyle bir böyle götürüyor, navigasyon “sınır bölgesine girdiniz” diye sinyal veriyor. Şimdi gelin, bu coğrafi muammayı biraz mizah, biraz mantık, biraz da forum sıcaklığıyla masaya yatıralım.

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Kardeşim, haritaya bak haritaya!”

Tipik erkek mantığı hemen devreye giriyor tabii. Tartışmada erkekler genelde şöyle başlıyor:

“Abi şimdi bak, Zeytinburnu’ndan Bakırköy’e 2 durak var. Marmaray’ın hattına göre bu düpedüz Avrupa yakası. Matematiksel olarak mümkün değil Anadolu olsun.”

Erkek mantığı bu; harita, mesafe, koordinat, Google Maps üzerinden çözüm arıyor. Hatta biri çıkıp, “Kardeşim, Zeytinburnu’nun IP adresi bile Avrupa bölgesinde!” diyor.

Sanki semtin interneti sınır geçişinde pasaport kontrolünden geçiyor.

Ama erkekler için mesele duygusal değil, tamamen stratejik.

“Benim işim Topkapı’da, sevgilim Maltepe’de, eğer Zeytinburnu Avrupa ise aramızda 2 kıta var; Anadolu ise ilişki biter!”

Yani mesele sadece coğrafya değil, aşk lojistiği de devrede!

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Bence Zeytinburnu her iki yakaya da ait hissediyor.”

Kadınlar olaya çok daha duygusal bir perspektiften bakıyor.

“Bence Zeytinburnu ne Avrupa ne Anadolu... O bir köprü. O bir geçiş. O bir duygu.”

Birisi şöyle dedi:

“Zeytinburnu bana hep iki yakayı da kucaklayan bir anne gibi geliyor. Metro oradan geçiyor, insanlar buluşuyor, hayat akıyor. Neden bir tarafa ait olmak zorunda?”

O an sustuk. Çünkü bu cümle, Marmaray’ın bile açıklayamadığı bir felsefeyi barındırıyordu.

Kadınlar için mesele kıta değil, kimlik.

Zeytinburnu onların gözünde coğrafi değil, duygusal bir aidiyet meselesi.

Bir kadın arkadaş, “Zeytinburnu bir insan olsaydı, sabah Avrupa’da işe gider, akşam Anadolu’ya dönerdi,” dedi.

Bir diğeri, “Zeytinburnu karma bir burç gibi. Hem pratik, hem duygusal. Kesin Başak-Yengeç karışımıdır,” diye yorum yaptı.

Forumda o anda astroloji haritaları açıldı, kimse coğrafyayı hatırlamadı.

---

Tarihi Komplo Teorileri: Bizans hâlâ karar veremedi

Araya bir forum üyesi girdi:

“Kardeşim, Zeytinburnu eskiden surların dibindeydi. Belki de Bizans döneminde de tartışma vardı. Konstantin çıkıp ‘Şu bölge Avrupa mı, Asya mı?’ diye danıştay kurmuş olabilir.”

Bazıları da iddia etti ki, Zeytinburnu aslında ‘tarafsız bölge’. Yani soğuk savaş döneminde haritada NATO bile kararsız kalmış.

Bir diğeri, “Bence Zeytinburnu Avrupa Birliği’ne girmeye çalıştı ama kimlik karışıklığından Schengen reddi aldı,” dedi.

O kadar ciddi bir tespitti ki, forumdakiler kahkaha attı ama içten içe “ya öyleyse” diye düşündü.

---

Ulaşım Gerçeği: İstanbulkart ne diyor, önemli olan o!

Bir arkadaş konuyu çok mantıklı bir noktaya getirdi:

“Kardeşim, mesele harita değil, İstanbulkart ne diyor ona bakalım. Eğer aktarma ücretin aynıysa Avrupa’dır.”

Gerçekten de bir süre sonra konu dönüp dolaşıp toplu taşımaya geldi.

Kadınlar, “Benim metrobüs aktarmam değişmiyor, Avrupa’dır,” dedi.

Erkekler, “Ama Marmaray geçişinde sinyal değişiyor, Anadolu olabilir,” diye karşı çıktı.

Bir forum üyesi de olaya daha felsefi yaklaştı:

“Belki de Zeytinburnu, İstanbul’un Wi-Fi’ı gibi... Herkese biraz bağlı, ama kimseye tam ait değil.”

---

Günlük Hayat Testi: Simit mi gevrek mi?

Zeytinburnu’nun kıtasını anlamak için bazı forumdaşlar alan araştırmasına çıktı.

Birisi “Orada simit diyorlarsa Avrupa, gevrek diyorlarsa Anadolu’dur,” dedi.

Ertesi gün bir kullanıcı rapor paylaştı:

“Sordum abi, fırıncı simit dedi. Ama yanında çay yerine ayran verdi. Karma bölge onaylandı!”

Bu noktada forumun yaş ortalaması 30’dan 12’ye düştü. Kahkahalar eşliğinde herkes kendi teorisini yazdı.

Kimi “Zeytinburnu’na gidince GPS kayıyor, burası kesin Bermuda Üçgeni,” dedi.

Kimi de “Zeytinburnu zaten dünyanın merkezi, diğer kıtalar onun etrafında,” diye savundu.

---

Romantik Teori: Kıtalar arası aşk burada başladı

Bir kullanıcı çok romantik bir yorum yaptı:

“Belki de İstanbul’un kıtalar arası aşkı Zeytinburnu’nda başladı. Avrupa ile Asya orada göz göze geldi.”

Bu yorum sonrası forumda sessizlik oldu.

Sonra biri yazdı:

“Yani Zeytinburnu, Avrupa ile Anadolu’nun flört ettiği yer mi diyorsun?”

Cevap geldi:

“Evet, ama henüz ilişki resmileşmemiş. Statü: Karmaşık ilişki.”

---

Sonuç: Zeytinburnu Avrupa mı Anadolu mu? Cevap: Evet.

Sonuç olarak, Zeytinburnu bir coğrafya değil, bir ruh hali.

Bir gün Avrupa gibi düzenli, bir gün Anadolu gibi sıcak.

Bir gün trafikte Avrupalı sabrıyla bekler, ertesi gün Anadolu refleksiyle “bi korna çakayım” der.

Yani sevgili forumdaşlar, Zeytinburnu’nun hangi yakada olduğu değil, hangi ruh hâlinde olduğudur mesele.

Ve belki de o yüzden bu kadar özel: Çünkü sınır değil, köprü.

Bir tarafıyla mantık, bir tarafıyla duygu. Bir yanı harita, bir yanı kalp.

Şimdi siz söyleyin:

Sizce Zeytinburnu Avrupa mı, Anadolu mu, yoksa kendi kıtasını mı kurdu?

Yorumlarınızı bekliyorum — ama lütfen koordinat paylaşmayın, telefonun GPS’i hâlâ kararsız!