YÖK, temel bilim alanlarına ilgiyi artırmak için harekete geçti

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Yükseköğretim Konseyi (YÖK), üniversitelerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji üzere temel bilim programlarının mevcut durumunu pahalandırmak için toplantı düzenledi.

YÖK’ten yapılan açıklamaya bakılırsa, YÖK Lideri Erol Özvar başkanlığında düzenlenen toplantıya, Yürütme Konseyi Üyeleri ile çeşitli üniversitelerden alanında uzman akademisyenler katıldı.

görüşmede, temel bilim programlarının mevcut durumunun yanı sıra Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) yerleşme puanı yüksek öğrenciler için temel bilimlerin özendirilmesi ve tercih edilebilir hale getirilmesi, araştırma ve teknoloji altyapısının mevcut durumu ile düzgünleştirme teklifleri, eğitim ve öğretim kalitesi ve mezunların istihdamına ait tahlil teklifleri ele alındı.

YÖK Lideri Özvar burada yaptığı konuşmada, üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji ve matematik üzere temel bilimler alanındaki kısımlarına ilginin istenilen oranda olmadığını gözlemlediklerini, bu kısımlara ilginin artması için tahlil üreteceklerini tabir etti.

Özvar, toplantının, üniversitelerin temel bilim alanlarından matematik, fizik, kimya ve biyoloji kısımlarının mevcut durumunu kıymetlendirme, son vakit içinderda öğrenci sayılarının azalması ve mezunlarının istihdam imkanları üzere problemlere tahlil arama ve temel bilim kısımlarında daha kaliteli bir eğitim ve öğretim vizyonu ortaya koyma konusunda yeni devirdeki yol haritasının oluşturulmasına katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.

YÖK temsilcileri, rektörler ve çeşitli üniversitelerden alanında uzman bilim insanlarının iştirakiyle gerçekleştirilen bu toplantıyı, bahsin en üst seviyede gündeme alınmasının bir başlangıcı olarak gördüğünü kaydeden Özvar, Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilikçilik performansının sürekliliği ve gelişimi için temel bilim alanlarına nitelikli gençlerin ilgisinin canlı ve devamlı tutulmasını sağlamak zorunda olduklarının altını çizdi.

Lider Erol Özvar, “Temel bilimlerin araştırma faaliyetlerine ve katma kıymeti yüksek, inovatif ve yüksek teknolojik mamüllerin geliştirilmesine katkısı hepinizin malumudur. Temel bilimlerin, tıp, dişçilik, eczacılık üzere sıhhat alanları, mühendislik alanları ve iktisat üstündeki tesiri yadsınamaz.” tabirlerini kullandı.

görüşmede, temel bilim programlarının daha cazip hale getirilmesi için iştirakçiler tarafınca görüşler de lisana getirildi.