Yeşil alanlara bayan markajı!

DeSouza

New member
Meltem Günay – Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en gözle görünür branşı futbolda ‘yapamazsın’ diye kodlanan kalıp yargıları yıkmak için yola çıkan ‘Kızlar Alanda Futbolcu Gelişim Programı’ ikinci yılı geride bıraktı. Kızlar Alanda Platformu ve Kotex’in bir arada sürdürdüğü programda iki yılda 400’ün üzerinde lisanslı bayan sportmen, eğitimlerle desteklendi. Genç bayan futbolcular, hiç bir şeyin kendilerine mani olamayacağını anlatırken, kendileri üzere futbola sevdalı genç kızlara da ‘isterseniz yaparsınız’ diye seslendi.

Futbolun fazlaca ötesi

Programın birinci yılında Denizli, Kayseri, Malatya, Ordu ve Samsun’daki beş bayan futbol kulübünden toplamda 150 atletin eğitimlere dahil olduğunu anlatan Kızlar Alanda Kurucu Ortağı Kiraz Öcal, ikinci yılda ise 3 ülkede ve 61 kentten 254 atlete ulaştıklarını belirtti. Öcal, “Kızlar Alanda olarak 2013 yılından beri toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne futbol yoluyla geçmek için çalışıyoruz. Futbol Türkiye’deki en tanınan alan lakin yalnızca erkeklere ilişkin üzere görünüyor. Tam da bu niçinle düzenlediğimiz program büyük kıymet arz ediyor. Kotex Kızlar Alanda Futbolcu Gelişim Programı ile bayan atletlerin kişisel gelişimlerinden, meslek maksatlarına kadar katkı sağlıyoruz. Bayan futbolcuların güçlenmesi, Türkiye’deki bayan futbolunun da ileriye gitmesi manasına geliyor” dedi. Bu programın hem futbol üzerinden toplumsal bir farkındalık yaratabilmek birebir vakitte futbolun futboldan epeyce daha ötesi olduğunu göstermek ismine epeyce kıymetli bir çalışma olduğunu belirten Kotex Türkiye Pazarlama Yöneticisi Orjin İbar da “Projeyi hayata geçirdiğimizden bu yana ismini daha fazla duyurduğumuz bayan futboluna öteki markaların da yatırım yaptığını, büyük kulüplerin kendi bayan futbol gruplarını kurduklarını görmek bizi gururlandırdı. Umuyoruz ki bu kartopu tesiri uzun yıllar devam etsin ve bayanlar ne isterlerse yapsınlar” dedi.

Engeller onları durdurmadı

Futbolcu olmak için hem aileleriyle birebir vakitte etraflarıyla çaba etmek zorunda kalan bayan futbolcular ise kendilerinin müsaadeden gelmek isteyen gençlere asla vazgeçmeyin davetinde bulundu.

Yasemin Hicret Alkurt 23 yaşında Gaziantepli. 12 yaşında tanıştığı futbolu oynayabilmek için hayli çaba verdiğini anlatan Alkurt, “Ne ailem ne de arkadaşlarım takviye oldu, futbolcu olup ne yapacaksın sen nasıl futbol oynayacaksın dediler ancak ben tek başıma bunu başardım. bununla birlikte Yalova’da tersanede itfaiyecilik de yapıyorum. İki tane erkek hâkim meslek olarak isimlendirilen iki işi de yapıyorum. Kimseyi dinlemeyin duymayın. Ben bunu başarabildiysem siz de yapabilirsiniz” diye konuştu.

25 yaşındaki Büşra Yılmaz da 12 yıldır futbol oynuyor. Şu anda Sivasspor Bayan Takımı’nda olan Yılmaz, “Ailem hem yanımdaydı lakin etrafımız daima babama reaksiyon gösteriyordu. Hiç bırakmadım inat ettim. Ne pürüz olursa olsun bunları aşabileceğinize inanın, kendinize inancın ve bayan isterse her şeyi yapar bunu hiç unutmayın” dedi. Futbola ortaokulda başladığını anlatan Selda Süvari de Karslı. Lisede okuduğu bölgede bayan futbol kadrosu olmadığı için İstanbul’a geldiğini söyleyen Süvari, şu anda Iğdır’da Vücut Eğitimi ve Spor Öğretmenliği okuyor. beraberinde Altınova Spor’da futbol oynadığını söyleyen Süvari, “Ailem futbol oynamamı hiç istemedi. Benim üzere olanlar asla vazgeçmesinler isterlerse yapabilirler buna inansınlar” diye anlattı.