Ukrayna için 6,5 milyar dolarlık yardım taahhüdü

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Ukrayna için Polonya’nın başşehri Varşova’da düzenlenen milletlerarası donörler konferansında insani yardımlar, iktisada takviye ve savaş daha sonrası bir daha imara katkı gayesiyle milyarlarca dolarlık ek kaynak sağlandı.

Konferansa İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile birlikte konut sahipliği yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna’nın acil insani muhtaçlıkları için hükümetler ve iş dünyasından toplam 6,5 milyar dolarlık taahhütte bulunulduğunu belirterek “Bu konferans, dünyanın Rusya’nın ‘soykırımcı savaşı’na kayıtsız kalmadığını gösterdi” dedi. Morawiecki, Ukrayna’nın her gün 12 bin tonu aşkın insani yardım gerecine gereksinimi bulunduğuna, lakin günde ulaştırılabilen yardım ölçüsünün 3 bin tonda kaldığına da işaret etti.

İsveç Başbakanı Andersson da konferansta toplanan ölçünün beklentilerin üstüne çıktığını belirterek maksadın Ukrayna’ya hem artık tıpkı vakitte gelecekte yardım etmek olduğunu söylemiş oldu. Andersson, “Ukrayna savaşı kazanacak ve biz yanınızda olacağız” diye konuştu.

Marshall Planı göndermesi

Avrupa Birliği (AB) Kurulu Lideri Charles Michel de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İkinci Dünya Savaşı daha sonrasında Avrupa ekonomilerine takviye için oluşturduğu plana atıfla, bugün düzenlenen konferansın Ukrayna için bir Marshall Planı’nın başlangıç noktasını oluşturmasını umut ettiklerini söylemiş oldu.

Konferansa imajlı temas yoluyla katılan Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy de Michel’in kelamlarına atıfla Ukrayna’ya aktarılan kaynakların Marshall Planı ruhunu yansıttığını belirterek Ukrayna’ya aktarılan kaynakların tüm bölgenin güvenliği için yapılan bir yatırım olduğunu kaydetti. Zelenskiy, ülkesinin AB’ye üye olma umuduna da bir sefer daha vurgu yaptı.

Konferansa Polonya ve İsveç başbakanları Morawiecki ve Andersson konut sahipliği yaptıFotoğraf: JANEK SKARZYNSKI/AFP

AB Kurulu Lideri Ursula von der Leyen da Ukrayna’yı bir daha inşa etmek için “yüz milyarlarca euroya ve reformlarlara” gereksinim olduğunu söylemiş oldu.

Polonya ve İsveç’in organize ettiği konferansa AB Komitesi ve AB Kurulu de dayanak verdi. Birleşmiş Milletler ve Milletlerarası Kızılhaç Komitesi temsilcilerinin de katıldığı konferansta yardım taahhüdünde bulunanlar içinde ülkelerin yanı sıra Google ve Covid aşısı üreticisi AstraZeneca üzere şirketler de yer aldı.

GSYİH’da yüzde 35’lik düşüş bekleniyor

Memleketler arası Para Fonu (IMF), Rus işgali niçiniyle Ukrayna’nın GSYİH’sında 2022 yılında yüzde 35’lik düşüş bekliyor. Ukrayna, hükümetin ve kıymetli devlet kurumlarının işleyişinin sürdürülebilmesi için önümüzdeki 2-3 aylık devirde ayda yaklaşık 5 milyar euroya gereksinim duyduğunu bildirmişti.

Ukraynalı mülteciler için Nisan ayında düzenlenen bir öteki konferanstan da 9,9 milyar euroluk yardım taahhüdü çıkmıştı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği datalarına göre Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı 24 Şubat’tan bu yana 5,7 milyon Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Ülke ortasında yer değiştirmek zorunda kalanların sayısının da 7,7 milyonu bulduğu kestirim ediliyor.

Zelenskiy internetten yardım kampanyası başlattı

Ukrayna Devlet Lideri Zelenskiy, toplumsal medya hesabı üzerinden de global yardım daveti yaptı.

Başlattıkları “United24” isimli global kampanyayı tanıtan Zelenskiy, United24’ün birinci etabının Ukrayna’ya maddi yardım toplamak üzere oluşturulan online platform olduğunu, yakın vakitte kampanyaya diğer proje ve programların da ekleneceğini duyurdu.

Zelenskiy, “İstediğiniz ülkeden tek tıkla bağışta bulunabilirsiniz. birlikte başaracağız” dedi.

AP,dpa / BK,ET