Türkiye’nin birinci bayan Hava Pilot Albayı Şenay Günay 84 yaşında

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Şenay Günay birinci, orta ve lise tahsilini Antakya’da tamamladı. çabucak sonrasında İstanbul Üniversitesi hukuk fakültesini kazanan Günay, Hukuk fakültesinde ikinci sınıfta okurken duyduğu anonsla tarihe geçeceğini bilemezdi.

Babası Çanakkale, ağabeyi de Kore gazisiydi. Kendisi de onların yolundan yürüdü. senelerca ulu üniformayı muvaffakiyetle taşıyan Günay, birinci sefer askeri okullara kızların da alınacağını duyduğu, ömrünü değiştiren anonsu şöyleki anımsattı:

“Anonslar başladı, bu biçimde televizyon yok radyoda dikkat dikkat harp okullarının kapısı askeri okulların kapısı Türk genç kızlarına açılmıştır.”

Hayalinde daima gökyüzü vardı

1 Kasım 1956’da İzmir’deki Hava Harp Okuluna girdi. Bir üst periyotla bir arada sadece 12 kız öğrenci vardı. 30 Ağustos 1958’de Asteğmen rütbesi ile mezun oldu. Evvel İzmir’deki Hava Uçuş Okulunda pilotaj, akabinde Eskişehir’de jet eğitimlerini tamamladı.

15 Eylül 1960’ta dünyanın birinci bayan jet savaş pilotları içindeki yerini aldı. O artık Hava Pilot Teğmen Şenay Çiper’di.

Brövesini gururla taktı

12 bayan devreden sırf 2 subay pilot brövesini taktı. Türkiye’nin bayan jet pilotları dünyanın da dikkatini çekti. Şenay Günay, Alman mecmuasına tam sayfa kapak oldu.

Etimesgut’taki 12’nci Hava Üs Komutanlığı’na atandı. Nakliye uçağı pilotu olarak nazaranv yaptı. Türkiye’nin birinci Hava Pilot Albayı Şenay Günay, yıllar daha sonra bir defa daha Etimesgut’taydı. Havacılık müzesini gezdi. Vaktinde kendisinin kullandığı, şimdilerde ise müzede sergilenen uçaklarla yeniden buluştu. Pilot koltuğuna oturdu.

Günay, Hava Kuvvetlerinde 23 yıl 9 ay 3 gün vazife yaptı. 2 bin saatten çok uçuş gerçekleştirdi. Albay rütbesinde iken 4 Eylül 1980’de emekliliğini istedi.

Türkiye’nin birinci bayan pilot albayı Şenay Günay’ın emekli olmasının üzerinden tam 42 yıl geçti o 83 yıllık ömrüne hem pilotluğu tıpkı vakitte ressamlığı sığdırdı. Artık ise maksadında ömrünü kaleme aldığı kitabı bulunuyor.

“Hayallerinizin peşinden gidin”

Emekli albay gençlere de tavsiye verdi:

“Ben bir hayal gerçekleştirdim, yani hayallerimin peşinden gittim. Gençlere sesleniyorum hayallerinizin peşinden gidin, gayret edin, pes etmeyin.”