Türk kızı 4 yıldır TIR’ıyla yollarda! Erkekler sollarken en epeyce bu yanılgıyı yapıyor

DeSouza

New member
Fransa Lyon doğumlu, 25 yaşındaki Gülfem Varlıklı ailesinin birinci çocuğu olarak dünyaya geldi. 2 erkek kardeşi olan Gülfem birden fazla hemcinsinin tercih etmeyeceği bir işe gönül verdi. Uzun yol TIR sürücülüğü yapmaya kendini aradığı bir periyotta karar verdiğini söyleyen Gülfem Güçlü araç kullanmayı daima sevdi ve çocukluğundan beri de bununla ilgili bir meslek sahibi olmak istedi. Ancak bir epey hayali olan Gülfem için birinci adımı atmak hiç kolay olmadı. Bunun karşısındaki birinci mani ise ailesiydi, kızlarının TIR sürücülüğü yapmalarını istemiyorlardı. Fakat genç hanımın emeli kendi parasını kazanmak ve hem de da sevdiği bir işi yapmaktı. Güç bir mesleğe sahip olduğunu lakin işini fazlaca sevdiğini söyleyen Gülfem Güçlü, “Babam, annem, teyzem, anneannem, herkes karşıydı fakat ben bildiğimi yaptım” diye konuştu.

Mesleğinin en sıkıntı taraflarını sıralayan Gülfem için sabırlı olmak hayli kıymetli bir faktör. TIR şoförlüğünde uyku nizamının de şayet olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Gülfem Güçlü, “kimi vakit gece kimi vakit de gündüz seyir halinde oluyoruz. Takograf kurallarına uymak hakikaten güç istiyor” bilgisini paylaştı.

‘4 SAAT İÇİNDE DORSEYİ KESİP İÇİNDEKİLERİ ÇALDILAR’

Fransa’da yaşayan Gülfem, TIR sürücülüğü yapabilmek için evvel bu işi sevmek gerektiğini belirtiyor. Günde 11-15 saatini yollarda geçirdiğini lisana getiren genç sürücü, kimi birtakım trafik birtakım bazı da yük sorunu üzere sebeplerle meskene dönmenin güçleştiğine dikkat çekti. Yollarda enteresan olaylar yaşadığını anlatan Gülfem Güçlü, şu bilgileri paylaştı:

“örneğin bir seferinde kocaman bir ceylanla göz göze geldik. Bu hoş bir andı fakat aksilikler da oluyor. İspanya’da büyük bir benzinlikte, sokak lambası altına, aydınlık bir yere park etmiştim. Önümde ve gerimde da öbür araçlar vardı. Buna karşın 4 saat ortasında dorsem kesildi, ortasındaki mallar ve mazotum çalındı.”

Çok ender de olsa TIR’ını park ettiği yerlerde kendini rahat hissetmediğini söyleyen Gülfem, huzursuz olduğu ya da korktuğu vakit içinderı ise yemek yiyerek ve dua ederek atlatmaya çalışıyor. En hayli korktuğu şeyin kendisi de aracın ortasındayken bir hırsızlık durumuyla karşılaşmak olduğunu söyleyen genç sürücü, bu sorunun yıllardır devam ettiğine vurgu yaptı.

‘PSİKOLOJİK OLARAK ÇOK YORUCU BİR MESLEK’

2 yıldır kendi şirketi için çalışan Gülfem Güçlü, yollardayken gelen aramalarla yeni iş kontakları kuruyor. TIR kullanırken kendi kendine müzikler söyleyerek aldığı keyfi ikiye katladığını tabir eden Gülfem, bu mesleği her insanın yapamayacağının altını çizerek, “Saygı konusunda sorunlu bir meslek. Ayrımcılıkla karşılaşıldığında sakin kalmak gerekiyor. Şayet sabrınız ve her şeyi alttan alacak gücünüz yoksa bu işi yapamazsınız. Şimdiye kadar bu mesleği yaptığım için pişmanlık yaşamadım. Bilakis daima çaba ettiğim için kendimle fazlaca gurur duyuyorum. Lakin şüphesiz ruhsal olarak hayli yorucu. Avantaj ve dezavantajlarını bildikten daha sonra bu mesleğe adım atabilirsiniz. Muhakkak vakitte, muhakkak bir yerde olmak zorundasınız. Trafik olabilir, arıza olabilir. Tüm bunlar ebette gerilim kaynağı. Bunun yanında diğer kültürleri görüp öğrenmek, diğer bir lisanda konuşmak üzere avantajları da var” bilgisini verdi.

‘ÖNÜME GEÇİP ANİ FRENLE MEVTE DAVETİYE ÇIKARANLAR VAR’

Günde 8-10 saat TIR kullanan Gülfem Varlıklı, bunun bel sıhhati için de pek ziyanlı olduğunu belirtti. Daima araçtaki yükün denetim edilmesi ve bu yüke bakılırsa sürüşün değiştirilmesi gerektiğine değinen Gülfem, “Temiz tuvalet bulabilmek, gümrüklerde günler boyunca beklemek de zorluyor. Bir de yollarda gereğince süratli gidemediğimiz için küçük araçların aldığı risklerle karşı karşıya kalıyoruz” deyip şu biçimde konuştu:

“kimi vakit araçlar sonlanıp sollama yaparak önüme geçiyor, daha sonra da aniden frene basıp kazaya da vefata de davetiye çıkarıyorlar. Bütün ülkelerde emsal problemler var. Biraz daha sabırlı olunması gerekiyor. Maalesef bu biçimde tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalıyoruz.”

‘EGOLARINDAN SOLLAMAYA MÜSAADE VERMİYORLAR’

Bazı sollamalarda erkek sürücülerin bunu uzattığını vurgulayan Gülfem Güçlü, “Aslında kurallara bakılırsa bir TIR sollamaya başladıysa, sollanan aracın suratını artırmaması gerekir. Fakat erkek sürücüler genelde egolarından bu biçimde davranıyorlar. Şimdiye kadar Avrupa’nın birçok ülkesine gittim, hâlâ da gitmeye devam ediyorum. En rahat ettiğim yer ise Türkiye oluyor” yorumunda bulundu.

Kendisinin fazlaca ender yemek yaptığını, genelde ya hazır yemekler ya da meskenden getirdiklerini tükettiğini söyleyen genç sürücü, “Yollarda sandviç yiyorum yahut hazır çorba içiyorum. Kolay değil lakin elimden geldiği kadar sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. bir daha de ne olur ne olmaz diye yanımda yemek yapacak tencerelerim var. Pirinç, zeytinyağı, makarna, sos, şehriye, çeşitli ton balıkları bulunduruyorum. TIR’ımda mikrodalga fırınım da var. Yemeklerimi bu biçimde ısıtıp yiyorum” açıklamasını yaptı,

‘TIR’IN BÜTÜN KESİMLERİNİ SÖKEBİLİRİM’

Gülfem Varlıklı birkaç sene daha bu tempoda çalıştıktan daha sonra mesleği bırakmayı planladığını lisana getirdi. “Sonuç olarak 4 yıldır bu işi yapıyorum ve bana epey fazla deneyim kazandırdı” yorumunda bulunan Gülfem, “İlk başlarda kendimden kuşku ederken, şimdilerde kendime güveniyorum. kimi vakit epeyce güç vakit içinderım oluyor lakin deneyim bu türlü yaşanarak kazanılıyor. Yaşadığınız şeyin güzel ya da makûs olması değerli değil, kıymetli olan tecrübe” diyerek kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“TIR’ın üstündeki bütün modülleri sökebilirim. Motorun yağ ve suyunu denetim edebilirim. Lastikleri ve aküyü değiştirebilirim. Fren yahut balatalar ısınırsa yapılması gereken taktikleri biliyorum. Bence uzun yol TIR sürücülüğü bekârlar için daha uygun. Evli olanlar konuttaki huzuru ve ailesini fazlaca özleyebilir.”