Trabzon’da dev kayaların düştüğü endişe sitesinde ‘heyelan’ kabusu

DeSouza

New member
Kentin 2 Nolu Erdoğdu Mahallesi’ndeki 10 katlı 2 apartmanın bulunduğu Duru Sitesi’nin art yamacından 19 Mart’ta yağış daha sonrası heyelan oluştu.

Dik yamaçtan kopan kayalar, sitenin bahçesine düştü. İrili ufaklı taş ve toprakla birlikte tonlarca yükteki 2 kaya, site önünde park halindeki 3 arabaya hasar verdi. İhbarla adrese gelen devriye nazaranvindeki bekçiler ve polis grupları, site bahçesine şerit çekip güvenlik tedbiri aldı. Heyelan anı sitenin güvenlik kamerasına yansıdı. MR randevusu için meskenlerinden çıkan ailenin, kayaların altında kalmaktan 35 saniyeyle kurtulduğu açıklandı. Site idaresi ve yaşayanlar, son 22 yılda yamaç için biroldukca dilekçe sunmalarına karşın ilgililerce tedbir alınmadığını söylemiş oldu. Sitenin üst kısmındaki apartman sahibinin de belediyeye dilekçe verip, yamaç için tedbir talebinde bulunduğu öğrenildi.

‘DEFALARCA DİLEKÇE VERDİK İLGİLENEN OLMADI’

Sitede yaşayanlardan kimileri meskenini terk ederken, kimisi de yamaca bakan odalarını kilitleyip tedbir aldı. Telaş ve endişeyle yaşadıklarını tabir eden sitedekiler, bölgede kapsamlı tedbirlerin alınmasını istedi. Kayaların çabucak hemen kaldırılmadığı sitede yaşayan Abdullah Baki, “Evlerimize giremez olduk ancak mecbur, kalacak yerimiz yok, girmek zorunda kalıyoruz. Lakin nasıl yatıyoruz, nasıl kalkıyoruz Allah biliyor. Kimse gelip kayaları bile bu alandan almadı. aslına bakarsanız yıllardır üstteki yamaçtan taş ve toprak kesimleri koparak konutlarımıza geliyor, duvarlarımıza camlarımıza vuruyordu. Yetkili makamlara tekraren dilekçe verdik ancak ilgilenen olmadı. Hala daha bir süreç yapan, tedbir alan yok. Yatak odalarımız yamacın olduğu tarafta, boşaltmak zorunda kaldık. Mecbur kalmadıkça yamaç tarafındaki odalara girmiyoruz. Tedbir alınsın istiyoruz” diye konuştu.

Heyelan daha sonrası naylonlu tedbirHeyelan daha sonrası boşaltılan sitede naylonlu tedbirHaberin Tüm Görselleri

‘YAMACA BAKAN ODALARI KİLİTLEDİM, KULLANMIYORUM’

Sitedeki Şeyda Velioğlu, “Yatak odamla, çocuk odası yamacın bulunduğu tarafa bakıyor. O odaları kilitledim, kullanmıyorum. Şu an oturduğum odada hem uyuyorum, hem oturuyorum. 5 aylık bebeğim var endişe ortasında burada yaşamak zorunda kalıyorum. Cuma gününden beri kimsenin gelip gittiği yok. Daha evvel de bu çeşit olaylar yaşandı, hatta komşumuzun balkonu kırıldı. Biz uyurken odamızın bulunduğu tarafa gelmiş olsaydı kaya, bizim şu anda hayatta olma ihtimalimiz yoktu. İlla cana mı gelmesi gerekiyor? Ah ile vah hiç bir vakit yarar etmiyor. Bir an evvel tedbir alınması gerekiyor” dedi.

‘ÇOK KORKUYORUZ’

Münür Abdullah Sarı da “Sürekli kayalar düşüyor. yıllardır bunun uğraşını veriyoruz. Artık de dev kayalar koptu geldi. Eşim kanser hastası tedavi alıyor; konutumu terk edemiyorum. Fakat 10 yaşındaki çocuğumu babaannesinin yanına göndermek zorunda kaldım. Çok etkilendi bu olaydan, fazlaca korktu. Biz de hayli korkuyoruz” diye konuştu.

‘İKİNCİ BİR BAHTIMIZ OLMAYABİLİR’

Kayaların altında kalmaktan saniyelerle Funda Taş ise “Çocuklarımız dehşet ortasında. Odalarında yatmıyorlar. Her seste ‘anne yeniden kaya mı geldi’ diye soruyorlar. 35 saniyeyle kurtulan bir aileyiz. İkinci bir bahtımız olmayabilir. Bu alan bizim çocuklarımızın oyun oynadığı bir alan. Çocuklarımız korkuyorlar” sözlerinde bulundu.