Tarih Öğretmenlerine 100. Yıl Armağanı Merasimi

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Tarih öğretmenlerine verilmek üzere hazırlanan yapıtların tanıtıldığı, “Türk Tarih Kurumundan Tarih Öğretmenlerine 100. Yıl Armağanı” merasimi, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iştirakiyle gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu içinde imzalanan eğitimde işbirliği protokolü kapsamında, okullarda bakılırsav yapan tarih öğretmenlerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan eserler dağıtılacak. Protokol çerçevesinde, 81 kentte vilayet temsilcisi olarak belirlenecek 81 tarih öğretmeni, tarih eğitimi faaliyetlerinin uyumunu sağlayacak.

Protokol merasiminde konuşan Bakan Ersoy, müzeler, kültür sanat merkezleri ve kütüphanelerde okuma alışkanlığı kazandırabilmek, farklı alanlarda teorik ve pratik eğitim sunan atölyeler gerçekleştirmek üzere projelerle çocuklar ve gençlerin kişisel gelişimlerine takviye sunmayı amaçladıklarını tabir etti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokolün, tarihe sahip çıkma ve ömrünü bu yola vakfetmiş öğretmenlere dayanak olma fikrinden doğduğunu belirten Ersoy, “13 Nisan 2022 yılında imzaladığımız protokolle bu fikir aksiyona dönüştürülmüş, Türk Tarih Kurumu nezdinde genç jenerasyonların, araştırma ve sorgulama kültürüne sahip bulunmasına katkıda bulunmak, tarih öğretmenlerinin mesleksel ve şahsi gelişimlerine akademik takviye sunmak gayeleriyle çalışmalara başlanmıştır.” biçiminde konuştu.

Ersoy, 81 vilayetten 81 tarih öğretmeninin Türk Tarih Kurumu Tarih Öğretimi Takviye Projesi vilayet temsilcisi olarak belirlendiğini aktararak, “Bu öğretmenlerimiz tarih eğitimiyle ilgili yapılacak etkinliklerde vilayetlerinde uyum sağlamakta ve yapılacak faaliyetlerin tarih öğretmenlerine duyurulmasına yardımcı olmakta.” dedi.

Bakan Ersoy, belirtilen hedefler doğrultusunda 2022 yılında 8 aktiflik düzenlendiğini bildirdi.

– Tarih öğretmenlerine 3 eser dağıtılacak

“Kurumumuz yayınlarından, Prof. Dr. Justin McCarthy’nin Mevt ve Sürgün, Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın Osmanlı Devletinin İlmiye Teşkilatı ve Kazım Özalp’in iki ciltlik Ulusal Uğraş isimli yapıtlarını ülkemizde misyon yapan yaklaşık 20 bin tarih öğretmenimize ikram diyoruz. Cumhuriyet’imizin 100. yılında tarih öğretmenlerimize karşı vefa ve minnet hislerimizi bu türlü biraz olsun tabir edebileceğimizi umuyorum. Onların şahsında, bilginin ve bilimin kapılarını açan bütün öğretmenlerimize en kalbi şükranlarımı sunuyorum.”

– “Okullaşma oranları yüzde 95’in üzerine çıktı”

Protokol merasiminde konuşan Bakan Özer ise Türkiye’nin eğitimde evrenselleşme, kitleselleşme evresini son 20 yılda tamamladığını anlatarak, “İlk defa okul evvelce ortaöğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95’in üzerine çıktı. Sahiden bu kolay olmadı.” diye konuştu.

Özer, okul temelli biçimde eğitimde kaliteyi daima artırmayı ve okullar ortası muvaffakiyet farkını azaltarak fırsat eşitliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Türkiye’deki öğrenci ve öğretmen sayısının toplamının, birden fazla ülkenin nüfusundan hayli daha fazla olduğuna değinen Özer, şöyleki konuştu:

“19 milyon 150 bin öğrenci, 1 milyon 200 bin öğretmenin olduğu devasa bir eğitim sistemine sahibiz. İşte bu okullaşma oranları yüzde 95’in üzerine çıktıktan daha sonra birinci görev, kaliteyi daima düzgünleştirmek, teminat sistemini tesis ederek her geçen gün dünden daha uygun bir noktaya taşıyabilmek. İkincisi ise yalnızca akademik olarak maharetli jenerasyonlar değil, külçeşidini, tarihini özümsemiş, tarihi sorumluluğunu bilen ve bu sorumluluğu üstlenmeye hazır kuşaklar yetiştirmek. Bakanlık olarak hakikaten tüm birimlerimizle bir arada hayli ağır biçimde çalışıyoruz.”

– “2021 prestijiyle kütüphanesi olmayan okulumuz yok”

Proje kapsamında iki aylık müddette 16 bin 361 kütüphane yapıldığını aktaran Özer, şunları kaydetti:

“2021 yılı prestijiyle eğitim sistemimizde kütüphanesi olmayan tek bir okulumuz yok. bir daha Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte kütüphanedeki kitap sayısını artırmak için seferberlik başlattık. Bu proje başladığı vakit kütüphanelerdeki kitap sayımız 28 milyondu, maksadımız 2022 yılının sonuna kadar 100 milyon kitaba ulaşan bir eğitim sistemine sahip olmaktı. Gelinen noktada 110 milyon kitap olan kütüphanelere sahip olduk. Yani öğretmen-öğrenci başına 1,6 kitap düşerken, yıl sonu prestijiyle öğrenci başına 6,3 kitap düşmeye başladı. Kültür ve Turizm Bakanımıza fazlaca teşekkür ediyorum.”

Bakan Özer, 20 bin tarih öğretmeninin tamamının bu seminer kapsamına alınacağını, bu çalışmanın da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılacağını bildirdi.