Sızıntıya karşın çalıştırıldılar

DeSouza

New member
Elif Altın – Rahman Özçelik’in annesi müşteki Halime Özçelik, oğlunun 10-15 gün kadar evvel “Gaz kaçağı var, yakında patlayacağız” söylemiş olduğini söylerken, Mustafa Can Yıldırım’ın annesi müşteki Nurten Yıldırım da oğlunun bir seferinde “Anne
beni buradan alın, ben burada ölüyorum” söylemiş olduğini anlattı.

Soner Ak’ın annesi müşteki Fadime Ak da sözünde, hadiseden 1 hafta kadar evvel oğlu İzzet Ak’ın ocak içerisinde gaz kokusu olduğunu dediğini, iş yerindeki şeflerin ise oğluna, “Bize kömür lazım, insan lazım değil” söylemiş olduğini söylemiş oldu. Şahit Aydın Gündoğdu sözünde, bir ömür alanı olmadığını, ömür odasının Soma faciası daha sonrasında gündeme geldiğini fakat maliyetinin yüksek olması niçiniyle vazgeçildiğini söylemiş oldu.

‘Çalışmaya devam’

Mağdur Kemal Berberoğlu tabirinde, kaza öncesinde hatırlamadığı vakit içinderda birkaç kere patlamanın olduğu bacada gaz sızıntısı olduğunu, gaz sızıntısı meydana gelince emekçilerin geri çekilip çavuşların talimatıyla 1-1.5 saat daha sonra tekrar çalışmaya devam ettiklerini anlattı. Ölen çalışanlardan Mehmet Bulut’un eşi olan müşteki Buse Bulut sözünde, eşinin kendisine hava bacalarının sorunlu olduğunu, içerde havasız kaldıklarını, bir hafta kadar evvel ocakta daima gaz birikimi olduğunu ve buna bağlı olarak ağır bir biçimde gaz kokusu olduğunu dediğini aktarırken “Bu mevzuyu yetkililere söylemiş olduklerinde ‘Çalışmaya devam’ halinde telaffuzda bulunmuşlar” dedi.

30’unun eğitimi yetersizdi

Patlamanın olduğu gün eksi 350 kotta kazma emekçisi olarak nazaranv yaptığını söyleyen Burak Sümertaş tabirinde, yılda 2 sefer faal biçimde verilen iş güvenliği eğitiminin teorik yapıldığını, daha kapsamlı eğitim verilmiş olsaydı olay sırasında ölen arkadaşlarının kimilerinin hayatta olabileceğini söylemiş oldu. Sümertaş, 3.5 yıldır çalıştığı işletmede maske eğitiminin işe başladığı vakit içinderda bir defa verildiğini, daha sonrasında yenidenlanmadığını belirtti. Kaza sırasında birinci müdahaleyi yapacak sıhhat grubunun bulunmadığına dikkat çeken Sümertaş ayrıyeten acil durumlarda müdahale edecek bir kurtarma ünitesinin de mevcut olmadığını, kendisini de madenci arkadaşlarının kurtardığını, düzgün bir kurtarma planı olsaydı tahminen de vefat eden arkadaşlarından kimilerinin yaşıyor olacağını tabir etti.

Maske müddeti yetmedi

Maske konusunda eksiklikler bulunduğunu söz eden müşteki Tanju Korkmaz da tabirinde iş güvenliği kursundaki eğitimlerin eksik olduğunu bir dahaledi. Korkmaz, “Özellikle mesleğe yeni başlayan arkadaşlar için daha fazla eğitim verilmesi gerekiyordu. Vefat eden arkadaşlarımdan 30’u yeni başlayan işçilerdi” dedi. Müşteki Umut Güneş ise tabirinde, eğitimlerin yalnız teorik sunum olarak anlatıldığını ve pratikte rastgele bir uygulamalı eğitim almadıklarını, arkadaşlarıyla gaz maskelerini taktıklarını lakin eğitimde 45 dakika mühleti olduğu söylenen maskelerin olay anında epeyce az bir vakit geçmesine karşın bittiğini kaydetti.

‘Çavuşlar bilerek inmedi’

Maden ocağındaki patlamada hayatını yitiren Sabri Akdere’nin eşi Berna Akdere tabirinde, eşinin son 15 gündür işten geldiğinde olağandan epeyce yorgun olduğunu, başının da daima ağrıdığını söylemiş oldu. Akdere, olaydan 10 gün evvel eşinin çalıştığı yerden bir koku geldiğini dediğini belirtirken, patlamadan daha sonra evvelki vardiyadan çıkan personellerin maden ocağında gaz kokusunun arttığını yetkililere söylemelerine karşın hiç bir tedbir alınmadığını, çavuşların da gaz tehlikesini bildikleri için bilerek aşağıya inmediklerini düşündüğünü, zira eşinin daha evvelki anlatmalarında çavuşun da yanlarında birlikte çalıştığını dediğini tabir etti.

Bir ay daha sonra üretime geçilecek

Genel Maden Personelleri Sendikası Genel Başkanlığı’nın bağlı bulunduğu Industriall Avrupa Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Luc Triangle, maden kazası daha sonrası taziye ziyareti için Amasra’ya geldi. Genel Maden Personelleri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi’ne ziyarette bulunan Triangle, hayatını kaybeden personeller için taziye dileklerinde bulundu. Amasra Şube Lideri Ümit Çınar da ziyaretten duyduğu memnuniyeti lisana getirerek maden ocağında yaşanan son gelişmeleri paylaştı. Çınar, maden kazası daha sonrası ocakta başlayan yangının söndürüldüğünü ve 1 aylık mühlet zarfının akabinde bir daha üretime başlanacağını kaydetti. l İHA