Sığınmacılar üzerinden ‘çift taraflı’ provokasyon

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Türkiye sığınmacılar üzerinden çift taraflı provokasyona sahne oluyor. Birtakım yabancılar uygunsuz manzara ve açıklamalarla vatandaşı tahrik ediyor. FETÖ, PKK ve ırkçılar ise bu durumu fırsata çevirip fitne ateşini büyütüyor. Çabucak her gün vatandaşların önüne “Suriyeli çete”, “Filistinli sapık”, “Afgan katil” ve “Iraklı tacizci” üzere etnik vurgulu paylaşımlar düşüyor. Bu olumsuz haberlerden Türk vatandaşları kadar, ülkemize sığınan yabancılar da rahatsız. Yeni Şafak’a konuşan Afganistan, Filistin, Pakistan ve Suriye asıllı muhacirler “Bu haberler en çok bizi etkiliyor. Türkiye’nin kurallarına uymayan gönderilsin” diyor.

SON GELENLER AHENK SAĞLAYAMADI

Afganistan’dan 5 yıl evvel Türkiye’ye gelen Amina Azam, “Hem Türk Lisanı Edebiyatı okuyor hem gazetecilik yapıyorum. Burada bulunduğum müddet ortasında herkes beni fazlaca yeterli karşıladı. Öbür ülkelerdeki arkadaşlarımla kıyasladığımda, Türkiye hayli daha uygun. Oralarda ırkçılık var. Aslında Afganistan’daki son göç dalgasından evvel her şey hoştu. Son gelenler ahenk sağlayamadığı için olumsuz önyargı oluştu. Biz Afganistan’da kâfi imkan olmadığı için geldik. Çalışıp sahiden hakkıyla yaşayanlarla, sokaklarda bizi yanlış temsil edenler içinde fark olması gerek. Bence, bu ülkenin kültürüne, ömür biçimine, kurallarına uymayanlar gönderilsin” dedi.

ÖNYARGI OLMASIN

7 yıl evvel Pakistan’dan psikoloji eğitimi almaya gelen İeema Siddiqui ise geçtiğimiz günlerde gündemden düşmeyen sapıklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Siddiqui, “Eşim Türk olduğu için daima Türklerle muhatap oldum. Berbat beşerlerle hiç karşılaşmadım. Olumsuz örnekler bize karşı önyargıya niye oluyor. Kim olursa olsun, kimsenin müsaadesiz manzara çekmeye hakkı yok. Bu sapıklığı Pakistan’da da yapsalar kararı berbat olurdu” formunda konuştu.

BAĞLANTILARIMIZ BOZULUYOR

Filistinli Ortadoğu uzmanı Taha Odeh ise makûs örneklerin, Türk halkının Filistin sevgisine mani olmamasını istiyor: “Uzun yıllar bu hoş ülkede yaşadım. Türk insanından yana, Türk makamlarında rastgele bir meseleyle karşılaşmadım. Her vakit maddelere uymaya çalıştım ve insanlara hürmet duydum. Türkiye’de yaşayan bir Arap olarak, bu çeşit makus hücumları Türk-Arap bağlarının seyrini bozduğu için şiddetle reddediyorum. Genellemeye karşıyım. Bu çeşit hareketler; iki tarafın münasebetlerini, bilhassa de Türk halkının Filistin sevgisini ve haklı davasını etkilememeli.”

Makûs örnekler bizi zorluyor

10 sene evvel 14 yaşındayken Türkiye’ye gelen Suriyeli Salih Akidi, İstanbul’da yaşıyor. Hem siyaset bilimi okuyup tıpkı vakitte gazetecilik yapan Akidi, “Türkler irtibata açık beşerler. İstanbul’da Türklerle kaynaşıp yeterli diyalog kurdum. 2014’e gerçek Suriyelilerin göçü siyasi gereç haline geldi ve kitlesel nefret başladı. Bu da öteki olayları tetikledi” dedi. Suriyelilerin hiç birinin Türkiye’ye daha düzgün koşullarda yaşamak için gelmediğini anlatan Akidi şu biçimde konuştu: “Kötü örnekler son 2-3 yıldır bizi de zorluyor. O denli ki; Suriyeliyim diye sokakta hücuma uğradım. Bu olay yaşanana kadar aklımdan geçirmezdim lakin artık Suriyeli olduğumu söylemekten bile çekiniyorum. Hatalı olanlar Türkiye maddelerine bakılırsa cezalandırılsın. Geri göndermek tahlil değil, ödül” dedi.

Suriye’den 5 yıl evvel Türkiye’ye gelen Mimar Seba Muhammed ise şunları söylemiş oldu: “Öğrencilik senelerımda bu biçimde şeyler yaşamadım. Herkes beni inanılmaz âlâ karşıladı. Fakat son vakitte makûs haberler yüzünden zorluklar yaşıyorum. Ruhsal olarak fazlaca etkilendik. Konut kiralarken yabancıyım diye vermek istemediler. Kurallara uymayanlar gönderilsin.”

Ayşe Mine Alioğlu