‘Seçmeli ders alarak öğretmen olunamaz’

DeSouza

New member
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ – Eğitim Gücü Sendikası sonucun iptali için Danıştay’a başvurdu. Tekliflerini açıklayan Eğitim Fakülteleri Dekanlar Kurulu (EFDEK) de YÖK sonucunın isteyen her insanın seçmeli ders alarak öğretmen olabileceği üzere bir anlayışı yansıttığını ve bu anlayışın “hiç bir şey olamıyorsan öğretmen olursun” yaklaşımını hatırlattığını kaydetti. Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının kapsamının müracaat şartları ve uygulamasının nasıl yapılacağının YÖK ve Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) ile bir arada gözden geçirilmesini öneren EFDEK, uygulamaya 2023-2024 öğretim yılında başlanmasını istedi. EFDEK’in karara yönelik görüş ve teklifleri şöyleki:

‘Hak kaybına niye olur’

Öğretmenlik, özel bir ihtisas mesleğidir. Seçmeli dersler alarak öğretmenlik mesleği edinilemez.

İki periyot olan Öğretmenlik Uygulaması dersleri, yeni YÖK sonucuyla 1 yarıyıla indirilmiştir. Bu, nitelikli öğretmen yetiştirme gayesine hizmet edecek bir değişiklik değildir.

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı, her yarıyıl 30 AKTS olmak üzere 60 AKTS ders içermekte. YÖK sonucu ile üniversitelere gönderilen program ise 40 AKTS ders içermekte.

Eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirme lisans programlarını Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) birinci 300 bin kişi ortasına girebilenler tercih edebilmekte. YÖK’ün sonucuna bakılırsa isteyen herkes pedagojik formasyon derslerini seçmeli olarak 2. sınıftan itibaren alabilecek. Bu uygulama, birebir alanda tahsil goren mesela, Türk lisanı ve edebiyatı kısmındaki eğitim fakültesi öğrencisi ile edebiyat fakültesi öğrencisi içinde bir eşitsizliğe ve eğitim fakültesi öğrencisi açısından hak kaybına yol açacaktır.

‘Gözden geçirilmeli’

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, şunları söylemiş oldu:

“Resmi kaynaklara bakılırsa Türkiye’de 700 bin atanamayan öğretmen var. Şu anda eğitim fakültelerinde 30 bin, pedagojik formasyon programında 65 bin öğrenci bulunuyor. Türkiye’de öğretmen muhtaçlığı yok, öğretmen yetiştiren programlar da dolu. Bu durumda YÖK, farklı kriterleri olan yeni bir program başlatıyor. Bu birkaç bakımdan yeterli düşünülmemiş. Birincisi öğretmen eğitimi programlarına girme kriterlerini değiştirmiş yani yumuşatmışlar. Örneğin eğitim fakültesine girebilmek için YKS’ye girip birinci 300 binin ortasında olunması gerekiyor. Ancak yeni programda bu biçimde bir kural yok. Fen edebiyat fakültesinde matematik kısmında bir öğrencinin o kısma girmesinde bir baraj yok. Üniversite imtihanında 2.5 milyonuncu öğrenci de olsa o programa kaydolma hakkı var. Birinci 300 bine giren ile daha geri sıralarda olan öğrencilere birebir hakkı vermiş oluyorsunuz. Adaletsizlik var. 93 öğretmenlik alanından birinde üniversitede öğrenci olanlar, hiç bir kritere tabi olmadan pedagojik formasyona başvurup alabilir. YÖK, bu sonucu tekrar gözden geçirmeli. Programı hazırlayanların hususa vakıf olmadığı anlaşılıyor. Bu program, YÖK’ü yıpratıyor.