Sabah Muharriri Bursalı: Emine Erdoğan Nobel’i hak ediyor

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Şebnem Bursalı’nın yazısı şöyle:

Büyük Türkiye maksadının bir hayal olmaktan oldukçatan çıktığını biliyoruz. Öbürleri her ne kadar bunu görmezden gelmeye, bu büyük ülkeyi, bu büyük devleti, yapılanları küçümsemeye çalışsa da güneş balçıkla sıvanmıyor. Büyük ülke olmanın tek kriteri, kişi başına düşen ulusal gelirin bol sıfırlı olması değil! Dünyanın neresinde olursa olsun, dili-dini-ırkı-milliyeti ne olursa olsun devlet olarak, millet olarak elinizi nasıl ve ne kadar uzatabildiğiniz, sizin büyüklüğünüzün en değerli göstergesi.

Afrika’dan Afganistan’a, Suriye’den Ukrayna’ya nerede bir mazlum millet, nerede haksızlığa uğramış bir insan var ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti fazlaca şükür ki orada, mazlumların yanında. Son olarak Rusya- Ukrayna Savaşı’nda devlet olarak izlediğimiz yol, Lider Erdoğan’ın bir usta titizliğiyle işlediği istikrar diplomasisi, bütün dünya ülkeleri tarafınca takdirle karşılandı. Ben bugün Lider Erdoğan’ı değil, eşi Emine Erdoğan’ın mesken sahipliğinde pazartesi akşamı milletin meskeninde tanıklık ettiğimiz epey özel buluşmada, bir defa daha bu ülkenin bir vatandaşı olmaktan duyduğum gururu ve niçinini paylaşmak isterim…

Türk bayanlarına ve kız çocuklarına okuma- yazma seferberliği, şiddete karşı hassaslık, bağımlılıkla gayrette farkındalığı geliştirme, geri dönüşümde şuuru artırma ve daha bir epeyce başlıkta yalnızca öncü ve lider değil, bir nefer olarak şahsen alanda çalışan Emine Erdoğan. Afrikalı çocuklar, Filistinli bayanlar ve çocuklar, Suriye’de savaş mağduru çocuklar-kadınlar ve son olarak Ukrayna’da savaştan dolayı yersiz yurtsuz kalmış, can güvenliği olmayan çocuklara sahip çıkan da tıpkı Emine Erdoğan.

Kendi deyişiyle, “zulüm nereden ve kime gelirse gelsin hiç bir ayrım yapmadan, zalimin karşısında durmakla mükellef” biri. Yalnızca kendisi ve ülkesi ismine değil, tüm dünya ismine istiyor bu hassaslığı ve şu biçimde sesleniyor: “Uluslararası toplumun kimi savaşlar için gösterdiği kuvvetli refleksi, tüm beşerler için göstermesini diliyorum. Şayet beli bükülmüş insanlığı ayağa kaldıracaksak, bunu lakin akan tüm gözyaşlarını ayrım yapmadan silmeyi isteyerek başarabiliriz. yıllardır Suriye’den yükselen acı feryatlar artık Ukrayna’dan dünyaya yayılıyor. Filistin’de bu yüzyılın en büyük yarası olarak hala kan akıyor. An prestijiyle dünyada faal devam eden onlarca savaş var ve artık hiç birimizin bu biçimde bir dünyada yaşamaya tahammülü yok.”

NOBEL’İ HAK EDİYOR

Emine Erdoğan’ın, pazartesi akşamı Külliye’de, çocukluğumuzun ramazanlarını da hatırlatan ve büsbütün çocuklara özel bir iftarda, konutundan yurdundan koparılmış savaş mağduru Ukraynalı ve Kırımlı 70 çocukla birlikte fazlaca duygusal anlar yaşandı. Ukrayna’da savaş başladığından bugüne kadar geçen kısa müddette 4 milyon 600 bin kişi Avrupa ülkelerine sığındı, 13 milyon kişi güvenlik riskleri sebebiyle çatışma bölgelerinde hala mahsur. Yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Emine ve Tayyip Erdoğan, savaş başlamadan yalnızca iki hafta evvel Ukrayna’daydı. Emine Hanım, savaşın başlamasından epey kısa bir süre daha sonra Ukrayna first lady’si Olena Zelenska’nın davetiyle bir görüntü ileti yayımladı.

Dünya genelinde “savaşın bitmesi ve barışın bir an evvelce gelmesi için davet yapan” birinci başkan eşi olan Emine Hanım, bir daha Olena Zelenska’nın gönderdiği bir mektup üzerine, Ukraynalı yetim çocukların Türkiye’de konuk edilmesi için bir teşebbüs başlattı. 772 Ukraynalı çocuğumuzu konuk ediyoruz. Bugün ortalarında soydaşlarımızın da bulunduğu Ukrayna’dan gelen yaklaşık 2 bin kardeşimiz ülkemizde konaklıyor. Türk Devleti’nin istikrar siyasetinin yanında, en başından bu yana insani siyasetle tüm dünyaya bildirilerini verirken, “Devlet Ana” kelamını sonuna kadar hak eden bir başkan eşi olarak Emine Erdoğan’ın Nobel Barış Ödülü’ne layık olduğu gün üzere aşikardır.

1944’TEN 2022’YE TIPKI İNSANLIK DRAMI

Emine Hanım’ın iftar yemeğinin en özel konukları olan Ukraynalı ve Kırımlı çocuklarımızın Türkçe seslendirdikleri Çanakkale Türküsü, salondaki his yoğunluğunu da artırdı. Çabucak akabinde 2016 yılı Eurovision birincisi Ukraynalı sanatçı Jamala’nın sahne aldığı gecede söylemiş olduği kelamlar, sessiz fakat en kuvvetli bir çığlıktı tüm dünyaya. Sesiyle tüm dünyayı gezerek Ukrayna’nın ve Kırım’ın bağımsızlığı için çaba eden Jamala, “herkesin kendi konutunun olması ne kadar değerli. Kırım’da etnik soykırım yaşandığını biliyoruz. Türkiye’ye minnettarız, bize kapısını açtı, bizi korudu. Yaşasın Türkiye, yaşasın Ukrayna” derken, Eurovision’da birinci olduğu gece birinci telefonu Ukrayna Devlet Lideri’nden, ikinci telefonu da Erdoğan’dan aldığını şu sözlerle anlattı: “Sayın Tayyip Erdoğan beni tebrik ettikten daha sonra motamot şöyleki dedi: Bugün yalnızca sen değil Türk lisanı de kazandı. Bu açıdan kazanman hayli daha değerliydi.” Jamala’nın bundan 6 yıl evvel Eurovision yarışını kazandığı müzik epeyce çarpıcı bir gerçeği de ortaya çıkardı. 1944 yılında Kırım Tatarlarının sürgünü ve büyükannesinin yaşadığı trajediyi mevzu eden 1944 isimli müziğin kelamları, bugün de Rusya-Ukrayna Savaşı niçiniyle sürgüne zorlanan saf çocukları ve bayanları anlatıyor:

Yabancılar geldiğinde konutlarınıza gelecekler
Hepinizi öldürecekler ve diyecekler ki:
Biz hatalı değiliz…
Aklınız nerede? İnsanlık ağlıyor
İlah olduğunuzu sanıyorsunuz, lakin herkes bir gün ölür.
Ruhumu geri almayın, ruhlarımızı…
Gençliğime doyamadım, ben bu yerde yaşayamadım
Gençliğime doyamadım, ben bu yerde yaşayamadım…
Bir gelecek inşa edebiliriz
İnsanları yaşamak ve sevmek için özgür oldukları yerde
En memnun vakit
Kalbiniz nerede? İnsanlık ayağa kalk!
İlah olduğunuzu sanıyorsunuz
Lakin herkes bir gün ölür
Ruhumu geri almayın… Ruhlarımızı…