Rusya, Mariupol’ün büsbütün denetim altına alındığını deklare etti

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan Ukrayna’nın Mariupol kentindeki Rus ordusunun aksiyonlarına ait bilgi aldı.

Mariupol’ün, Azak Denizi bölgesinde büyük bir sanayi ve ana ulaşım merkezi olduğuna dikkati çeken Şoygu, 8 yılda burasının müstahkem bir bölge, radikal Ukraynalı milliyetçilerin sığınağı haline geldiğini savundu.

Şoygu, Mariupol’e fazlaca sayıda ağır silah getirildiğini belirterek “11 Mart’taki kuşatma sırasında Ukrayna silahlı kuvvetleri, milliyetçi oluşumlar ve yabancı paralı savaşçıların sayısı 8 bin 100’den çok idi. Kentin kurtarılması esnasında 4 binden çoksı yok edildi, 1478’i esir alındı. Kalan 2 binden çoksı ise Azovstal Fabrikası sanayi bölgesinde kuşatılmış biçimde.” tabirlerini kullandı.

Mariupol’den sivillerin ve yabancıların tahliyesi için 21 Mart’tan itibaren her gün koridor açıldığını kaydeden Şoygu, kentten 142 bin 711 kişiyi tahliye ettiklerini tabir etti.

Şoygu, kentte durumun sakin olduğunu, Azovstal’daki Ukrayna güçlerine yönelik operasyonun 3 yahut 4 günde tamamlanacağını bildirerek “Bugün Mariupol, büsbütün Rus ordusunun ve (sözde) Donetsk Halk Cumhuriyeti polisinin denetimi altındadır.” dedi.

– Putin’den “fabrikaya baskının iptal edilmesi” talimatı

Rusya Devlet Lideri Putin ise sanayi bölgesine yapılacak askeri operasyonun uygun olmadığını söyleyerek baskının iptal edilmesi talimatı verdi.

Rus askerlerinin sıhhatlerini ve hayatlarını düşünmek zorunda olduklarını vurgulayan Putin, “Bu sanayi bölgesindeki katakomplara ve yer altına girmeye gerek yok. Lakin bu sanayi bölgesini sinek bile uçmayacak biçimde kapatın.” diye konuştu.

– Azovstal’daki Ukraynalı güçlere “silah bırakma” daveti

Azovstal fabrikasındaki Ukraynalı güçlere silah bırakma daveti yapan Putin, “hemen çabucak silah bırakmamış herkesi bir sefer daha davet ediyoruz. Rus tarafı, ilgili milletlerarası yasal düzenlemelere uygun olarak onların hayatlarını ve âlâ muameleyi garanti eder. Yaralananların tümüne nitelikli tıbbi yardım yapılacak.” dedi.

Putin, Mariupol’ün denetim altına alınmasını muvaffakiyet olarak nitelendirdi.