Otizmde 240 kat artış

DeSouza

New member
Bugün Dünya Otizm Farkındalık Ayı ve Günü. Doğuştan gelen ve çoklukla hayatın birinci 3 yılında bağlantı sıkıntıları ile baş gösteren, gelişimsel bir farklılık olan otizm 1985’te her 2500 çocuktan 1’ine görülürken, bugün doğan her 44 çocuktan 1’i teşhis edilmekte. Otizmin günümüzde bilinen tek dermanı erken teşhis ile ağır, daima özel eğitim. Bilimsel araştırmalar, erken teşhis ve gerçek bir eğitim metodu ile ağır olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50 alabildiğini ortaya koyuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Otizm Farkındalık Günü Sempozyumu” açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’deki son dataları ve çalışmaları paylaştı. Sempozyuma çevrimiçi katılan Koca, son 20 yılda otizmin dünyada görülme sıklığının 240 kat arttığını ve bu artışın yapılacak hizmetlerin kıymetini ortaya koyduğunu söylemiş oldu. Koca, bu alanda Türkiye’de uzun yıllar hizmet edecek altyapı projelerine muhtaçlık olduğunu, sorun tespit ettikleri 17 farklı alanda titiz çalışmalar yürüttüklerini söylemiş oldu. Koca şöyleki devam etti:

2 milyon çocuğa ulaşıldı

“Otizmin olumlu gidişine katkı sağlayan en değerli iki etken olan erken fark edilme ve faal erken müdahaleden birincisi konusunda kıymetli bir aralık kat ettik. Gururla belirtmeliyiz ki; yaklaşık 5 yıl evvel başlatmış olduğumız otizm tarama programıyla 2 milyon çocuğumuza ulaştık. Aile tabiplerimiz, saha koordinatörlerimiz ve çocuk ergen ruh sıhhati uzmanlarımız program muvaffakiyet ile uygulanmaya devam ediyor. Yeni amacımız, erken müdahale konusunda da nitelikli bir hizmet düzeyine ulaşmaktır. 2022’de bu emelle yeni çalışmalar başlatacağız”