Oğullarının vefatına niye olan şoföre verilen ceza, anne-babayı yıktı

DeSouza

New member
Kaza, geçen yıl 9 Kasım’da akşam saatlerinde Konyaaltı ilçesi Siteler Mahallesi’nde meydana geldi. Yusuf Taş, kullandığı 07 AU 0405 plakalı özel halk otobüsüyle Emniyet Caddesi’ne dönerken, okuldan çıkıp konuta giderken yaya geçidinden yolun karşısına geçmeye çalışan Ayten Çağıran Ortaokulu öğrencisi Eren Arıcan’a çarptı.

Yolcuların ihtarıyla çocuğa çarptığını fark eden Yusuf Taş, Arıcan’ın yanına gitti. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve sıhhat grupları sevk edildi. İtfaiyeciler, krikoyla kaldırdıkları otobüsün altında kalan Eren Arıcan’ı çıkardı. Sıhhat gruplarının yaptığı denetimde, Arıcan’ın hayatını yitirdiği belirlendi. Arıcan’ın başucunda kalan sırt ve fotoğraf çantası ise polis aracına koyuldu.

Eren Arıcan’ın cansız vücudu, olay yeri incelemesinin akabinde Antalya İsimli Tıp Kurumu’nun morguna kaldırıldı. Şoför Yusuf Taş ise gdolayıldüğü polis merkezindeki tabirinin akabinde adliye sevk edilip tutuklandı.

EMSAL KARAR TALEBİ

Şoför Yusuf Taş hakkında ‘taksirle vefata niye olsa’ hatasından dava açıldı. Antalya 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4’üncü ve karar duruşmasına sanık, bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile katılırken, Eren Arıcan’ın ailesi ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı, bundan öncesi duruşmada verdiği mütalaasını yenidenlayıp sanığın ‘bilinçli taksirle öldürme hatası’ndan cezalandırılmasını talep etti. Şikayetçi baba Barış Arıcan, şoförün aracı oğlunun üzerine sürdüğünü argüman ederek, sanığın ağır cezada yargılanmasını istedi. Anne Keziban Arıcan ise bir cinayet işlendiğini ve katilin de Yusuf Taş olduğunu belirtti. Abla Ceren Sude Arıcan da kazadan dolayı ailece yıkıldıklarını tabir ederek, davadan çıkacak kararın emsal bir karar olmasını ve sanığın ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını istedi.

‘USTA SÜRÜCÜ DURURDU’

Şikayetçi avukatlarından Volkan Anıtkaya ise aracın çarpma mühletine dikkat çekerek, “Yolcular şoföre ‘Çocuğa çarptın görmedin mi?’ halinde seslenmişlerdir. Fakat şoför çarpma anından 6 saniye daha sonra durmuştur. Usta bir sürücü bu seslere karşın apansız durabilmelidir. Mahkemenin misyonsuzluk sonucu vermesini talep ediyoruz” dedi.

‘AİLENİN ACISINI YAŞIYORUM’

Sanık savunmasında evvelki beyanlarını tekrar ederek, “Bilerek isteyerek bu biçimde bir olay yaptıysam buradan çıkmak nasip olmasın. Ailenin acısını ben de yaşıyorum. Çok pişmanım. 15 yıllık sürücüm ve bugüne kadar kasıtlı bir kabahatim yok” dedi. Son kelamında aileden özür dileyen sanık Yusuf Taş, beraatını talep etti. Mahkeme sanığın üzerine atılı kabahati şuurlu taksirle işlediğine karar vererek evvel 4 yıl mahpus cezası verdi. Akabinde âlâ hal indirimi uygulayan heyet, cezayı 3 yıl 4 aya indirerek tutukluluğun devamına karar verdi. Mahkeme ayrıyeten sanığın ehliyetine de 3 yıl el koydu.

‘KARAR BİZİ DERİNDEN YARALADI’

Mahkeme çıkışında konuşan aile üyeleri, karara reaksiyon gösterdi. Barış Arıcan, sonucu şaşkınlıkla izlediklerini belirterek, “bu biçimde açık bir cinayet üzere görünen davada 3 yıl 4 ay mahpus cezası verilmesi bizi derinden yaraladı. Biz davanın ağır cezada görülmesini istemiştik. Adaletin yerini bulmadığını düşünüyoruz. Bu sonucun toplum vicdanını da yaraladığını düşünüyorum. Oğlumun hakkını sonuna kadar arayacağız. Sanığın ağır cezada yargılanması için gereken tüm çabayı vereceğiz” dedi.

Peyzaj mimarı anne Keziban Arıcan da kararın şaşkınlığını yaşadıklarını söz ederek, “Biz bu davanın emsal olmasını istiyoruz. Yavrum yaya geçidini tamamlamışken, şoför otobüsü üzerine sürmüştür. Resmen cinayet işlemiştir. Şoför katildir. Bu davanın kararı istediğimiz biçimde çıkmamıştır” diye konuştu.

Avukat Volkan Anıtkaya ise davanın başından sonuna büyük bir hukuk çabası verdiklerini belirterek şu biçimde konuştu:

“Dava sürecinde biroldukça talebimiz oldu lakin mahkeme tarafınca birçoğu yerine getirilmedi. İbretlik bir karar bekliyorduk lakin çıkmadı. Çabamıza devam edeceğiz. O gün otobüsün önünde oturan iki bayana da sesleniyorum. Şayet beni dinliyorsanız bizimle irtibata geçmelerini rica ediyorum.”