DeSouza
New member
OZAN ÖMER KADÜKER – Sayıları 1 milyonu aşan öğrenciler, seçimin yazgısı için epeyce değerli. 14 Mayıs üniversitelerin eğitime devam ettiği bir periyot, birtakım üniversitelerde ise final devrine denk geliyor. Ayrıyeten ulaşım maliyetleri de öğrencilerin memleketlerine gitmelerinin önünde mani teşkil ediyor. Bu noktada okudukları kentte oy kullanmak isteyen öğrencilerin önünde iki seçenek var: Öğrenci, konutta kalıyorsa kaldığı konutun adresini e-devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüğüne müracaat yaparak adresi haline getirecek. çabucak sonrasında ise seçmen kütükleri askıdayken ilçe seçim heyetine başvurup seçmen kaydının bu adrese alınmasını isteyecek. Şayet öğrenci yurtta kalıyorsa seçmen kütükleri askıdayken öğrenci evrakı ve yurt müdürlüğünden aldığı dokümanlarla kaldığı yurdun bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine başvurması gerekiyor.
Bazı kentlerde öğrencilerin oy hareketliliği daha kritik. Yükseköğretim Şurası (YÖK) datalarına bakılırsa mesela Ordulu öğrencilerin yüzde 87’si, Hakkarili öğrencilerin ise yüzde 85’i farklı kentte eğitim görüyor. Osmaniye, Şırnak, Sinop, Mardin, Manisa, Tekirdağ, Muğla, Aydın, Ardahan’da da öğrencilerin yüzde 80’i ikametlerinden farklı kentlere gitmiş durumda. Siyasi partilerin, derneklerin, iş insanlarının öğrencilere ulaşım takviyesi sunması bekleniyor. Birtakım partiler, şimdiden seçim devri öğrencilere otobüsler kaldıracaklarını duyurdu.
Bazı kentlerde öğrencilerin oy hareketliliği daha kritik. Yükseköğretim Şurası (YÖK) datalarına bakılırsa mesela Ordulu öğrencilerin yüzde 87’si, Hakkarili öğrencilerin ise yüzde 85’i farklı kentte eğitim görüyor. Osmaniye, Şırnak, Sinop, Mardin, Manisa, Tekirdağ, Muğla, Aydın, Ardahan’da da öğrencilerin yüzde 80’i ikametlerinden farklı kentlere gitmiş durumda. Siyasi partilerin, derneklerin, iş insanlarının öğrencilere ulaşım takviyesi sunması bekleniyor. Birtakım partiler, şimdiden seçim devri öğrencilere otobüsler kaldıracaklarını duyurdu.