Mahpus cezası alan İranlı akademisyen için üniversite 7 yıl daha sonra soruşturma başlattı

DeSouza

New member
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Gereç Mühendisliği Kısmı’nda misyonlu Yardımcı Doç. H.M.Z., teze bakılırsa, 2015 ve 2016 senelerında, 3 kız öğrencisine taciz ve cinsel hücumda bulundu. Öğrencilerin kabahat duyurusu üzerine Urla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca başlatılan soruşturmanın akabinde H.M.Z. hakkında, 27 Eylül 2016’da, Urla 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı’ ve ‘Kişiyi hürriyetinden mahrum kılma’ kabahatlerinden dava açıldı. Argümanların ortaya çıkmasının akabinde periyodun üniversite idaresi, H.M.Z.’nin mukavelesini iptal edip, iş akdine son verdi.

‘ELİMDEN ÇEKİP ÖPTÜ’

Dava kapsamında, tacize uğradıklarını tez eden öğrenciler, mahkemede tabir verdi. Öğrenci B.D., Yardımcı Doç. H.M.Z.’nin danışman hocası olduğunu belirtip, “Bana birinci teması odasında birlikte otururken oldu. Elimden birden çekip, beni öptü. Bunun üzerine, ‘Hocam lütfen tekrar bu türlü davranışlarda bulunmayın, hoşlanmıyorum’ dedim. Bana, daima laboratuvarda ve odasında yakınlık gösteriyordu. ‘Sen benimsin’ dedi. H.M.Z., okulda beni gördüğünde daima el işaretiyle ‘kalbimdesin’ diyordu” dedi.

‘DENEYİN BAŞARILI OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE DUDAĞIMDAN ÖPTÜ’

Y.K. ise tabirinde, okulun Materyal Mühendisliği kısmında yüksek lisans öğrencisi olduğu sırada hocası H.M.Z.’nin kendisini deney neticelerina bakmak için odasına çağırdığını belirtip, “O gün üzerimde elbise vardı. Odasına gidip, oturduktan daha sonra elindeki not defterini bacaklarımın üstüne koyup, bir şeyler yazmaya çalıştı. Yazmasına müsaade etmedim. Mayıs ayında bir arada çalıştığımız bir deneyin başarılı olduğunu öğrenmemiz üzerine, odasında, yanaklarımdan tutarak dudağımdan öptü. Kendisine, bu yaptığının yanlış olduğunu söylemiş oldum. Öteki bir vakit da mutfakta bulaşıkları yıkarken ardımdan yanıma yaklaşıp, ‘aferin’ deyip sırtımı sıvazlamaya başladı. Lakin, aşağılara kadar inip, kalçama dokundu. Yaşadıklarımın şokuyla bu durumu kimseye söyleyemedim” diye konuştu.

‘TEZİMİN YANACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN SES ÇIKARAMADIM’

P.D. ise tez hocası H.M.Z.’nin, deneylerde başarılı olunduğunda kendisini yanaklarından öptüğünü, durumdan rahatsız olduğunu söylemesine karşın bu çeşit hareketlerine devam ettiğini söylemiş oldu. H.M.Z.’nin kendisine “Beni özledin mi” üzere iletiler attığına da anlatan P.D., tezinin yanacağını düşündüğü için bunlara ses çıkaramadığını kaydetti. Öte yandan, duruşmalarda fazlaca sayıda şahit da dinlendi. Şahitlerden kimileri H.M.Z.’nin öğrencileri taciz ettiğine şahit oldukları söylerken, bir kısmı da bu biçimde bir şeyi görmediklerini belirtti.

9 YIL 3 AY MAHPUS CEZASI

Hakim sonucunı verip, H.M.Z.’ye 3 öğrencisine ‘cinsel saldırı’ hatasından 9 yıl 3 ay mahpus cezası verdi. H.M.Z.’nin B.D.’ye yönelik hareketinden dolayı açılan ‘kişiyi hürriyetinden mahrum kılma’ hatasından ise beraate hükmetti. Mahkemenin 1 Mart 2018’de deklare ettiğı gerekçeli sonucunda mağdurların sanığa kendi iffet ve namuslarını ilgilendiren bir hususta iftira atmalarını gerektiren bir sebebin tespit edilemediği açıklandı. Kararda, H.M.Z.’nin bu hareketleri nüfuzunu kullanarak yaptığının anlaşıldığına da yer verildi. Z.’nin avukatının karara itirazıyla evrak İstinaf Mahkemesi’ne gönderildi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15’inci Ceza Dairesi’nin 2019’un ekim ayında yaptığı incelemede, H.M.Z.’nin devlet memuru olması niçiniyle, davaya devam edilebilmesi için soruşturma müsaadesi gerektiği belirtip sonucu usulen bozdu.

‘ADLİ SÜRECİN TEKRAR DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ’

B.D.’nin avukatı Tuğba Aydın, sonucun bozulmasının akabinde aylardır üniversite bünyesinde idari soruşturma açılmasını beklediklerini söz ederek, “2015 yılında başlayan bu cinsel taciz olaylarının hukuk uğraşı hala sürüyor. İstinafta, yargılamanın devam edebilmesi için üniversite bünyesinde idari soruşturma açılması gerektiği açıklandı. Sanık devlet memuru olduğu için, bakılırsavi sebebiyle işlediği bir cürüm hakkında soruşturma ya da kovuşturma yapılabilmesi için soruşturma müsaadesi gerekli. Bu sonucun akabinde aylarca idari soruşturma açılsın diye bekledik. Son olarak, birinci taciz olaylarının başlamasından 7 yıl daha sonra nihayet soruşturma açıldı ve bizden de olay hakkında bir tabir istediler. Biz de geçen hafta prestijiyle idari soruşturma kapsamında, sözümüzü verdik. En kısa müddette bu idari soruşturmanın tamamlanmasını ve isimli sürecin bir daha devam etmesini diliyoruz” dedi.

Aydın, H.M.Z.’nin yargılama devam ederken yurt dışına çıktığını ve hala ülkeye dönmediğini, soruşturmayı yürüten makamlar tarafınca kendisine ulaşmakta kuvvetlik çekildiğini kelamlarına ekledi.

‘İDDİALAR ORTAYA ÇIKAR ÇIKMAZ KONTRATI FESHEDİLDİ’

Öte yandan, üniversite yetkililerinin yaptığı açıklamada, argümanların ortaya çıkar çıkmaz H.M.Z.’nin kontratının 3 Ekim 2016’da feshedildiğini, İstinaf Mahkemesi’nin mahallî mahkemenin sonucunın usulen bozulduğuna dair sonucun da kendilerine bu yılın ocak ayında bildiri edildiğini belirtti.