Maç izlerken ensesinde gördü, ömrünü kurtardı! ’35 yaşından daha sonra hayli tehlikeli’

DeSouza

New member
Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Sıkı bir Seattle Kraken taraftarı olan Nadia Popovici isimli tıp öğrencisi ekibini desteklemek için gittiği hokey maçında önünde duran bakılırsavlinin ensesinde bir ben olduğunu fark etti.

MAÇTA FARK ETTİ, ÇABUCAK UYARMAK İSTEDİ

Durumu fark eder etmez gorevliyle irtibata geçmek isteyen Popovici, devayı gorevliye bir bildiri yazmakta buldu. Endişelenen Popovici, evvel telefonunun notlar kısmına bir bildiri yazdı ve maçın bitmesini bekledi. Kendisini vazifeli Brian Hamilton’a fark ettirmek isteyen Popovici, nihayet Hamilton’ın dikkatini çekmeyi başardı ve telefonunun ekranını alanla tribünleri ayıran cama yapıştırdı.

TELEFONUNA BİLDİRİ YAZDI

Nadia Popovici’nin iletisinde, “Ensenizdeki ben muhtemelen kansere işaret ediyor. Lütfen bir doktora görünün!” yazıyordu. Durumun ciddiyetini iletmek için elinden geleni yapması gerektiğini düşünen tıp öğrencisi, daha sonrasında hiç tanımadığı birisine bunu söylemenin yanlış olup olmadığıyla ilgili kaygıya kapılarak maçtan ayrıldı.

FARK ETMESEYDİ ÖLECEKTİ!

Bildirisi okuyan Brain Hamilton ise bu uyarıyı dikkate alması gerektiğini düşündü. Soluğu tabipte alan misyonlu duydukları karşısında şoke oldu. Tabip, Hamilton’a melanom ismi verilen cilt kanserine yakalandığını ve erken teşhis edildiği için fazlaca şanslı olduğu söylemiş oldu. Teşhisin akabinde süratlice operasyona giren misyonlu tedavi edildi. Şayet biraz daha geç kalsaydı yahut birkaç sene geç fark etseydi muhtemelen kanseri ilerlediği için ölecekti.

KAHRAMANININ OKUL MASRAFLARINI ÜSTLENDİ

Yaşanan bu durumun akabinde Brain Hamilton kendisini uyaran genç bayana ulaşmak ve ona hayatını kurtardığı için teşekkür etmek istedi. Lakin ismini ve kim olduğunu bilmediği bayanı nasıl bulacağını bilmeyen Hamilton, toplumsal medya hesaplarından durumu anlatan bir bildiri yayınladı.

Genç tıp öğrencisi Nadia Popovici’ye hayli kısa bir müddetde ulaşan Brain Hamilton onu bir daha bir hokey maçına davet etti ve kendisiyle konuşmak istediğini söylemiş oldu. Tarihler maç gününü gösterdiğinde Nadia Popovici ile buluşan Brain Hamilton ona hayli teşekkür etti ve ömrünü kurtardığı için kendisine minik bir ikram vermek istedi. Tıp öğrencisi Nadia Popovici’nin okul masraflarının üstüne alan Hamilton, ömrünü kurtaran genç bayana bu türlü teşekkür etti.

BENLERİN OLUŞMA SEBEPLERİ VAR

Mevzuyla ilgili bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, “Herkeste bulunabilen kahverengi leke olarak bilinen benler, derinin en üst katmanındaki epidermi hücrelerinin çok çoğalması kararı meydana gelir” diyerek kelamlarına şöyleki devam etti: “Genetik yatkınlık kararı, immünsupresif yani bağışıklığın azalması, güneşe fazla maruz kalınması, daha beyaz ciltli olmak ve bayan cinsiyete sahip olmak da benlerin oluşumuna niye olan faktörler.”

35 YAŞINDAN daha sonra ÇIKIYORSA DİKKAT!

“Vücutta benlerin görülmesi doğal bir durum. Herkeste en az bir adet ben görülebilir. Fakat birtakım benler tehlike arz ediyor” diyen Uzm. Dr. Melda Özekinci, 35 yaşından daha sonra ortaya çıkan benlerin ise olağan karşılanmadığını söylemiş oldu. Özekinci, “Çünkü 30 yaşına kadar benler giderek çoğalır. sonrasındasında çıkması azalır” dedi.

Evvelce var olan benler giderek büyüyüp genişliyorsa, kenarları düzensizse ve asimetrik görünüyorsa, renk değişikliği ve bununla birlikte ortasında renk çeşitliliği içeriyorsa kanser açısından riskli olduğunu vurgulayan Dr. Melda Özekinci, “Benin üzerinde kabuklanma, sızıntı, ülser yara kanama iltihaplanma üzere yüzey değişikliği olması da riskli. bir daha benin üzerinde ağrı, kaşıntı, hassasiyet hissedilmesi de tehlike manasına gelir. Bu üzere durumlarda kesinlikle birinci olarak cildiye uzmanına başvurulmalı” ihtarını yaptı.

HALİ İPUCU VERİYOR

Pekala benlerin tehlikeli olup olmadığını anlamamız mümkün mü, kendimiz de bunun farkına varabilir miyiz? Dr. Melda Özekinci, bedende yeni bir ben ya da leke görüldüğünde dikkatli olunması gerektiğini söylemiş oldu. Kanser riski açısından asimetrinin kıymetli bir ipucu olduğunu söyleyen Özekinci, “Benin kenarları sistemsiz, yer yer girintiler yapmış yahut birtakım yerlerde hudut uygun takip edilemiyorsa risk kelam konusu. Renk değişikliği de riskli olduğu manasına gelir. Dermatoloji uzmanları benlerin tehlikeli olup olmadığını evvel klinik olarak bakarak kıymetlendirir ve çabucak sonrasında da kesinlikle dermoskopik inceleme yaparak karar verirler” açıklamasında bulundu.

ET BENLERİNİ KOPARMAK ENFEKSİYON SEBEBİ

Birtakım bireyler oluşan et benlerini bilinçsizce koparabiliyor. Et Benleri koparmanın hakikat bir şey olmadığını belirten Dr. Melda Özekinci, “Et benlerini koparmak son derece tehlikeli. Steril ortamda yok edilmediği için enfeksiyon oluşabilir. Bu enfeksiyon vakit ortasında daha önemli sıhhat sorunlarına dönüşebilir. O yüzden et benlerinizden estetik açıdan kurtulmak istiyorsanız kesinlikle bir cilt uzmanına başvurmanız en sağlıklı yol” diyerek bu hareketin son derece yanlış olduğunu, yanlış bir müdahalenin istenmeyen sonuçlara sebep olabileceğinin altını çizdi.

BAYANLAR VE BEYAZ CİLTLİLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Bazıları epey fazla bene sahipken bazılarında fazlaca az sayıda ben görülüyor. Ben oluşumu açısından kimler ya da hangi kümeler daha fazla risk altında? Dr. Melda Özekinci, “Genetik olarak ailesel bir yatkınlık olması, sık sık güneşlenme ya da solaryuma girilmesi, ciltte öncesinden oluşmuş güneş yanığı ya da kimyasal bir yanık, bağışıklık sisteminin düşmesi ben oluşumunu etkiler” diye konuştu. Özekinci, ayrıyeten ben oluşumunun bayanlarda ve beyaz ciltlilerde daha fazla görüldüğünü de ekledi.

GÜNEŞ ESİRGEYİCİ KULLANMAK ŞART!

Ben oluşumu engellemek için alınması gereken tedbirleri de sıralayan Özekinci, “Özellikle yazın sabah 10 ila öğlenden daha sonra 4 içinde güneşe çıkmamak gerekiyor. Kesinlikle her gün yaz yahut kış fark etmeksizin dermatoloğun önerdiği bir güneş hami kremi kullanılmalı. Açık derili cilde sahip olanlar ve ailesinde cilt kanseri hikayesi olan şahıslar kesinlikle her yıl rutin ben denetiminden geçmeli” dedi.

Bilhassa boyun, bel bölgesi üzere yerlerde olan benlerin sürtünme kararı her an riskli hale dönüşebileceğini ve bu niçinle buralardaki benlerin alınması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Melda Özekinci, ayrıyeten el ortasındaki, ayak tabanındaki, ağız ortasındaki ve tırnaktaki benlerin de kesinlikle incelenmesi gerektiğini söylemiş oldu. Bu alanlarda ben oluşumunun epeyce az olduğunu ekleyen Melda Özekinci, “Buralardaki benlerin çıkartılması ve patolojide incelenmesi gerekiyor” diyrek kelamlarını noktaladı.