Kemal Sunal Öğretmen filmi nerede çekildi ?

Narhanim

Global Mod
Global Mod
Kemal Sunal’ın "Öğretmen" Filmi Nerede Çekildi? İşte O İlginç Hikâye!

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlere nostaljik bir filmin arkasındaki ilginç bir gerçeği anlatmak istiyorum. Hepimizin yüreğinde iz bırakan, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Kemal Sunal’ın "Öğretmen" adlı filmine dair bir sorum vardı: Bu film gerçekten nerede çekildi? Ben de bir süredir bu sorunun peşinden gidiyorum ve şimdi öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakalım, hepimiz de bir parça bu yolculuğa çıkabilir miyiz?

“Öğretmen” Filmi: Kemal Sunal’ın Sihirli Dokunuşu

Kemal Sunal’ın "Öğretmen" filmi, 1978 yapımı bir Türk komedi filmi olup, her zaman yüzlerde bir gülümseme bırakmayı başarmıştır. Filmde, Sunal’ın canlandırdığı Safa öğretmen, küçük bir köyde göreve başlar. Öğretmen, köyün biricik okulu için her şeyini verir, öğretmenin sabırlı, vicdanlı ve neşeli kişiliği, köy halkını nasıl etkiler, nasıl değiştirir? Bu film, sadece komedi unsurlarını değil, aynı zamanda toplumsal eleştirileri de içinde barındıran bir yapımdı.

Ama gelin görün ki, "Öğretmen" filminin çekildiği yer, ilk bakışta sadece bir mekândan ibaret değildir. Bu köyün, o dönemin Anadolu’sunun gerçeklerinden ne kadar izler taşıdığını düşündüğümüzde, film adeta bir zaman makinesi gibi karşımıza çıkar.

Filmin Çekildiği Yer: Taşköprü, Kastamonu

Bu filmin çekildiği yer, aslında hemen herkesin tahmin edebileceği gibi, büyük bir şehir ya da tanınan bir tatil beldesi değildi. Film, Kastamonu il sınırlarında yer alan Taşköprü ilçesinde çekildi. Taşköprü, adını burada yetişen ünlü taşköprüden almakta olup, kasaba halkı, o zamanlar sinemaya aşina olmayan, ama köylerinin doğal güzelliklerini çok iyi bilen insanlardan oluşuyordu.

Yıllar sonra, filmle birlikte Taşköprü’nün adı, bir anlamda Türk sinemasının tarihine kazındı. Çünkü "Öğretmen" sadece Kemal Sunal’ı değil, aynı zamanda bu küçük kasabayı da tüm Türkiye’ye tanıttı. Filmdeki o sadelik ve köy hayatının doğallığı, Taşköprü’nün sokaklarında, evlerinde, doğasında gerçekten de vücut bulmuştu. O dönemlerde bir köyde öğretmen olmanın zorluklarını anlatan Safa öğretmen, bu kasabada gerçek anlamda yaşamış bir karakter gibiydi.

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı: Yer Seçimi ve Film Yapımındaki Kararlılık

Erkeklerin genelde daha pratik ve sonuç odaklı yaklaşımını düşündüğümüzde, bu filmin çekileceği yerin seçimi de oldukça stratejikti. Taşköprü’nün sakinleri, film ekibine sağladığı kolaylıklar ve yerel desteği ile işlerin hızla ilerlemesine yardımcı oldular. Yönetmen, oyuncular ve film ekibi, en başta filme uygun bir ortam yaratmayı amaçladılar. Bu bakımdan, film için taşınması gereken ağır ekipmanlar ve setler gibi pratik sorunlar en iyi şekilde halledildi.

Ali Osman, o dönemde Taşköprü’de yaşayan bir köylü, filmin çekildiği günleri hatırlayarak şöyle anlatıyor: “O zamanlar köyümüz çok sakin, çok sessizdi. Film ekibi geldikten sonra işler değişti tabii. Ama her şey çok düzenliydi, herkes işini yapıyordu. Kemal Sunal’ı ekibin yanında görünce çok şaşırmıştık. O kadar sempatikti ki, sanki hep oradaymış gibi davrandı.”

Ali Osman’ın dediği gibi, film ekibi oldukça profesyoneldi. Pratik, sonuç odaklı ve yerel halkla işbirliği içerisinde, hiç aksaklık yaşamadan çekimleri tamamladılar.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Bakış Açısı: Filmdeki İnsanlık Hali

Kadınların daha duygusal ve topluluk odaklı bakış açısıyla yaklaşacak olursak, bu filmdeki köy halkının karakteri de oldukça dikkat çekici. "Öğretmen" sadece öğretmenlik mesleğinin değil, aynı zamanda bir topluluğun gücünün ve birlikte olmanın önemini de vurguluyordu. Herkesin birbirine yardım ettiği, iletişimin güçlü olduğu bir dünyada, öğretmenlerin gerçek anlamda topluma nasıl katkı sağladığı gözler önüne seriliyordu. Elif, Taşköprü’nün o yıllarda yaşayan bir kadını, o dönemin köy yaşamını şöyle anlatıyor: “Bizim köyde hep birlikte yaşardık, aynı sofrada, aynı çatıda. Filmi izlerken, o sıcacık, samimi atmosferi hatırladım. Gerçekten bir köyde öğretmen olmanın getirdiği zorlukları anlamıştım. Herkesin bir arada olduğu, sorunları birlikte çözüp mutlu olduğumuz zamanlar çok değerliydi.”

Elif’in anlatımı, filmin duygusal derinliğini ve topluluk içindeki bağları yansıtan bir bakış açısını ortaya koyuyor. Taşköprü, sadece bir çekim mekanı olmanın ötesinde, gerçek bir köy yaşamını yansıtan bir yerdi.

Sonuç: Taşköprü’den Bir Dönüm Noktasına

Sonuç olarak, Kemal Sunal’ın "Öğretmen" filmi sadece bir komedi filmi değil, aynı zamanda köy yaşamını, öğretmenliğin kutsallığını ve topluluk dayanışmasını da anlatan önemli bir yapımdır. Taşköprü, bu filmle birlikte bir dönüm noktasına ulaşmış ve küçük bir kasaba, Türk sinemasının unutulmazlarından biri haline gelmiştir. Kemal Sunal’ın sıcacık karakteri, Taşköprü’nün o dönemdeki yaşamını, oradaki insanları anlamak için önemli bir pencere açmıştır.

Peki, sizler ne düşünüyorsunuz? Filmin çekildiği yerin, hikâyeye olan etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Taşköprü gibi kasabaların sinemaya nasıl katkı sağladığını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi paylaşmanızı sabırsızlıkla bekliyorum!