KDK: Arızadan kaynaklı yangında ziyanı dağıtım şirketi karşılamalı

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Kurumdan yapılan açıklamaya göre, Elazığ’da güç nakil sınırında tel kopması kararı bir vatandaşa ilişkin yerde anız yangını çıktı, badem fidanları ile damla sulama sistemi ziyan gördü.

İlçe tarım müdürlüğünün tutanağıyla yangın niçiniyle meydana gelen hasarı tespit ettiren ve ilgili elektrik dağıtım şirketinden ziyanının karşılanmasını isteyen vatandaş, rastgele bir geri dönüş alamaması üzerine ziyanının yasal faiziyle ödenmesi talebiyle KDK’ye başvurdu.

Dağıtım şirketinin kelam konusu nakil çizgisinde en son 2019’da bakım yaptığını tespit eden KDK, somut hadisede dağıtım şirketi istikametinden bir ihlal kelam konusu olmasa dahi ağır ihtimam yükümlüğü gereği meydana gelen hadiseden doğan zararın dağıtım şirketince karşılanması gerektiği kararına vardı. KDK, dağıtım şirketine hususla ilgili tavsiyede bulunulmasını kararlaştırdı.

– Müracaatçının ziyanı ödendi

KDK’nin tavsiye sonucunda, dağıtım şirketinin güç nakil sınırı bakımı ile işletilmesindeki eksikliklerden sorumlu olduğu vurgulandı.

Kararda, güç sınırlarını, bireylerin can ve mal güvenliğine tehlike oluşturmayacak biçimde inşa etme ile çizgilere inançlı yaklaşma hududunun aşılmasını önleyici önlemleri almanın da şirketlerin sorumluluğunda bulunduğu söz edildi. Ayrıyeten kararda, dağıtım şirketinin Elektrik güçlü Akım Tesisleri Yönetmeliği gereği bakım ve tamirini gereği üzere yerine getirmesi, olabilecek tehlikeleri düşünerek kontrolleri yapmasının gerekli olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.

KDK’nin sonucunın üzerine müracaatçının sorunu tahlile kavuştu. İlgili elektrik dağıtım şirketi, müracaatçıya yasal faiziyle bir arada ödeme yapıldığı istikametinde KDK’ye bildirimde bulundu.