İstanbul’a su sağlayan Kazandere Barajı taştı

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Kıyıköy beldesine yaklaşık 8 kilometre aralıktaki baraj, tam doluluk niçiniyle dolu savaktan denetimsiz olarak dere yatağına akmaya başladı.

Dere yatağından taşan sular tarım alanlarına yayıldı. Limana ulaşan taşkın niçiniyle Balıkçı Barınağı yolu ulaşıma kapandı, limandaki hayli sayıda tekne yan yattı, birtakım iş yerleri ziyan gördü.

Kırklareli Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), DSİ 11. Bölge Müdürlüğü, Kıyıköy Belediyesi takımları bölgeye sevk edildi.

Kırklareli Valisi Osman Alım bölgeye gelerek incelemede bulundu.

Balıkçı Erdinç Abay, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Teknem burada bağlıydı ipleri kestim tekneyi kurtarmak için. Keserek açtım tekneyi buradan. Birinci geldiğinde epey sert geldi, ağırdı.” dedi.

Abay, iş makinası üzerinde Kıyıköy’e geçebildiklerini, fazlaca korktuklarını lisana getirdi.

– Tarım alanları etkilendi

Kırklareli Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, dün başlayan yağışla İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSKİ Kazandere ve Papuçdere barajlarında dolu savakların açıldığı açıklandı.

Bu niçinle dere yataklarında debinin yükseldiği söz edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dere yataklarında su düzeyi yükselmiş tarım yerleri ve balıkçı barınağı sular altında kalmıştır. Balıkçı tekneleri ile kimi iş yerleri ziyan görmüş ve birtakım ziraî alanlar etkilenmiştir.

Yapılan araştırmada İSKİ’ye ilişkin barajların teknik olarak düzgün işletilmemesinden kaynaklı ıstırap yaşandığı, denetimli taban savak salımlarının yapılmadığı görülmüştür. 18 Nisan 2022’de acilen duruma müdahale edilmiştir. Riskli alan can kaybı yahut faydalanma olmadan boşaltılmış olup denetim altında tutulmaktadır.”