İş Birlikçi Robot Devri Başlıyor

Samuag

New member
Yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımları ile müşterilerine özel anahtar teslim tahliller sunarak kendi kendine yeten bir gelecek yaratma gayesiyle 2008 yılından bu yana yurt içi ve yurt haricinde biroldukça başarılı projeye imza atan Kontrolmatik Teknoloji, 2016’dan beri üzerinde çalıştığı kolaboratif robotların geliştirilmesi projesinde sona geldi. Kelam konusu robotun birinci prototipini üreten Kontrolmatik Teknoloji; 2023 yılının birinci yarısında seri üretime geçeceğini, ikinci yarısında ise satışa hazır hale geleceğini duyurdu.

İnsanlar ile kıyaslandığında yeniden yapma yeteneği ve faal çalışma mühletinin ön plana çıktığı kolaboratif robotun, 7 gün 24 saat tıpkı hareketi kusursuz bir biçimde ve tıpkı performansta tekraren yeniden edebildiği gözleniyor. Bu sürat ve tekrar yapma yeteneğinin; üretim verimliliğini artırması, kusurlu imalatları azaltması ve tesislerin yüksek kalitede stabil üretim yapmasına imkan sağlaması hedefleniyor.

Kolaboratif robot teknolojileri ve robotik eser geliştirecek

Kolaboratif robotlarda
seri üretime geçecek birinci yerli firmalardan biri olmaktan gurur duyduklarını belirten Kontrolmatik Teknoloji İdare Heyeti Lideri Sami Aslanhan, “Şu ana kadar ARGE etabında ya da prototip eser imalatlarında misal çalışmalar yapıldı. Lakin kolaboratif robotların seri üretime geçecek birinci yerli firmalardan biri biz olacağımız için epeyce gururluyuz. Bu çalışmada yazılımı da kendi mühendisliğimizle geliştirdiğimiz için ülkemizde epey önemli bir know-how oluşturuyoruz. Seri imalat ile birlikte yalnızca kolaboratif robot değil beraberinde robot teknolojileri de geliştireceğiz. tıpkı vakitte yazılım ve robota ek olarak alternatif robotik eser geliştirmelerimiz de olacak. Bu da robotik kesimindeki öteki çalışmaları hızlandırarak, katma kıymeti daha yüksek alternatif sonuçlar almamızı sağlayacak” diye konuştu.

Kolaboratif robotun biroldukça alanda yetkinliği bulunuyor

Kolaboratif robot (Cobot) olarak tanımlanan ve proseslerde beşerlerle birlikte uyumlu çalışması için dizayn edilen kolaboratif robotumuz, birden çok bölüme tahlil üretmesi hedefleniyor. AR&GE ve tasarım süreçlerinde biroldukca kriter üzerinde durulan kolaboratif robotun, tüm proseslere uygun olacak biçimde üretilmesi planlanıyor. Öncelikli olarak, tüm üretim sınırlarında, besin, tarım, sıhhat ve dijital fabrikalarda yer alarak beşerlerle omuz omuza toplam üretim verimliliğini artıracak biçimde çalışması planlanan kolaboratif robotun; üretim, montaj, seç & yerleştir (pick & place), paketleme, kaynak, zımpara, boya, polisaj, çizgi besleme üzere daha biroldukça alanda yetkinliği bulunuyor.

“Kolaboratif robot ile sanayinin kolu kanadı olacağız”

Kolaboratif robot yurt ortasında direkt yahut entegratör tahlil ortakları üzerinden satılacağını söyleyen Sami Aslanhan, “Yurt haricinde ise bayilik ve dış satış yoluyla müşterilere ulaşacağız. Bununla ilgili hem satış birebir vakitte satış daha sonrası servis çalışmalarımız devam ediyor. birlikte çalışacağımız paydaşları da orta ara geliştirme süreçlerine dahil ediyor, onlardan gelen yorumları dinliyor ve eserimizi daima geliştiriyoruz. Bu tahlilimiz ile sanayinin kolu kanadı olacağımıza inanıyoruz,” diye konuştu.

Seri üretimin yapılacağı fabrikanın yılsonundan evvel tamamlanmasını öngördüklerini söz eden Aslanhan, seri imalat altyapısı oluşturulması için gerekli makine yatırımı için muahedeler yapıldığını ve 2023’ün birinci yarısında ön seri üretime başlamayı hedeflediklerini belirtti.

Kolaboratif robot 6 eksenini bağımsız hareket ettirebiliyor

Tasarlanan robotun 6 eksenini bağımız biçimde hareket ettirebildiğinin altını çizen Aslanhan, “Robotumuzun her ekseninin ortasında özel tasarım servo motorlar ve yüksek hassasiyetli dişliler bulunmaktadır. Bu motorlar kendi tasarladığımız yazılım aracılığı ile uygun hesaplamalar yapılıp denetim edilmektedir. Yazılımı da kendimiz geliştirdiğimizden, kolaboratif robotlarımız farklı bölümlerdeki farklı uygulamalara çarçabuk adapte edebileceğiz. Türkiye’de hem üretici birebir vakitte yazılım firması olarak tek noktada tahlil üreteceğimizden, müşterilerimizin sırtından epey önemli bir yük alacağız,” diye konuştu.

Kolaboratif robot (Cobot) ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacak

Robotun kullanılacağı bölümlere sunacağı katkıyla ilgili konuşan Sami Aslanhan, “Yerli olmanın avantajı ile maliyet olarak epeyce daha ulaşılabilir bir fiyat siyaseti izleyeceğiz. Süratli ve esnek üretim, üretim hassasiyeti ve kalite standardizasyonu, operatör kusurlarının telafisi, operatör kaynaklı performans kaybının önüne geçilmesi, iş çeşitliliğine süratli uyarlanma esnekliği üzere birfazlaca hususta ilgili dala katkı sağlamasını hedefliyoruz. Ülkemizde robotların büyük bir pazar olduğunu biliyoruz ve alternatif tahlillerin yabancı kaynaklı olduğunu göz önüne aldığımızda projemiz ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Hali hazırda biroldukca misal eser yurtharicinden ithal ediliyor. Üreteceğimiz kolaboratif robotumuzla ithalatı azaltırken, ihracatı artıracağız. bu biçimdece ekonomimize katkı sağlamayı hedefliyoruz,” dedi.