İkili bayram

DeSouza

New member
Mert İnan – Organ nakli olup sıhhatine kavuşanların ebeveyn olma ihtimali epeyce büyük oranda artarken, doğan bebekler ise anne, babaları için adeta mucize olarak dünyaya geliyor. Böbrek naklinden daha sonra ebeveyn olma memnunluğunu yaşayan aileler bu yıl 23 Nisan kutlamalarında birinci kere bir ortaya geldi. Böbrek naklinden daha sonra anne-baba olmanın başarılı bir operasyon ve yakın takip ile mümkün olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır “Ailelerimiz böbrek nakliyle hayata tutunup daha sonra da anne ve baba oldular. Hem kendilerinin hayatlarının sağlıklı ve uzun olması tıpkı vakitte ebeveyn olmaları hepimizi epeyce duygulandırıyor” dedi. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber ise haftada üç defa diyalize giderek çocuk sahibi olmanın fazlaca sıkıntı olduğuna değinerek şunları söylemiş oldu: “Böbrek naklinden daha sonra bayanlarda gebe kalma bahtı artıyor. Babalar için de tıpkı şey geçerli. Babalar güya etkilenmiyorlarmış üzere görünüyor lakin aslında o denli değil. Zira bedendeki üre eksikliği sperm işlevlerini, ötürüsıyla hamileliğin gerçekleşmesini olumsuz etkiliyor.”

‘KORKMAYIN’

Nakilden 7 yıl daha sonra ikizleri Yusuf ve Fatih’i kucağına alan 31 yaşındaki Esma Dere de o buluşmadaydı. Dere, böbrek nakli olanların bebek sahibi olmaktan korkmamalanı söylemiş oldu:

“Nakil olduktan daha sonra daima ‘Hamile kalman epey sıkıntı, gebe kalsan bile engelli yahut hastalıklı doğabilir’ deniyordu. O denli mutsuz, çaresiz günler yaşadım ki. Lakin vazgeçmeyip hakikat takip ve yanlışsız tedavi yardımıyla, üstelik hiç bir tedaviye gereksinim duymadan olağan yollarla 4 yaşındaki ikizlerim Yusuf ve Ömer’i 2018’de kucağıma aldım. Böbrek nakli olan hastaların çocuk sahibi olmaktan korkmamaları gerekir. Annem bana böbrek vererek, aslında anne olmamı da sağladı. Bizim durumumuzdaki çiftlere umut olmak ve yaşadığımız sevinci kutlamak için biraraya geldik.”

Nakil olduktan 2 yıl daha sonra baba olan Ozan Göztepe, Kullanılan kimi bağışıklık baskılayıcı ilaçlarIN spermleri de baskıladığını belirterek, “Bende sperm olmadığı tespit edilince, ilaçlarım değiştirildi. Nakil sürecinden daha sonra eşimle daha garanti olsun diye tüp bebek tedavisinden faydalandık. Şu an 6 aylık bebeğimiz Uraz’ı büyütüyoruz ve hayli mutluyuz” dedi.