Dokumada etraf harekâtı! Örgü makinesine organik yağ…

DeSouza

New member
Mithat Yurdakul – Tekstil üretiminin yarattığı kirliliğin önlenmesi, su ve güç tüketiminin azaltılması için bir dizi düzenleme hayata geçiriliyor. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın genelgesine göre, lif, elyaf, iplik, kumaş üzere üretim tesislerinde, 1 ton dokumacılık üretimi başına güç tüketimi Etraf Vilayet Müdürlüğü’ne bildirilecek. Yalıtım ve ön kurutma sistemlerinde güç tüketimi en aza indirilecek. Kurutma bacalarında toz emisyon ölçüsünün 10 mg/Nm 3 kıymetini aşmaması için siklon, elektrostatik çöktürücü yahut torba filtre üzere sistemler kullanılacak. Örgü makinelerinde mineral yağ yerine daha az hava emisyonuna ve daha az kokuya niye olan, su bazlı ya da sentetik organik bazlı örgü yağları kullanılacak. Hava emisyonlarına ait arıtma sistemleri, vilayet müdürlüklerince çevrimiçi izlenecek. Boyama yapan dokumacılık işletmelerinde renk sarfiyatımı yapılarak, tuzlu suyun kumaş boyama ve yıkamada bir daha kullanılması sağlanacak.

Kaliteli suya ayar

Sürekli çalışan makinelerde su debisi denetim aygıtları ve otomatik kapatma vanaları yer alacak. Suyun az olduğu bölgelerde, organize sanayi bölgelerine ilişkin arıtma tesislerinden çıkan suların üretimde bir daha kullanması sağlanacak. Su yumuşatma sistemlerinde, çıkış suyu ve rejenerasyon daha sonrası yıkama suyunun sertlik seviyesi izlenerek, gerekenden daha kaliteli su kullanması engellenecek. Tesislerde kimyasalların başka çizgilerle on-line olarak dağıtıldığı ve uygulamadan hemilk evvel karıştırıldığı dağıtım sistemleri kullanılacak.

Havaya bakılacak

Bakanlığın düzenlemesine geçiş kademeli olarak yapılacak. Konseyi kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan tesislerde 15 Ocak 2024, kapasitesi 5 ton/gün-10 ton/gün içinde olan tesislerde 15 Ocak 2025, kapasitesi 5 ton/gün altında olan tesislerde ise 15 Ocak 2026 tarihine kadar uygulamaya geçilmiş olacak. Belirlenen mühletler, ilin hava kalitesi ve su kaynakları temel alınarak Mahalli Etraf Heyeti sonucu ile öne çekilebilecek ya da zorunlulukla ilgili hudut bedeller düşürülerek kapsam genişletilebilecek. Genelge kapsamına giren tesisler, 3 ay içerisinde planlarını Etraf Vilayet Müdürlüklerine sunacaklar.