Dışı okul içi fabrika: Üreterek öğreniyorlar

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde eTwinning ve AB projeleri ile Uzunköprü’yü ülke haricinde temsil eden Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, adeta bir fabrika üzere çalışan üretim atılımı ile de isminden kelam ettiriyor.

Okulun Metal Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri ve Kimya Teknolojileri kısımlarında eğitim alan öğrenciler, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle okul atölyelerinde ürettikleri mamüllerin satışını yaparak iktisada sağlamayı amaçlıyor.

Okulda aldıkları teorik eğitimin yanı sıra 2020 yılında faaliyete geçen Döner Sermaye İşletmeleriyle üretime başlayan öğrenciler, ürettikleri eserler ile öğrendiklerini pratiğe dökerken satıştan elde edilen gelirden ise hisselerini alıyor. Öğrenciler başta ortaokul ve liselerde kullanılmak üzere sıra ve öğretmen masası üretimi yaparken, dezenfektan standı, yüz siperliği, hareketli stantlar, masalar, banklar, kamelyalar ve piknik mobilyaları üreterek iktisada katlı sağlıyorlar.

Sıralar bakanlığın belirlediği okullara gidecek

Öğrenciler tarafınca üretilen okul sıraları, Ulusal Eğitim Bakanlığı Ders Araçları İmal Merkezi tarafınca belirlenen eğitim kurumlarına gönderilerek, Döner Sermaye İşletmeleri Yönetmeliği çerçevesinde gelir elde edilecek. bu biçimdelikle bakanlık bütçesi iç kaynaklar içerisine aktarılarak, tasarruf edilmiş olacak.

“Hayata hazırlanıyoruz”

Okulda öğrendiklerini üretim çizgisinde pratiğe dökerek deneyim kazandıklarını söz eden öğrenciler, “Öğretmenlerimizin bizleri teşvik etmesiyle başladığımız üretim ile mezuniyet öncesi deneyim kazanarak iş ömrüne hazırlanıyoruz. Bunun yanında, ülkemizin kaynaklarının verimli kullanılması ismine iktisada de katkı sağlamış olmaktan dolayı memnunuz. Ülkemiz için bir şeyler yapmak bize gurur veriyor” tabirlerini kullandılar.

“Kalifiye elaman yetiştiriyoruz”

Metal İşleri Atölye Şefi Tolga Dikbasan, “29 yıldır bu okulda nazaranv yapıyorum. Bu süreçte verdiğimiz eğitimde, sanayi bölümüyle işbirliği çerçevesinde yetişmiş işgücü yetiştiriyoruz. Öğrencilerimiz burada aldıkları eğitimin yanı sıra atölyede daha verimli hale geliyorlar. Bu bağlamda Ulusal Eğitim Bakanlığımıza sıralar üretmekteyiz. Birinci etapta 2500 kapasiteli bir iş aldık, öğrencilerimiz ile bu iş yapmaktayız ve devamı gelecek” dedi

“Öğrencilerimize rehberlik ediyoruz”

Öğrencileri ömrün her alanına hazırlayarak onlara rehberlik ettiklerini tabir eden Metal Teknolojisi Alan Şefi Sadi Keremitçi, “Öğrenci sıra ve masası, öğretmen sıra ve sandalyesi üretiyoruz. Bu eserler Ulusal Eğitim Bakanlığımızın ders araç ve gereçleri tedarikleri çerçeevsinde üretiliyor. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bu işlerin karşılığında muhakkak bir fiyat almaktadır. Ayrıyeten ülke iktisadına katkı sağlayarak, üretmiş oldukları eserler ile kendilerini geliştirmeleri sağlanmaktadır” tabirlerini kullandı.

“Farklı alanlarda da üretim yapacağız”