‘Derdin yoksa da bir kahredersin’

DeSouza

New member
Ayşe Özdemir – Arabesk müzik denilince aklımıza yakın geçmişten bugüne uzanan ünlü sesler geliyor çabucak… Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Emrah, Sevinç Karaböcek, Gönül Akkor, Mine Koşan, Esengül, Gülden Karaböcek… Ve unutulmayan müzikler; Batsın Bu Dünya, Bir Teselli Ver, Kusursuz Kul Olmaz, Rabbim Beni Baştan Yarat, Taht Kurmuşsun Kalbime ve daha kaçları. Fakat aslında Türkiye’de birinci arabesk müzikler 1940’larda Haydar Tatlıyay ve başka birtakım müzikçiler tarafınca icra edilmiş. 60’larda da Adnan Şenses, Ahmet Sezgin, Abdullah Büyük, Arapların raks müziğini Türkçe müzikler için kullanınca arabesk müzik ortaya çıkmış. 80’li senelerda TRT’nin “yasaklılar listesi”nin başında yer alan arabesk müzikler, bu biçimdelar entelektüel konferansların da konusuydu.

Kaderizm – kederizm!

Konferanslardaki yorumlar müzik kurallarına uymayan bu tıbbın “varoşların, gecekonduların müziği olduğu ve daha epey köyden kente göç edip metropole ahenk sağlamaya çalışan beşerler tarafınca dinlendiği” formundaydı. En büyük eleştiriyse arabesk müziklerin kelamlarının dinleyenleri mukadderatçı yaptığı, sıkıntıya vekaramsarlığa sürüklediği konusundaydı. Çok sesli klasik müzik savunucusu seçkin çevreler tarafınca küçümsenen arabesk, her şeye karşın kitleler tarafınca sevilmeye devam etti. 4 haftada 5 milyona yakın kişi tarafınca izlenen ve müzikçi Bergen’in hayatını yansıtan sinemayla tekrar gündeme gelen arabesk müziği, bu tıbbın günümüzdeki starlarından Derya Bedavacı’yla konuştuk.

Beste de yapıyor

14 yaşında bir kızı olan, “En büyük sorumluluk annelik” diyen ve İzmir’de yaşayan Derya Bedavacı’nın piyasaya çıkmış kelamı, müziği kendisine ilişkin 12 müziği var. Birtakım bestelerinde eşinden de takviye almış. Ayrıyeten Kubat, Demet Akalın, Ferhat Göçer ve Hakan Altun’a müzik vermiş. Müzik hayatı, İzmir’de liseden mezun olduğunda bir Türk Sanat Müziği korosuna girmesiyle başlayan Derya Bedavacı, bu biçimdelar farklı yerlerde sahneye çıkmış. Koroya girişinden birkaç yıl daha sonra da konservatuvara girip halk müziği kısmında tahsil görmüş. Diplomasını alınca da yüksek lisans yapmış. İzmir’deki 15 yıllık sahne çalışmasından daha sonra bestelerini kıymetlendirmek için İstanbul’a gelen Derya Bedavacı, artık metropolün tanınan yerlerinde sahneye çıkıyor, hayranları da salonları dolduruyor.

“Ben Sezen Aksu’yu epey dinlerdim, arabesk yorumlamaya açık, damardan bir sürü müziği var” diyen sanatkara nazaran, toplum olarak hem acıyı seviyoruz tıpkı vakitte genlerimizde arabesk motifleri var: ‘‘Damarcılık’ diye bir konu var ise bütün sıkıntılar sizinmiş üzere dertlenecek fakat derdiniz yokmuş üzere eğleneceksiniz. Türk milletinin hali bu. Ben buna ‘damarcılık’ diyorum. Sezen Aksu da damar.”

‘Ağlamakta bir sakınca yok’

Derya Bedavacı arabeskin dinleyenleri kederlendirdiği görüşünü de şöyleki yorumluyor: “Hüzünlü birine dinlettiğinizde arabeskin bu biçimde bir tesiri olur hakikaten, sıkıntının yoksa da bir kahredersin.

Bu da berbat bir şey değil, hisleri hissettirme. Acıklı sinema de yapmasınlar bu biçimde. Ağladığımız sinemaya gitmeyelim madem o denli. ‘Babam ve Oğlum’ sinemasını dört sefer izledim, dördünde de ağladım. Mevzuyu âlâ işlemiş. Demek ki yeterli işliyorsun ki o müziği dinleyenleri etkiliyorsun. Duyguyu verebiliyorsan aslına bakarsanız ustasın. Yoksa bir manası yok, his problemi bu. Sezen Aksu’nun dediği üzere ağlamak hoştur. Ağlamakta bir sakınca yok. Bir şarkıyı ortaya çıkarmak epeyce mesai istiyor. Birebir şey klasik müzik için de geçerli. Klasik müzikteki fark, bilim insanları tarafınca biraz daha zihni açan bir müzik olduğunun söylenmesi. Arabesk müzik ise insanı hislere gark ediyor külliyen. Çok sesli müzik bilimsel bir matematiğe dayalı lakin arabeskin bir matematiği yok, büsbütün yoruma dayalı bir tıp. Bizim şeklimizin özelliği duyguyu verebilmek, ses rengi de alışılmış ki fazlaca değerli. örneğin Almanya’da bir kız arabesk müzik okuyarak bir Almanı ağlatabildi. Benim sesim de arabeske yatkın.”

‘Arabesk söyleyen kadından dram bekleniyor’

Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu, Kamuran Akkor ve Gönül Akkor dinlemeyi seven Derya Bedavacı sahnede, 1989’da eski eşi tarafınca öldürülen müzikçi Bergen’den “Acıların bayanı” müziğini da söylüyor. Bergen’in hayat öyküsünü okuduğunu belirten Bedavacı şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bence Bergen’in hayat öyküsünün arabeskçi olmakla alakası yok. Hayatla ilgili tercihlerle alakası var diye düşünüyorum. Genelde arabesk söyleyen bayanların ömrüyle ilgili bir dram bekleniyor ancak epey şükür benim ömrümde bir dram yok. her insanın yaşadığı standart düşünceler var olağan ki. Bergen’in yaşadığı olağan olarak hiç olmaması gereken olaylar. İnsan bu problemlerde değişim bekliyor lakin bir türlü değişmiyor maalesef.”